NYT JOB: Marianne Leth

14/1 fra freelance tv-fotograf og journalist til pressefotograf på SØNDAG.

14/1 fra freelance tv-fotograf og journalist til pressefotograf på SØNDAG.

Karriere: Uddannet pressefotograf fra Danmarks Journalisthøjskole i 1987. Tillægsuddannelse til journalist i 1999. Først fotograf på Det Fri Aktuelt, siden tilrettelægger, fotograf og journalist på TV2/Lorry og derefter tilrettelægger på produktionsselskabet BLU. Sideløbende freelanceopgaver som tv-fotograf og journalist, blandt andet bøger og prisbelønnede dokumentarfilm om menneskerettigheder og sygdomme i Asien og Afrika.

Du har dækket verdens problemer fra de fleste kontinenter, senest som tilrettelægger og fotograf i Afrika. Nu skifter du til fotograf på SØNDAG. Hvad er forbindelsen?

Mit liv kører ganske lidt i ring, og det er noget helt nyt for mig at komme på et ugeblad. Det handler dybest set om at blive ved med at udfordre mig selv.

Er det noget andet, der driver dig nu, end da du lavede dokumentarfilm?

Det, der driver mig, er at sætte fokus på menneskelige skæbner. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel på en eller anden lille måde. Det skal også være det, der driver mig nu.

Det har været uretfærdigheder, jeg har kunnet lide at sætte fokus på. Men også historier, som en anden, en læser eller seer, kan bruge til noget. Det er vigtigt for mig.

Hvordan kommer det til udtryk i dit nye daglige arbejde på et ugeblad?

Om nogle få dage skal jeg lave en opgave om Alzheimer. Vi skal både besøge pårørende og folk, der selv er ramt af sygdommen, men som er raske nok til at fortælle om det. Alzheimer kan ramme både dig og mig, så sådan et emne er vigtigt at sætte fokus på. Et andet emne kan være kræft. Det er nogle emner, læserne kan bruge til noget.

Du har vundet flere priser for dine dokumentarfilm. Skal du også vinde priser til SØNDAG?

Der er altid en konkurrenceånd i mig, så det vil tiden vise. Jeg skal i hvert fald blive ved med at få ideer.

Du går fra at være freelancer til fastansat fotograf. Hvordan passer det skift til dig?

Som freelancer er man hele tiden fri og kan prøve nye ting. Men jeg føler mig mere tryg med en fast stilling, det passer bedst til mig nu. Og så har den danske freelancebranche udviklet sig til en løsarbejderbranche, der ikke altid er lykken.

Hvad mener du med det?

Jeg synes, at det er en svær udvikling. Der var engang, hvor fotografer var de eneste, der fotograferede til aviserne, det var deres niche. Det er slut nu. Det handler om at uddanne alle til at være flermediale.

Hvad med din egen flermedialitet, som netop er populær i branchen?

Jeg er utroligt bred og har meget erfaring. Håber SØNDAG på længere sigt kan drage gavn af det. Men nu skal jeg fortælle en hel historie i ét billede. Det kræver, at jeg er kreativ. Der passer jeg godt ind, for jeg kan godt lide at lege.

Kan du forestille dig, at du havde søgt til SØNDAG for 10 år siden?

Det kan godt være, at jeg ikke havde gjort det. Det har noget at gøre med den fase, jeg er i nu, og hvor jeg var dengang. Jeg er selv kommet i målgruppen, og jeg hviler meget mere i mig selv nu. Det kan godt være, at det lyder eksotisk med alle de her rejser, men det er nu rigtig godt at have en base i København. /

0 Kommentarer