Nyt job

 Navn: Annette Juhler Kjær, 46 år.

 

Navn: Annette Juhler Kjær, 46 år.

Karriere: Journalist på Dagbladet Vestkysten, 1984-88. Journalist og studievært på TV Avisen 1988-96. Koncerninformationschef i Danisco A/S 1996-99. Journalist og studievært på TV 2, 1999-2003. Kommunikationsrådgiver hos JØP, Ove & Myrthu A/S, 2003-04. Pressechef i Økonomi- og Erhvervsministeriet, 2004-07.

Hvorfor vil du gerne være selvstændig? I arbejdet som pressechef er du hele tiden på. Du er altid i en form for alarmberedskab, og du rykker spontant, når begivenheden ruller, og adrenalinen pumper. Det er fantastisk. Men jeg trænger til selv at sidde ved styrepinden, når det gælder mit arbejde. Jeg vil gerne interviewe igen, og forhåbentligt bliver det muligt at gøre på skrift og også på tv. Men der er ikke noget, der ligger fast endnu.

Har et arbejde som spindoktor indflydelse på ens privatliv? Du er full-time spindoktor, og du kan slet ikke adskille arbejde og privatliv. Jeg har tilbragt de sidste to et halvt år helt inde i navlen af dansk politik, og det har fyldt de fleste af døgnets vågne timer. Politik er vildt fascinerende. Men man skal også forstå at give slip igen. Jeg fik selv en katapult-agtig start i jobbet, for jeg havde knap siddet i stolen en måned, da Anders Fogh Rasmussen udskrev folketingsvalg. Jeg har fået et førstehåndskendskab til, hvordan dansk politik fungerer helt inde fra maskinrummet. For mig er det dybt interessant, men det er også grænsende til det vanedannende.

Drosler du ned? Jeg har et solidt arbejdsmæssigt drive, der ikke sådan lige lader sig geare i bund. Men der skal være tid til andet end politik og arbejde nu.

Vil du gerne lave kritisk politisk journalistik? Jeg bevilger mig selv en karensperiode fra den politiske journalistik. Det ville ikke være fair. Jeg er jo selv meget tæt på lige nu. For mig er sådan en distance helt afgørende for at kunne levere kritisk journalistik.

Kan du løfte en flig af sløret for, hvad en spindoktor egentlig laver? For det første oplevede jeg mig selv i rollen som brobygger eller tolk mellem to helt vidt forskellige universer – centraladministrationen og pressen. Centraladministrationen er befolket med engagerede, kompetente og loyale folk, men langt de fleste er dybt skeptiske over for journalister og medier. I den del, der handler om spin og politisk strategi, bliver det rigtig sjovt, når dem, der udadtil ligner dine politiske allierede, bag kulisserne ikke er det alligevel. Så måske spinner du imod dine politiske allierede, og i nogle sammenhænge er dine venners fjender de bedste at knytte alliancer med. Det er i det spil og i det univers, man bevæger sig, når man laver spin. Og det er spændende.

Hvad har du lært om journalister, som du ikke vidste før? Der er for mange journalister, der ikke stoler nok på deres egen dømmekraft og på den indflydelse, de rent faktisk har. Omvendt er der mange, som ikke er tilstrækkelig solidt funderet i den politiske og faglige substans.

Findes der en fællesnævner for din karriere? Jeg er nem at lokke, og jeg lader mig nemt begejstre. Kombineret med min nysgerrighed har det i høj grad præget min karriere. Velovervejet karriereplanlægning – det har jeg ikke lavet.

Hvad er dit bedste spin? En velbevaret hemmelighed, håber jeg. Men det var godt.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right