Nyt MedieWatch.dk vil være medieforbrugernes vagthund

Danskere, der føler sig hængt ud i pressen eller fejlciteret, får måske et helt nyt organ, hvor de kan komme til orde. Tidligere Politiken-journalist og medstifter af DanWatch, Benjamin Holst, håber at lancere MedieWatch.dk til efteråret.

Danskere, der føler sig hængt ud i pressen eller fejlciteret, får måske et helt nyt organ, hvor de kan komme til orde. Tidligere Politiken-journalist og medstifter af DanWatch, Benjamin Holst, håber at lancere MedieWatch.dk til efteråret.

»Er du blevet misrepræsenteret, fejlciteret, hængt ud – eller er du bare træt af dårlig journalistik, skjulte reklamer, telesælgere og medieafgifter, så skriv til medieforbrugernes nye vagthund – MedieWatch.dk.«

Sådan lyder den foreløbige tekst på den ny hjemmeside MedieWatch.dk, som Benjamin Holst står bag.

Tanken er at skabe et helt nyt forum, hvor almindelige borgere meget nemt og trygt kan henvende sig, hvis de føler sig dårligt behandlet af de danske medier.

»Mange opfatter journalister som værende værre end brugtvognsforhandlere. Og det synes jeg personligt er irriterende. Derfor håber jeg, at MedieWatch.dk kan være med til at skabe debat om mediernes ansvar i forhold til medieforbrugerne,« siger Benjamin Holst til Journalisten.dk.

Ideen har han fået fra lignende organisationer rundt om i verden, der holder kritisk øje med journalister og pressen, og som sikrer, at medieforbrugernes kritik bliver taget alvorligt.

»Grundighed er på vej ud af journalistikken. Man bruger ikke længere så meget tid på at få de rigtige fakta på plads. Derfor håber jeg, at en organisation som denne kan fungere som modspil til medierne.«

Benjamin Holst understreger, at MedieWatch.dk hverken skal konkurrere med eller supplere Pressenævnet eller de forskellige mediers såkaldte "læsernes og seernes redaktører".

»Men jeg tror, at det er for omstændeligt i dag for mange forbrugere at gå til Pressenævnet. Samtidig ser jeg ikke Pressenævnet som et offentligt forum, sådan som jeg tænker, at MedieWatch.dk skal være. Jeg forestiller mig et mere aktivistisk projekt, som agerer mere selvstændigt og opsøgende.«

Han slår samtidig fast, at der ikke bliver tale om at lave et nyt sæt regler for god presseskik.
»Vi skal ikke ud at lave vores egne regler, men det ville være fint, hvis aktører og forbrugere kan mødes på denne platform og udvikle nogle normer, der sikrer, at standarden i dansk journalistik forbliver høj.«

Benjamin Holst var for et par år siden medstifter og med-initiativtager til DanWatch, der blandt andet sætter fokus på udnyttelse af arbejdskraft og naturressourcer i udlandet. Lige nu er han redaktionschef for Kommunen, som skal relanceres til efteråret. Og tidligere har han blandt andet været på Dagen og Politiken samt stået for de såkaldte Krigsaviserne, der var genoptryk af aviser fra Anden Verdenskrig.

Hvordan MedieWatch.dk skal finansieres har han endnu ikke på plads.
»Det ved jeg simpelthen ikke endnu. Jeg synes, det kunne være ideelt, hvis pressen selv kunne være med til det. Man kunne også forestille sig, at sitet dels kunne være reklamefinansieret,« siger Benjamin Holst, der i løbet af de næste par måneder vil se, hvilke reaktioner og henvendelser, han får.
»Det er vigtigt, at ideen i sig selv får eksponering for at se, om der er interesse,« siger han.

Et helt andet medie-website har i øvrigt næsten enslydende navn – nemlig Mediawatch.dk. Benjamin Holst understreger, at valget af navnet MedieWatch.dk ikke er for at lukrere på Mediawatch, men fordi tilsvarende organisationer rundt i verden, der holder øje med pressens ageren, også kalder sig MedieWatch eller MediaWatch.

Det gælder blandt andet det britiske mediawatch-uk, der har følgende formål:: "campaigns for socially responsible broadcasting and against content that is offensive and harmful, for example violence, swearing and pornography."

Endvidere findes der i Australien et tv-program, Media Watch, der uge efter uge tager journalisters fejl og vildskud under kærlig behandling

Man kan skrive til Benjamin Holst på: info@mediewatch.dk

1 Kommentar

Jan Eskildsen
8. JULI 2009
Re: Nyt MedieWatch.dk vil være medieforbrugernes vagthund
Medmindre der er indgået en fredsaftale på forhånd, imødeser jeg at stifteren får problemer med virksomheden MediaWatch på grund af navneligheden. Det kan vist kun gå galt, når man lægger sig så tæt op ad en anden virksomheds navn ... kunne man tænke sig at Mærsk lod som ingenting, hvis jeg stiftede Mersk?