Nyt fra Norden

SVENSKE JOURNALISTER ER RØDE[UNDERSØGELSE]

SVENSKE JOURNALISTER ER RØDE

[UNDERSØGELSE]

Journalisterne i Sverige er mere venstreorienterede end svenskere generelt. Det viser en undersøgelse blandt svenske journalister, som er lavet i anledning af det svenske Journalistförbundets 100-års jubilæum.

Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet, skriver det svenske Journalisten.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1075 journalister. Andelen af kvinder i faget er øget fra 34 procent i 1989 til 47 procent af den samlede stand i 2001. Det positive er, at 88 procent af de adspurgte synes, at sammenholdet blandt kollegerne er godt, men det negative er til gengæld, at 83 procent føler, de arbejder under et højt stressniveau.

En tredjedel føler også, at det er svært at få ørenlyd for egne ideer, og at ledelsen udøver en hård styring. Journalisterne ser det som deres fornemste opgave at granske magthavere og på en enkelt måde forklare komplicerede sager.

86 procent betegner arbejdet som rutinepræget, selv pressemeddelelser resulterer ofte i nyheder.

De svenske journalister har stor tiltro til både regeringen og kommunalbestyrelserne, hvorimod de nærer mistro til kongehuset, bankerne, folkeskolen og politiet i højere grad end den gennemsnitlige svensker.

Læs mere om undersøgelsen på http://www.journalisten.nu

 

SVENSKERNE FÅR MARKANT LAVERE LØN

[STATISTIK]

Det svenske Journalisten har netop offentliggjort den nyeste svenske lønstatistik. Den landsgennemsnitlige løn er per september 2000 på 24.590 svenske kroner. Det svarer til 19.426 danske kroner.
Til sammenligning viste Dansk Journalistforbunds lønstatistik for 1999-2000, at den danske gennemsnitsløn for DJ-medlemmer er 32.247 danske kroner.

 

MEDARBEJDER MISTÆNKT FOR UNDERSLÆB

[SVERIGE]

På de hjemløses avis i Sverige, Situation Sthlm, er 150.000 svenske kroner forsvundet fra kassen. De hjemløse i Stockholm får bonus udbetalt per solgt avis, og da avisen også føler et vist socialt ansvar, ansatte de i fjor en hjemløs for at sluse ham ind på arbejdsmarkedet, skriver Journalisten i Sverige.

Det gik godt indtil dette efterår, hvor man konstaterede, at der manglede en stor sum penge. Den nyansatte var hovedmistænkt og blev præsenteret for anklagen. Han forsvandt derefter fra arbejdet og er ikke kommet tilbage. Chefredaktør Ulf Stolt mener, at han er forsvundet til udlandet. Avisen er dog ikke så svækket, at den ikke kan udkomme som vanligt.

 

AFTENPOSTEN SKAL SPARE 200 MILLIONER

[UNDERSKUD]

Den norske avis Aftenposten er i økonomiske vanskeligheder, skriver det norske fagblad Journalisten. Det sidste halvår af 2001 har avisen kørt med underskud på grund af et vigende annoncemarked. Ledelsen vil ikke udelukke opsigelser som en måde at hente pengene på. Nøjagtigt hvor meget, avisen skal spare, er endnu uklart, men det kan nemt blive et beløb på 200 millioner norske kroner, skriver Aftenposten selv.

 

ORKLA HAR SUCCES I OSLO

[OPLAG]

En fordobling af oplaget på tre år er det positive resultat for bydelsavisen Nordstrands Blad i Oslo, skriver det norske Journalisten. Orkla overtog avisen for tre år siden, og oplaget er steget fra 3237 til 5757 eksemplarer sidste år. Allerede nu kan redaktør på Nordstrands Blad, Ivar Brynildsen, konstatere, at oplagsstigningen vil fortsætte i 2001.

"Vi ligger på cirka 7000 eksemplarer og vores mål er 10.000 stk.," siger han til Journalisten i Norge.

Det har fået Orkla til at overveje at overtage endnu flere bydels og lokalaviser i Oslo.

 

0 Kommentarer