Nyt støtteinitiativ skal hjælpe iranske journalister

En række iranske journalister er i København for at sætte gang i et nyt initiativ, som skal støtte den frie presse i Iran. Dansk Journalistforbund var vært for mødet, som er arrangeret i et samarbejde mellem en række danske og internationale presseorganisationer.

En række iranske journalister er i København for at sætte gang i et nyt initiativ, som skal støtte den frie presse i Iran. Dansk Journalistforbund var vært for mødet, som er arrangeret i et samarbejde mellem en række danske og internationale presseorganisationer.

Redaktør for webavisen Rooz, Nooshabeh Amiri, har sammen med sin mand, der også er journalist, været tvunget til at forlade Iran. Nooshabeh Amiris mand har siddet seks år i fængsel og været udsat for tortur, og hun var også selv forfulgt. I dag er hun redaktør på en iransk internetavis, der arbejder for menneskerettigheder i og uden for Iran.

»Ved at udvise solidaritet med journalister i Iran gør man sit job som journalist. Retten til at have en stemme bør være den samme for alle over hele verden. Det er en fælles opgave. Vi regner med jeres hjælp,« sagde Nooshabeh Amiri til de fremmødte danske journalister på pressemødet.

Hun fortæller om, hvordan journalister i Iran risikerer at blive mistænkt for spionage og dermed blive dømt til døden alene for deres opdateringer på Facebook, beskeder i e-mails og på Messenger. Mange opgiver af samme grund deres fag eller flygter til udlandet.

Formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård understregede vigtigheden af, at der i det nye støtteinitiativ ikke blot bliver tale om møder, men at der skal konkret handling til.

»Vi har haft et meget frugtbart møde i dag. Vi har mødtes for at finde ud af, om vi kan gøre noget konkret og gøre noget øjeblikkeligt,« sagde formanden for Dansk Journalistforbund og nævnte to ting, det nye initiativ skal arbejde med.

»Vi vil kigge seriøst på, hvad vi kan gøre for fanger i Iran, og så vil vi bede regeringerne i EU om at se på, om de kan være mere imødekommende over for journalister, der flygter i Iran, og som ofte har svært ved at få visa. Det skal være lettere for de iranske journalister at få asyl i Europa,« sagde formanden for Dansk Journalistforbund.

Det udsagn bakkede generalsekretær i Det Internationale Journalistforbund Aidan White op om. Han gav udtryk for, at det ikke blot er et problem for forfulgte journalister fra Iran, men et generelt problem, at det er svært for journalister at få asyl i EU.

»Vi vil forsøge at få rejst problemet i Bruxelles og gøre opmærksom på, hvad der er af bureaukratiske forhindringer, der gør det svært for iranske journalister at opnå asyl i EU,« sagde han og tilføjede, at der langt fra kun er tale om kendte journalister, men helt almindelige journalister, der ryger i fængsel for at passe deres arbejde.

Bag initiativet til den nye fælles indsats står Dansk Journalistforbund (DJ), Danske Dagblades Forening (DDF), International Media Support (IMS), International Federation of Journalists (IFJ) og World Association of Newspapers (WAN). Næste møde i initiativgruppen finder sted til september.

0 Kommentarer