Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:59 15.07.2021 Anna Sol Jørgensen

Nyt projekt skal undersøge konspirationsteorier i Danmark

Et samarbejde mellem faktatjekmediet TjekDet og forskere fra Roskilde Universitet er i gang med at undersøge udbredelsen af konspirationsteorier i Danmark.

Det skriver TjekDet i en pressemeddelelse.

Forskerne vil undersøge indhold, der er blevet spredt og delt under coronaepidemien og vil lave analyser af indholdet i udvalgte grupper på Facebook og analysere, hvordan konspiratorisk retorik ser ud samt undersøge, hvordan konspirationsteorier og misinformation spreder sig.

“Med vores forskning vil vi tydeliggøre, hvordan danskerne har opfattet coronapandemien og de mange informationer, der er kommet fra mange forskellige kanaler. Det skal skabe overblik og forståelse for folks reaktioner og handlinger”, siger Mette Bengtsson, lektor i Journalistik på Roskilde Universitet, i pressemeddelelsen.

For TjekDets formand, Lisbeth Knudsen, er det vigtigt, at der sættes fokus på, at konspirationsteorier ikke kun er noget, der findes i USA.

”Når vi taler om fake news ude i den store verden kommer samtalen meget hurtigt til at handle om konspirationsgrupper. Folk forestiller sig ofte, at det er sådan noget, der foregår i USA og andre steder. Med den tidligere amerikanske præsident Donald Trump og angrebet på den amerikanske kongres i januar blev det tydeligt for alle, hvordan konspirationsgrupper kan mobiliseres og aktiveres. Og ikke mindst under coronapandemien oplever vi på TjekDet, at den slags danske grupper også er blevet mere synlige”, siger Lisbeth Knudsen i pressemeddelelsen.

Resultaterne forventes at blive fremlagt på en konference i løbet af efteråret.

SENESTE NYT

Flere nyheder