search

Nyt job

Jeg forlader Journalisten den 30. september efter sølle 10 måneder på posten som webredaktør.

Jeg forlader Journalisten den 30. september efter sølle 10 måneder på posten som webredaktør.

Så jeg skylder en forklaring. Den kommer her. Samtidig vil jeg gøre status over, hvordan det er gået med det projekt, jeg blev ansat til at gennemføre – en omlægning og modernisering af Journalisten.dk.

Jeg har haft en fantastisk tid på Journalisten. Jobbet som webredaktør indfriede alle mine forventninger – og lidt til. Jeg har været omgivet af dygtige og søde kolleger, og jeg har haft en chef, Jakob Elkjær, som har givet plads og ansvar, og som er meget fokuseret på, at Journalisten ikke bare skal være et godt produkt, men også en god arbejdsplads. Derfor er han selvfølgelig ekstra skuffet over, at jeg render af pladsen så hurtigt. Men forklaringen er den enkle, at jeg fik et tilbud, jeg ikke kunne afslå.

1. oktober tiltræder jeg som chef for MediaWatch. Jeg er ansat til at gøre MediaWatch.dk til det naturlige omdrejningspunkt, når det gælder nyheder og viden om mediebranchen. Den opgave kunne jeg ikke sige nej til.

Jeg trøster mig med, at jeg forlader et Journalisten.dk i god stand. Faktisk er jeg stolt over, hvad jeg – sammen med en lille flok af dygtige mennesker – har udrettet i den korte tid, jeg har været ansat.

Besøgstallet er på vej i vejret, og i dag har vi over 1600 unikke besøgende på en hverdag – et tal vi meget sjældent nåede op på før relanceringen. De besøgende bruger samtidig mere tid og ser flere sider, end de gjorde før 1. maj, hvor det nye websted gik i luften.

Med introduktion af blogs og muligheden for at kommentere alle artikler, har vi samtidig i den grad fået pustet til debatlysten, og vi har i dag langt flere forskellige debattører og langt flere indlæg (af langt højere kvalitet), end vi havde før omlægningen, hvor debatten var henvist til et særskilt debatforum.

Vi har fået gode anmeldelser af omlægningen – og her er det på sin plads at prale lidt af holdet bag. Lasse Gejl, som netop nu arbejder med en mindre justering af designet, er blandt landets dygtigste webdesignere, Steven Snedker og Martin Jørgensen, som har været de tekniske skræddere, har været ualmindeligt tålmodige, hjælpsomme og konstruktivt kritiske, og Børge Kristensen har været en uvurderlig hjælp som planlægger, logiker og brugernes advokat.

Ikke alle har været tilfredse. En lille gruppe debattører fra det nedlagte debatforum har ad flere omgange skældt mig huden fuld – blandt andet fordi jeg har insisteret på, at debatten på sitet skulle være faglig relevant. Nu er det så måske tiden til at afsløre, at jeg i virkeligheden har været en slapper på området i forhold til Journalistens redaktør, Jakob Elkjær, som generelt er mere skeptisk i forhold til brugergenereret indhold, end jeg er.

Der er også masser af ting, som (endnu) ikke er lykkedes, og som den kommende webredaktør nu må tage hånd om. Først og fremmest skal Journalisten.dk finde sin redaktionelle profil i et stadig mere overfyldt marked, hvor mediestoffet bliver beskudt fra mange forskellige vinkler. Under Jakob Elkjær har Journalisten foretaget et efter min mening tiltrængt kursskifte, så bladet i højere grad beskæftiger sig med det mediemarked, DJ's medlemmer skal leve af og med. Men det betyder så også, at Journalisten i højere grad end tidligere konkurrerer om nyhederne med Børsen, Berlingske og de andre dagblade (og naturligvis MediaWatch).

Jeg er på Journalisten september ud og vil sikkert levere endnu et par blogindlæg, før jeg smutter – så det er for tidligt at sige "farvel og..". Så jeg nøjes foreløbig med at sige "…tak".

Nyt job

Jeg forlader Journalisten den 30. september efter sølle 10 måneder på posten som webredaktør.

 

Navn: Annette Juhler Kjær, 46 år.

Karriere: Journalist på Dagbladet Vestkysten, 1984-88. Journalist og studievært på TV Avisen 1988-96. Koncerninformationschef i Danisco A/S 1996-99. Journalist og studievært på TV 2, 1999-2003. Kommunikationsrådgiver hos JØP, Ove & Myrthu A/S, 2003-04. Pressechef i Økonomi- og Erhvervsministeriet, 2004-07.

Hvorfor vil du gerne være selvstændig? I arbejdet som pressechef er du hele tiden på. Du er altid i en form for alarmberedskab, og du rykker spontant, når begivenheden ruller, og adrenalinen pumper. Det er fantastisk. Men jeg trænger til selv at sidde ved styrepinden, når det gælder mit arbejde. Jeg vil gerne interviewe igen, og forhåbentligt bliver det muligt at gøre på skrift og også på tv. Men der er ikke noget, der ligger fast endnu.

Har et arbejde som spindoktor indflydelse på ens privatliv? Du er full-time spindoktor, og du kan slet ikke adskille arbejde og privatliv. Jeg har tilbragt de sidste to et halvt år helt inde i navlen af dansk politik, og det har fyldt de fleste af døgnets vågne timer. Politik er vildt fascinerende. Men man skal også forstå at give slip igen. Jeg fik selv en katapult-agtig start i jobbet, for jeg havde knap siddet i stolen en måned, da Anders Fogh Rasmussen udskrev folketingsvalg. Jeg har fået et førstehåndskendskab til, hvordan dansk politik fungerer helt inde fra maskinrummet. For mig er det dybt interessant, men det er også grænsende til det vanedannende.

Drosler du ned? Jeg har et solidt arbejdsmæssigt drive, der ikke sådan lige lader sig geare i bund. Men der skal være tid til andet end politik og arbejde nu.

Vil du gerne lave kritisk politisk journalistik? Jeg bevilger mig selv en karensperiode fra den politiske journalistik. Det ville ikke være fair. Jeg er jo selv meget tæt på lige nu. For mig er sådan en distance helt afgørende for at kunne levere kritisk journalistik.

Kan du løfte en flig af sløret for, hvad en spindoktor egentlig laver? For det første oplevede jeg mig selv i rollen som brobygger eller tolk mellem to helt vidt forskellige universer – centraladministrationen og pressen. Centraladministrationen er befolket med engagerede, kompetente og loyale folk, men langt de fleste er dybt skeptiske over for journalister og medier. I den del, der handler om spin og politisk strategi, bliver det rigtig sjovt, når dem, der udadtil ligner dine politiske allierede, bag kulisserne ikke er det alligevel. Så måske spinner du imod dine politiske allierede, og i nogle sammenhænge er dine venners fjender de bedste at knytte alliancer med. Det er i det spil og i det univers, man bevæger sig, når man laver spin. Og det er spændende.

Hvad har du lært om journalister, som du ikke vidste før? Der er for mange journalister, der ikke stoler nok på deres egen dømmekraft og på den indflydelse, de rent faktisk har. Omvendt er der mange, som ikke er tilstrækkelig solidt funderet i den politiske og faglige substans.

Findes der en fællesnævner for din karriere? Jeg er nem at lokke, og jeg lader mig nemt begejstre. Kombineret med min nysgerrighed har det i høj grad præget min karriere. Velovervejet karriereplanlægning – det har jeg ikke lavet.

Hvad er dit bedste spin? En velbevaret hemmelighed, håber jeg. Men det var godt.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen