Nyt opgør om truede danske ord

Bør ord som vindbøjtel, kanalje og gebommerlig smides ud af Retskrivningsordbogen næste år? Ja, mener Sprognævnet, der reviderer opslagsværket forførste gang i 25 år. Men nu siger fagfolk fra og kampen om sproget er i gang.

Bør ord som vindbøjtel, kanalje og gebommerlig smides ud af Retskrivningsordbogen næste år? Ja, mener Sprognævnet, der reviderer opslagsværket forførste gang i 25 år. Men nu siger fagfolk fra og kampen om sproget er i gang.

Forleden kunne vi her på Journalisten.dk fortælle, hvordan Dansk Sprognævn har udarbejdet en liste over de ord, som befinder sig i udkanten af ordforrådet.  

På listen finder man blandt andet: posekikker, børstenbinder, bødker og rebslager. Men også høkassesnørelidser og klinkeæg

Og står det til Sprognævnet, så skal der ske en markant udrensning af de forældede ord i Retskrivningsordbogen 2012. Eller måske.

For blot tanken om at fjerne de truede ord har fået både fagfolk og lægmand op af stolen, skriver Politiken i dag. 

Nævnets sprogforsker, Jørgen Nørby Jensen, der har ansvaret for den udgave af Retskrivningsordbogen, som skal udkomme næste år, har således fået et hav af mails henvendelser og opringninger fra folk, som er bekymrede for udlugningen.

»Den store interesse kommer lidt bag på os,« siger han til avisen.

Selv om han er overrasket over de mange reaktioner på hele redaktionsprocessen, er han også glad for henvendelserne.

»Det vidner om en stor sproglig interesse, og det kan man kun glæde sig over, når det nu er det, vi beskæftiger os med.«

Det er første gang i 25 år, at Retskrivningsordbogen gennemgås fra A til Å.

»Når vi har været alle ord igennem, vil vi se på de ord, som står til at blive strøget, for at se, om nogle af dem alligevel skal ind igen,« udtaler Jørgen Nørby Jensen. 

Sprognævnet arbejder i øvrigt med en liste over ord, der vil være under observation i de kommende år.

Selve redaktionsprocessen er endnu langt fra afsluttet.

3 Kommentarer

hans henrik
5. OKTOBER 2018
Nuvel
Nuvel
Joakim Boserup
4. JULI 2011
Re: Nyt opgør om truede danske ord
En og anden føler sig gebommerligt nødsaget til halsarrigt, ideligt og ufortøvet at komme det danske sprog til hjælp i denne stund af krise. En ville være en bajads og blegsotig hvis man ikke griber i egen barm og djærvt kaster sig ud i et redningsforsøg.... Vores elskede sprog bliver i dølgsmål udsat for en reducering det hænder sagte og fjæle. Dette er ikke tiden til at opfører sig som dorske døgenigter. Inten tid til at flanerer omkring som charlatan med flottenheimer tendenser og bruge penge som en ødeland. Nej Her skal handles sporenstregs med at få disse fine ord i omløb igen. Langmodig og uforagtet hvor mødig man måtte blive skal man sysselsætte sig med dette. Man kan blive misliebig hvis man løber på en vindbøjtel der træsk forsøger sig med at spæge din indsats. Sådanne forvorpne fløse skal ikke med deresgelassen sæt få os til at glemme vores dosmerseddel. For fra i forfjor til nu er mange ord røget på den blå hylde. Lad ikke de forsorene fusentasterne forsvangre dine tanker med deres træsk og fjollerier. Nej gå trættekær til sagen vær blot obsternasig knarvorn knibsk og vrangvillig hvis de skulle krydse din vej. Bliver du brødflov under skriverierne kan jeg andbefale en negerbolle. Kom ihu at tvætte din hænder inden du spiser
Nels Sørensen
28. JUNI 2011
Re: Nyt opgør om truede danske ord
Selvom jeg føler stor veneration for flere af disse ord og rent instinktivt gerne vil have dem bevaret, kunne det være interessant at se, hvilke ord der blev fjernet ved den forrige revision. Mon der overhovedet er nogen af de ord, der er savnet i dag?