search

Nyt Folketing skal sikre åbenhed

Et spritnyt Folketing skal vedtage en spritny offentlighedslov, der giver borgere og medier mulighed for at følge magthavernes arbejde.

Et spritnyt Folketing skal vedtage en spritny offentlighedslov, der giver borgere og medier mulighed for at følge magthavernes arbejde. En ny regering bør gå efter mest mulig åbenhed, for det alene er til det bedste for demokratiet og for samfundet.

Hovedparten af de nødvendige tiltag ligger lige til at plukke i den betænkning, som udvalget med Folketingets ombudsmand i spidsen arbejdede med gennem over syv år. Udkastet lægger op til den meget presserende ændring, der giver aktindsigt i helt eller delvis offentligt ejede virksomheder, som er skudt frem overalt. Også afgørende er det, at den enkelte borger for lettere adgang til aktindsigt,

De politiske forhandlinger, der fandt sted gennem første halvdel af 2011 betød også, at den såkaldte politikerparagraf blev aflivet, nemlig at man skulle kunne lukke af for offentligheden, når dokumenter udveksles mellem Folketingsmedlemmer og ministre under det lovforberedende arbejde. En sådan paragraf ville også være dybt skadelig for magtens tredeling og en skamplet på et åbent samfund, og derfor er jeg også glad for, at den er fejet af bordet. Lad den ingensinde påny indføre.

Tilbage står spørgsmålet om den omstridte paragraf 24, der handler om ministerbetjening. Her har vi at gøre med en paragraf, der er opfundet i Justitsministeriet, og som ikke tjener demokratiet noget godt formål, da alt for mange dokumenter o.a. andet vil kunne gemmes væk under denne gummiparagraf

Derfor kunne det være klædeligt, hvis alle partierne på Christiansborg allerede her i valgkampen nu bliver enige om at fjerne den paragraf, der kan få afgørende negativ indflydelse på, hvor åbent vores samfund bliver fremover.

Sker det, vil vi hurtigt kunne få den nye stærke offentlighedslov, der vil sikre den åbenhed, som understøtter den fortsatte demokratiske udvikling.

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen