Nyt fagligt møde på JP – færre fyringer

Efter nye forhandlinger i dag på Jyllands-Posten er ledelsen klar med et nyt udspil, som ifølge Journalisten.dks oplysninger indebærer færre fyringer. Nyt fagligt møde klokken 15. (opdateret)

Efter nye forhandlinger i dag på Jyllands-Posten er ledelsen klar med et nyt udspil, som ifølge Journalisten.dks oplysninger indebærer færre fyringer. Nyt fagligt møde klokken 15. (opdateret)

Gårsdagens usædvanlige strejke på Morgenavisen Jyllands-Posten har angiveligt gjort indtryk på ledelsen. Efter endnu en forhandlingsrunde i dag med tillidsfolkene har ledelsen indvilget i et nyt udspil, som er imødekommende over for nogle af journalistgruppens krav og ønsker, erfarer Journalisten.dk.

Udspillet fremlægges i plenum for de knap 190 journalister på møder i både København og Viby nu klokken 15, hvor medarbejderne vil blive bedt om at tage stilling.

Avisens tillidsfolk ønsker på forhånd ikke at offentliggøre resultatet af dagens forhandlinger, men ifølge Journalisten.dks oplysninger er der sket visse fremskridt. Blandt andet er ledelsen tilsyneladende mere imødekommende over for nogle af medarbejdernes forslag om alternative sparemuligheder.

Som Journalisten.dk tidligere i dag kunne berette, har ledelsen ellers hidtil kategorisk afvist at gå med til alternative besparelser for mere end halvanden million kr. Dette ville ifølge anonyme kilder betyde, at man maksimalt kunne hindre tre af de planlagte 32 fyringer, sådan at det samlede antal fyringer kom ned på 29.

Nu taler meget for, at tallet måske kan komme lidt længere ned. Samtidig er spørgsmålet, om medarbejderne også bliver tilbudt nogle bedre fratrædelsesordninger, som man har bedt om.

»Jeg kan ikke så godt gøre rede for udspillet nu. Vi skal først have fagligt møde klokken 15, hvor vi fremlægger et udspil til drøftelse,« siger fungerende tillidsmand Bo Jørgensen til Journalisten.dk.

Men handler det om nogle af de alternative besparelser, som man hidtil ikke har kunnet få ledelsens opbakning til?

»Ja – men jeg kan først gøre rede for det efter mødet,« siger Bo Jørgensen.

Jyllands-Postens chefredaktør, Jørn Mikkelsen, har tidligere over for Journalisten.dk gjort det klart, at det samlede sparekrav er 50 mio. kr. Eller: "et halv hundrede mio. kr.," som han udtrykte det. Af disse 50 mio. kr. er det tanken, at de 18 mio. kr. skal spares på det redaktionelle område.

I forbindelse med interviewet ønskede han dog ikke at diskutere fratrædelsesordninger samt mulige alternative besparelser, som ville kunne nedbringe antallet af fyringer.

Journalisten.dk har hele dagen i dag forsøgt at få en ny kommentar fra Jørn Mikkelsen – men forgæves.

En mangeårig medarbejder på Jyllands-Posten tilkendegiver dog, at netop den manglende meddelsomhed fra ledelsens side har været stærkt medvirkende til, at journalisterne på avisen i går tog det højst usædvanlige skridt at gå i strejke.

»Jeg kan ikke huske, at jeg har oplevet noget tilsvarende på Jyllands-Posten før. Det er en kombination af dårlig information fra ledelsens side i hele forløbet og så den meget stærke modvilje mod alternative besparelser, der gør, at folk reagerer så kraftigt nu,« siger vedkommende og tilføjer:

»Det, at de sidder med en dagsorden, vi ikke kender, og at der ligger en plan, som de vil rulle ud bagefter, er med til at skabe modvilje. Eller rettere: De siger ikke noget om, hvad det er for en avis, vi skal lave bagefter. Men vi har helt klart fornemmelsen af, at de har en plan, de ikke vil ud med. Vi har blandt andet lige siddet i arbejdsgrupper i mange måneder om, hvordan vi skal lave fremtidens bedste avis. Det har vi ingen reaktioner fået på. Vi har intet hørt om, hvordan de har taget det.«

Hvorvidt der er stemning for endnu en nedlæggelse af arbejdet, tør ingen sige. Men i forbindelse med strejken i går var der meget lidt slinger i valsen i København: Her stemte 35 ud af 37 journalister for, at man skulle gå hjem. I Jylland var man »mindre militante«, som det udtrykkes.

0 Kommentarer