Misinformation

Nyt museum må ikke vise omstridt tv-klip fra DR

”Absurd,” siger museumsdirektør om, at Enigma ikke må vise omstridt tv-klip fra DR på udstilling om misinformation. DR åbner for at gå i dialog med museet om sagen

”Danmarks Radio har klausuleret klippet, og vi kan derfor ikke vise det.”

Sådan står der skrevet på et tykt stykke karton, som ligger hen over en sort slukket skærm på et afsnit af museet for post, tele og kommunikation, Enigmas, udstilling om masseovervågning og misinformation.

Afsnittet handler om daværende DR-reporter Jeppe Nybroes omstridte tv-indslag fra Irak fra 2007.

I indslaget sagde Jeppe Nybroe, at: ”Nu ruller nogle af de allersidste danske soldater ud af Irak i ly af nattemørket.”

Men de billeder, man så i indslaget, viste køretøjer på vej ind i Irak. Indslaget blev stærkt kritiseret og satte skub i en stor debat om misinformation og manipulation af tv-indslag.

På Enigmas udstilling bliver tv-indslaget citeret og beskrevet. Og DR’s daværende nyhedsdirektør Ulrik Haagerup forklarer i en videooptagelse for museumsgæsterne, hvordan fejlen kunne opstå. Men man kan ikke se selve tv-klippet. Museumsdirektør Jane Mylenberg kalder det ’absurd’, at klippet er klausuleret.

”Det er et klip, som har været vist i bedste sendetid og i øvrigt været vist flere gange, og så træffer man på et tidspunkt en beslutning om, at nu skal det ikke vises længere,” siger hun og peger også på, at det er muligt at søge klippet frem på YouTube.

Gæsterne går glip af noget

Hun fortæller, at formålet med Enigmas udstilling er at ruste gæsterne til at være kritiske medieforbrugere.

”Når vi slår ned på lige præcis det eksempel, er det, fordi det er ret uhørt, at man i et public service-medie bliver præsenteret for en historie, som ikke er sand. Heldigvis er der ikke mange eksempler at tage frem. Men det her er bare et eksempel, som de fleste husker,” siger Jane Mylenberg.

Hun anerkender, at museumsgæsterne sagtens kan forstå og danne sig et indtryk af tv-indslaget, selv om selve klippet ikke er tilgængeligt på udstillingen. Men hun står fast på, at de alligevel går glip af noget ved, at DR har klausuleret klippet.

”De går glip af den autentiske oplevelse, det ville være at se det historiske klip. Vi er jo et museum og dermed også et sted, der viser historiske genstande. I det her tilfælde er klippet på linje med en hvilken som helst historisk genstand,” siger Jane Mylenberg.

DR vil se på sagen igen

Sidsel Katrine Schmidt, chef for DR Content Service og Arkiv, skriver i en mail til Journalisten, at:

”Det pågældende klip er klausuleret i DR’s arkiv i en kategori, hvor det ikke under nogen omstændigheder må bringes, hverken af DR eller andre. Det skyldes, at klippet indeholder klar misinformation.”

Men hun skriver også, at da Enigma henvendte sig til DR, var DR ikke ’bekendt med, at klippet skulle indgå i en sammenhæng, hvor det var klart, at der var tale om misinformation’, og derfor kunne de ikke tage højde for det i deres beslutning.

”Med det opklaret tager vi gerne en dialog med museet om, hvordan klippet evt. kan indgå i udstillingen i den rette kontekst og på en måde, hvor det kan sikres, at klippet ikke efterfølgende kan bringes uden for denne kontekst,” skriver Sidsel Katrine Schmidt.

Journalisten har set Enigmas mail til DR om klippet. Her fremgår det, at museet ønsker klippet til brug for en udstilling, men det er ikke udspecificeret, at udstillingen handler om blandt andet misinformation.

2 Kommentarer

Marie Birgitte Tetzlaff
15. MARTS 2023
Hvis jeg var Museet for …. Kommunikation(!) ville jeg holde helt lav profil efter så mangelfuld henvendelse til en ønsket samarbejdspartner!

Vores fagblads ‘udspecificeret’ er heller ikke i den sproglige superliga…
Christian Bang Bove
15. MARTS 2023
”Med det opklaret tager vi gerne en dialog med museet om, hvordan klippet evt. kan indgå i udstillingen i den rette kontekst og på en måde, hvor det kan sikres, at klippet ikke efterfølgende kan bringes uden for denne kontekst,” skriver Sidsel Katrine Schmidt.

Hvis DR også siger nej, når de nu kender den rette kontekst, er der en historie. Men er der det lige nu? Jeg synes mest, at det ligner dårlig kommunikation fra Enigmas side.