Nyt udlandsmedie jagter 1 million på en måned

25 udenrigskorrespondenter vil på bare fire uger rejse 1 million kroner til at starte et nyt udlandsmedie. Ifølge redaktøren skævvrider nyhedskriterierne dækningen af verden i dag. »Vi vil bevise, at historier fra verden ikke kræver en dansk krog«

1 million danske kroner inden den 6. december. Sådan lyder det ambitiøse mål for en crowdfunding-kampagne til lancering af et nyt dansk webmedie, der tirsdag blev skudt i gang. 

Bag kampagnen står freelance-netværket Korrespondenterne, der – hvis pengene kommer hjem – vil starte et helt nyt udlandsmedie. I sommer fik holdet bag 100.000 kr. af Innovationspuljen til opstarten.

Netværket består lige nu af 25 korrespondenter bosiddende rundt omkring i verden, fortæller Rasmus Bøgeskov Larsen fra redaktørgruppen. Han mener, at Danmark mangler et udlandsmedie, der fortæller de oversete historier fra verden.

»Det store problem med udenrigsjournalistikken i dag er dominansen af nyhedskriterierne og breaking news. Det skal der også være plads til. Men når vi kun får noget at vide om der, hvor det brænder, og hvor der er drama lige nu, så skaber det en skævvridning af, hvordan vi ser verden. En masse vigtige historier bliver undladt,« siger han.

Vil fortælle om hverdagslivet  

Ifølge Rasmus Bøgeskov Larsen, der har en fortid som jourhavende på Politikens udlandsredaktion, er alt for meget dansk udlandsjournalistik præget af mediernes krav om, at der skal være en dansk vinkel.

»Danske udenrigsredaktører er utroligt konservative. De vil ofte kun tage en udlandshistorie op, hvis der er en dansk krog, og historien har direkte konsekvenser for folk i vores del af verden. Det vil vi gerne anfægte. Vi vil bevise, at historier fra verden ikke kræver en dansk krog,« siger Rasmus Bøgeskov Larsen.

Hvis I ikke vil udvælge jeres historier efter kriterier som nærhed, konflikt og aktualitet – hvilke vil I så bruge?

»Vores korrespondenter skal fortælle de historier, som optager folk i det land, de er i. Fordi vi tror på, at der er masser af fascinerende, inspirerende og interessante historier derude, som ikke nødvendigvis foregår lige i brændpunkterne, eller har betydning for Danmark eller Vesten. Vi hører sjældent om hverdagslivet ude i verden, set fra dem der bor ders perspektiv,« siger han.

Ikke et medie for alle

Rasmus Bøgeskov Larsen er sikker på, at der nok skal være læsere til den type historier fra verden, som Korrespondenterne gerne vil fortælle.

»Danskerne rejser en masse, så vi ER jo interesserede i, hvad der foregår ude i verden. Men når det er sagt, så går vi ikke ud og siger, at vi er et massemedie. Vi er et medie for dem, der virkelig er interesserede i verden omkring os. Vi skal ikke skrive indforstået, men du skal som læser komme med en interesse – hvis du ikke har den, så er vi ikke et medie for dig,« siger han.

Hvis Korrespondenterne skal blive til noget, er det altafgørende, at den million kroner, de crowdfunder, kommer ind.

»Der er gode erfaringer fra udlandet med crowdfunding til medier, så jeg tror på, det kan lykkes. Tidligere på året rejste det svenske udlandsmedie Blankspotproject.se, som ligner vores projekt meget, en million svenske kroner,« siger han.

Vil betale freelancere ordentligt

Lykkes det at hente pengene hjem, er planen at kunne lancere et medlemsfinansieret netmedie til foråret. I medlemstanken ligger blandt andet, at Korrespondenterne.dk vil åbne deres journalistiske proces op og involvere medlemmerne allerede i idéfasen.  

»Vi vil have, at vores medlemmer skal tage del i det her, så vi kan skabe et medie, der opfylder lige netop deres behov. Vi vil også lægge vores budgetter åbent frem og lade folk komme med inputs til, hvordan vi bruger ressourcerne bedst,« siger Rasmus Bøgeskov Larsen.

Han lover desuden, at bidragsyderne til Korrespondenterne.dk – som alle vil være freelancere – vil blive ordentligt betalt for deres arbejde.

»Vi, der står bag, er alle freelancere selv, og vi er alle vant til, at vi ofte underbetales gevaldigt. Men du kan ikke få det bedste stof, hvor freelanceren har givet sig fuldt ud, hvis vedkommende får 2.000 kroner for det. Så det er klart, at hvis vi vil have stof, der virkelig brænder igennem, så skal det også aflønnes ordentligt,« siger Rasmus Bøgeskov Larsen. 

 

0 Kommentarer