Nyt parti vil være uhørt åben i sin kommunikation

»Det, vi kommunikerer, skal kunne tåle dagens lys,« siger den presseansvarlige for Alternativet - Uffe Elbæks nye parti. Partiet vil fremlægge skemaer over aftaler og kontakt med pressen - såkaldte mediedeklarationer - og håber, at resten af Christiansborg følger trop

Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk introducerer med sit nye parti Alternativet en åbenhed om partiets relationer til pressen, som ikke tidligere er set i dansk politisk kommunikation. Partiets såkaldte mediedeklarationer skal i skemaform vise, hvordan Alternativet arbejder med pressen – og deklarationerne skal omfatte hele processen.

»Det, vi kommunikerer, skal kunne tåle dagens lys, og det gælder også eventuelle mellemregninger,« siger Alternativets presseansvarlige, Mikkel Nørskov Kjær.

Åbenhed for at undgå myter

Ideen med mediedeklarationerne er ifølge Alternativet, at politik skal handle mindre om spin og strategi og mere om politisk indhold. Derfor lægger Alternativet alle kort på bordet i deres politiske kommunikation for at undgå mytedannelser. Ønsket er, at andre partier tager principperne til sig.

I den første mediedeklaration oplyser Alternativet om dagens medieomtale, der omfatter aftaler med Politiken, P1 Morgen, Go’ Morgen P3 og DR2 Morgen: Politiken fik historien om partiets udkast til et princip- og politikprogram fredag med aftale om, at artiklen først blev bragt søndag aften, når Alternativets partimedlemmer var orienterede.

Deklarationerne betyder også større åbenhed om de aftaler, journalister indgår med partiet, forklarer Mikkel Nørskov Kjær. Journalister, som laver presseaftaler med Alternativet, skal være klar til at se sig beskrevet i en mediedeklaration.

»Vi skal varsle de journalister, der er involveret, om, at vi laver mediedeklarationer. Det er mest fair over for dem,« siger Mikkel Nørskov Kjær.

Vil I lægge alle mellemregninger frem – for eksempel hvilken dokumentation I har givet journalisterne, og hvilke cases I har leveret?

»Det vil vi meget gerne fortælle om. Hvis det for eksempel gælder miljøområdet, og vi fremlægger vores verdensbillede, vil det være naturligt, at vi fortæller om de fakta, vi har leveret baseret på vores version.«

Ser flest fordele

Hvis I giver et tip "uden for blokken" til et medie, nævner I det så bagefter?

»Vi vil først og fremmest bestræbe os på at tale andre partier op i stedet for at tale dem ned. Men skulle vi gøre det, ville vi fortælle om det. Vi skal ikke gøre noget, som ikke kan tåle at blive fortalt,« siger Mikkel Nørskov Kjær.

I skriver i et af partiets dogmer, at I vil gøre opmærksom på både fordele og ulemper ved alle forslag og sager. Hvad er fordele og ulemper ved mediedeklarationen?

»Det kan være, at vi skræmmer nogle medier væk og ikke formår at ændre så meget på samarbejdsforholdet, som vi ønsker. Ellers må man sige, at vi ser klart flest fordele.«

2 Kommentarer

Pernille
13. MAJ 2014
Det lyder meget fornuftigt.
Det lyder meget fornuftigt.
Chresten Ibsen
13. MAJ 2014
Mediedeklarationer er vejen
Mediedeklarationer er vejen frem - hvis journalister ikke kan se egne 'metadata' offentligt er det nok fordi de ikke bør arbejde videre med den and.