Nyt job: På grænsen til Østeuropa

Ota Tiefenböck, 51 år, skifter fra redaktør på Dagbladet Roskilde til freelancer med speciale i øst- og centraleuropæiske lande 1. januar 2009.

Ota Tiefenböck, 51 år, skifter fra redaktør på Dagbladet Roskilde til freelancer med speciale i øst- og centraleuropæiske lande 1. januar 2009.

Hvorfor dropper du lokaljournalistik?
Jeg føler ikke, at jeg bruger de kompetencer, jeg har i kraft af min baggrund som tjekke. Jeg har heller ikke tid til at fordybe mig lige så meget, som jeg gerne vil.

Hvorfor vil du freelance med speciale i Øst- og Centraleuropa?
Jeg synes, at Øst- og Centraleuropa bliver forsømt i danske medier. Jeg bryder mig ikke om, at medierne er med til at fastholde opdelingen af øst og vest frem for at tegne et billede af et samlet Europa. De østeuropæiske lande bliver ofte negativt omtalt som én stor masse i stedet for som individuelle lande. Det vil jeg forsøge at lave om på ved at vise et mere nuanceret billede af landene.

Kan du give konkrete eksempler på, hvordan medierne forsømmer dækning af østeuropæiske lande?
Store aviser som Jyllands-Posten og Berlingske Tidende dækker hele Øst- og Centraleuropa fra Berlin, mens begge aviser har korrespondenter i hovedparten af de største byer i den vestlige del af Europa. Det giver jo ingen mening, at kræfterne er så ulige fordelt. Jeg bryder mig eksempelvis ikke om vendingen "lande, vi plejer at sammenligne os med" – underforstået de vestlige lande.
Det er en meget diskriminerende vending, som indirekte siger, at de vestlige lande er det gode selskab, og østlandene er det dårlige.

Bliver du personligt ramt af mediernes dækning?
Jeg vil godt slå fast, at jeg ikke er en nationalistisk tjekke, som tager mediernes dækning personligt. Jeg føler mig hverken som tjekke eller dansker, men nærmere som europæer eller verdensborger.
Det, jeg kan blive irriteret over, er uvidenhed, og her mener jeg, medierne har en pligt til at tegne et mere reelt billede af Øst- og Centraleuropa.

Hvorfor tør du satse på en usikker freelance-karriere?
Jeg har besluttet mig for at give det et år, og hvis det alligevel ikke går, finder jeg noget andet. Jeg har prøvet mange forskellige ting, og det betyder også, at jeg er begyndt forfra mange gange i mit liv.

Du har taget en diplomuddannelse for etniske minoriteter på Journalisthøjskolen. Hvordan var jobmulighederne, da du blev færdig?
Medierne råbte på medarbejdere med en anden etnisk baggrund end dansk, og derfor oprettede Journalisthøjskolen uddannelsen. Det paradoksale var, at få medier ville ansætte os bagefter.

Hvordan vil du overbevise redaktionerne om, at de skal satse på historier fra Østeuropa?
Jeg er ikke helt færdig med at lægge en strategi. Jeg ved dog, at jeg vil være opsøgende, og så vil jeg beskæftige mig med et nyt land hver måned. I januar er det oplagt, at jeg vælger Tjekkiet, fordi de overtager EU-formandskabet, og i februar sætter jeg fokus på et nyt land. Allerede nu har jeg en enorm stak ideer til historier, jeg gerne vil skrive. •

CV: Uddannet fra Det Rytmiske Musikkonservatorium i Prag i 1983, hvorefter Ota Tiefenböck rejste til Danmark. Underviste på Karlebo musikskole fra 1984-2003. Blev færdig med en toårig diplomuddannelse i journalistik på Journalisthøjskolen for etniske danskere i 2005, hvorefter han blev ansat på Dagbladet Frederiksborg Amts Avis. Fra 2006 har Ota Tiefenböck været områderedaktør på Dagbladet Roskilde.

0 Kommentarer