Nyt værktøj kan lette sportsjournalisters arbejde

En ny app, der indsamler detaljerede data under tenniskampe, kan kvalificere dækningen, mener TV3 Sports kommentator: »Man kan stille mere konkrete spørgsmål efter kampen, end ’hvad skete der’.« Kollega Anders Haahr advarer mod robotjournalistik: »Tal og statistik kan blive en krykke«

Under Wimbledon i år kunne man som journalist downloade en app, der i realtid indsamler og analyserer en lang række data om alt fra spillernes løb på banen til boldens opspring under de aktuelle vejrforhold.

Det gjorde blandt andets tennistræner- og kommentator på TV3 Sport Tine Scheuer-Larsen, der også selv har en baggrund som professionel tennisspiller.

Og hun er begejstret for værktøjet, der giver mere detaljerede data end de mere banale optællinger af antal sejre og serve-esser, der hidtil har været tilgængelige.

»Det er et rigtig godt værktøj til at understøtte det, som øjet ser. Vi ser jo alle på en kamp med forskellige øjne, men de her data lyver i hvert fald ikke. Jeg oplever også, at de kan være med til at kvalificere ens interview med spillerne efter kampen. Man kan stille nogle mere konkrete spørgsmål efter kampen, end ’hvad skete der’,« siger Tine Scheuer-Larsen.

IBM: Du behøver ikke en ph.d. i statistik

App’en ’IBM Slamtracker’ er udviklet af IBM og er indtil videre kun tilgængelig ved single-kampe under Wimbledon og US Open.

»App’en går ind og matcher de to spillere op mod hinanden baseret på data fra de seneste otte års store turneringer. Og den tracker løbende alt helt ned til, hvor spillerne har stået, da de returnerede hvilke bolde, hvordan boldens opspring er i forhold til underlaget, vejret osv.,« fortæller Kristian Krüger Rasmussen, der er analytic tools specialist hos IBM.

Han mener ligesom Tine Scheuer-Larsen, at app’en kan være med til at løfte sportsjournalistikken:

»Med en app som ’Slamtracker’ vil du som sportsjournalist kunne fremstå mere vidende. Det er et værktøj, der gør, at du kan bruge statistik mere struktureret i dækningen. Du får en ekspert med på sidelinjen, så du ikke selv behøver at have en ph.d. i statistik. Og det opkvalificerer selvfølgelig dækningen,« siger han.

Husk, at sport også er sved og larm

Også tennis-journalist Anders Haahr Rasmussen har brugt ’IBM Slamtracker’. Han dækker tennis for blandt andet Eurosport og Radio24syv og er enig i, at data kan være et værdifuldt værktøj til at bakke sine umiddelbare fornemmelser op under dækningen af en kamp.

»Men set fra et journalistisk perspektiv, er det vigtigt at huske på, at det også kan fjerne fokus fra andre måder at fortælle på. Sport er jo meget andet end data – det er også drama, politik, sved og larm. Det skal vi huske at formidle videre. Tal og statistik kan nogle gange blive en krykke, som gør at man bliver doven,« siger Anders Haahr Rasmussen.

Han påpeger, at meget sportsjournalistik allerede i dag laves af robotter:

»For eksempel kan man lave kampreferater ud fra statistik, uden at et eneste menneske er inde over. Som journalist er der derfor vigtigt at spørge sig selv: Hvordan kunne en computer ikke gøre mit arbejde?«

Tine Scheuer-Larsen: Vi har været bagud på data  

Hos IBM er Kristian Krüger Rasmussen dog ikke bekymret for, at deres app kan overflødiggøre den journalistiske dækning:

»Der vil altid være behov for tenniseksperter og det menneskelige element. Men jeg vil vove at påstå, at de her data er så specifikke, at du selv som tennisekspert ikke kan have den indsigt og den viden,« siger han.  

Tine Scheuer-Larsen, der flittigt bruger data og statistik i sin dækning, er også bevidst om, hvornår og hvor meget hun gør det.

»Statistik kan være noget tørt stads, så man skal selvfølgelig tænke over, hvor meget statistik man vil bruge i sin kommentering. Men jeg er egentlig ikke så bange for, at det kommer til at tage overhånd. Jeg synes faktisk, vi har været lidt bagud på data i tennis. Så det er kun godt, at der begynder at ske noget,« siger hun.

0 Kommentarer