Nyt medie sexer EU op med smileys og tabloidt snit

EU behøver ikke at smage af havregryn, mener amerikanske Politico, som i sidste uge gik i luften med et nyt EU-medie. »Deres kækhedsfaktor er meget højere, end man er vant til hernede,« siger Altingets EU-korrespondent. »Nogle af de gamle bureaukrater synes helt sikkert, det er plat,« vurderer Børsens mand i Bruxelles

Med 36 nyansatte journalister og 10 millioner euro i ryggen var det den største satsning på EU-journalistikken i mange år, som i sidste uge så dagens lys i Bruxelles. Det skete, da amerikanske Politicos nye medie Politico Europe gik i luften.

Ifølge redaktørerne bag er målet at bevise, at EU ikke behøver at smage af havregryn, som de udtrykker det. Og Bruxelles forventninger til det nye engelsksprogede EU-medie er da også fra starten tårnhøje, fortæller Børsens EU-korrespondent Tore Keller:

»Det har fyldt enormt meget hernede. Alle har snakket om det den sidste uges tid – og det er virkelig også et sindssygt spændende projekt, de har gang i. Deres mål er at gøre EU-journalistik sjovt og underholdende. Det er jo lidt af en mangelvare, så jeg håber virkelig, det kan lykkes for dem,« siger han.

Også Altingets EU-korrespondent Rikke Albrechtsen har høje forventninger til Politicos nye satsning i Bruxelles.

»Jeg tror virkelig, det kan blive godt. Det er suverænt den største journalistiske satsning, der er på EU lige nu. De er så mange, at de gør alle os andre til dværge,« siger hun.

En mindre støvet tone 

Efter at have fulgt det nye medie i en uge er de to danske EU-korrespondenter enige om, at den umiddelbart mest markante forskel på Politico Europe og resten af især den engelsksprogede EU-dækning ligger i deres tilgang til stoffet.

»Deres kækhedsfaktor er meget højere, end man er vant til hernede. De er lidt som den nye frække dreng i klassen, og de har helt sikkert en meget friskere og mindre støvet tilgang til stoffet. De prøver i hvert fald at sexe EU-stoffet op og at finde de lidt mere skæve, personfikserede vinkler. Det tror jeg kan fungere meget godt,« vurderer Rikke Albrechtsen.

Hun nævner blandt andet en historie fra Politico Europes første uge, der handlede om, at Europa Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har nyresten. Også Tore Keller bemærkede historien om kommissionsformandens helbred.

»Så personligt behøver det ikke at være til min smag. Men det kan jo sagtens være med til at lede nogle mennesker ind i artiklerne. Det er tydeligt, at de tænker i meget tabloide overskrifter, og i deres daglige morgenpost krydrer de også dagens nyheder med mere personlige kommentarer. Idéen er god. Jeg kan i hvert fald godt selv lide det personlige touch med smileys osv. Men nogle af de gamle bureaukrater hernede synes helt sikkert, det er plat og forfladigende,« siger han.

Savner undersøgende journalistik

Når det kommer til indholdet i de historier, som det nye EU-medie har nået at levere den seneste uge, er Tore Keller og Rikke Albrechtsen indtil videre mindre imponerede. De er enige om, at Politico Europe ikke for alvor har formået at sætte dagsordenen endnu.

»Det er meget kommissionen, som sætter dagsordenen hernede, og det har Politico endnu ikke formået at bryde. Indholdet har ikke været helt vildt banebrydende og dagsordensættende. Jeg savner en anelse mere undersøgende journalistik – nogle uplanlagte læk, som de får frem i lyset. Indtil videre arbejder stadig meget i det rum, der hedder, at systemet fodrer journalisterne med historier,« siger Tore Keller.

Rikke Albrechtsen er enig:

»Lige nu dækker de EU på nogenlunde samme måde som de andre medier hernede – minus kækhedsfaktoren. Men nogle af deres journalister er bestemt heller ikke rundet af EU-systemet, så jeg tror, det tager noget tid, før de alle sammen kommer op i flyvehøjde og får opdyrket et netværk,« siger hun.

Tore Keller er spændt på, om de med tiden rent faktisk formår at få sat en anden dagsorden end den, der flugter med kommissionens egen:

»Det bliver spændende at følge, for indtil videre er der jo ingen, som har kunnet gøre det der. Man kan stort set ikke lave journalistik hernede, som ikke på en eller anden måde kommer fra systemet,« siger han.

0 Kommentarer