search

Nyt angreb mod DR fra Nyhedsavisen

Nyhedsavisens journalistiske chefredaktør Simon Andersen retter en kraftig svada mod DRs nyhedsprogram 21 Søndag, der kritiserede politiets valg af ammunition. Ifølge Simon Andersen var indslaget manipulerende og fyldt med udeladelser.

Nyhedsavisens journalistiske chefredaktør Simon Andersen retter en kraftig svada mod DRs nyhedsprogram 21 Søndag, der kritiserede politiets valg af ammunition. Ifølge Simon Andersen var indslaget manipulerende og fyldt med udeladelser.

21 Søndag kritiserer, at politiet bruger kugler af typen ’action3’, der beskyldes for at være ustabile og bringe uskyldige mennesker i fare. Der henvises blandt andet til, at det svenske politi har fravalgt ’action3’-kuglen og i stedet bruger ’action4’.

Men under rubrikken Ny manipulation fra DR oplister Simon Andersen i sin blog på avisen.dk en række af programmets påstande, som han mener er usande og udokumenterede. Blandt andet mener han, at det er en bevidst udeladelse, når programmet ikke fortæller, at ’action4’-kuglen er stærkt omdiskuteret i Sverige, på grund af dens dum-dum-effekt.

»Når man fremhæver svensk politis fantastiske resultater med en kugle uden at nævne den intense debat, der er i Sverige om præcis det projektil, så må det være en bevidst udeladelse – det må man have vidst, og det synes jeg er manipulation,« siger Simon Andersen.

Han mener dog ikke, at der ligger en politisk tendens bag den påståede manipulation.

»Det har intet med politik at gøre, og jeg synes, det er synd for DR, at de altid skal høre, at de er røde. Jeg ser det som udtryk for – lidt som med Nybroe – at Dags Dato og 21 Søndag oplever et kolossalt pres for at være dem, der laver det vindende indslag hver søndag.«

Simon Andersen indrømmer, at Nyhedsavisens kritik mod DR-udsendelser i disse dage kan virke en smule massiv.

»Det var også en tanke, jeg havde. Nu er der lige to i rap med DR, men det er altså tilfældigt. Hvis vi falder over noget i TV 2, vil jeg mægtig gerne gå i kødet på det også.« siger han.

På DR modtages Simon Andersens kritik med en hovedrysten.

»Det er det rene vrøvl, og jeg gider ærligt talt ikke spilde tid på Simon Andersens meninger,« siger 21 Søndags redaktør Jacob Kwon Henriksen.

Han mener, de påstande, Simon Andersen taler om, er grebet ud af luften.

»Han påstår, vi hævder en række ting, som vi overhovedet ikke gør. Blandt andet at vi siger, det var på grund af kuglen, at den psykisk syge mand døde. Det gør vi ikke. Jeg kender ikke Simon Andersens ærinde, men jeg kan konstatere, at hans kritik er fuldstændig forfejlet og et misk-mask af løse påstande og dårlig research,« siger Jacob Kwon.

Han erkender, at 21 Søndag valgte ikke at omtale den svenske debat om 'action4'-kuglen, fordi den fandt sted for fire år siden, og han forstår ikke Simon Andersens forargelse.

»Journalistik handler om at vælge de rigtige udeladelser, og det ved han da af alle,« siger Jacob Kwon Henriksen.

Læs Simon Andersens kritik i hans blog på Avisen.dk.

Kommentarer
11
Simon Andersen
19.09.07 13:52
 
Redaktør Jakob Kwon

 

Redaktør Jakob Kwon siger i en kommentar til min kritik: 

»Han påstår, vi hævder en række ting, som vi overhovedet ikke gør. Bl.a. at vi siger, det var på grund af kuglen, den psykisk syge mand døde. Det gør vi ikke. Jeg kender ikke Simon Andersens ærinde, men jeg kan konstatere, at han kritik er fuldstændig forfejlet og et misk-mask af løse påstande og dårlig research,« siger Jacob Kwon.

 Redaktørens påstand er ikke sand.

21 Søndags vært, Anders Bech-Jessen, siger i oplægget til indslaget - der ledsages af baggrundsbilleder fra 7-11:

 ”Ordensmagtens anvendelse af skydevåben har de seneste år kostet flere menneskeliv. Sidste år blev en psykisk syg mand skudt i en 7-11 på Frederiksberg og i Albertslund døde en sindsforvirret syg mand efter at være skud i benet. Og at det nogle gange går så galt er der muligvis en god forklaring på. 21 Søndag kan i aften afsløre at den danske kugle i flere tekniske undersøgelser er blevet stemplet som ustabil og unødvendigt livsfarlig.”

Der klippes derefter til en kort interview-bid med advokat Torben Koch. Han repræsenterede to politifolk, der netop er blevet frifundet for at have dræbt (vold med døden til følge) en psykisk syg mand i en 7-11. Pointen er, at projektilet – af typen Action 3 – nu af DR inddrages som en medvirkede årsag til, at manden døde.

Torben Koch siger:

”Det er jo skandaløst nærmest at man ikke med det samme sørger for at få den ammunition trukket tilbage …”

Der er for mig at se ingen tvivl om, at 21 Søndag fortæller seerne, at Action 3-projektilet - i kraft af dets dårlige egenskaber - er årsag til eller medvirkende årsag til at relativt mange er døde som følge af politiskud, og at det ikke mindst er tilfælde i 7-11-sagen.

 Det styrkes af, at 21 Søndag lader advokat Torben Koch sige, at ammunitionen bør trækkes tilbage.

Sandheden er en anden:

Der er ingen dokumentation for, at Action 3 skulle give flere dødelige skader på de ramte end andre kugler. Tværtimod er sandheden den modsatte: Andre projektiler af dum-dum-typen - som det svenske projektil og som Action 4, der anbefales varmt af 21 Søndag - giver større skader og er dermed FARLIGERE for de ramte.

 Jeg kan se at Kwon medgiver at have udeladt oplysninger om kritikken af den svenske ammunition og han siger videre, at "journalistik handler om at vælge de rigtige udeladelser." I så fald er 21 Søndag - med de mange udeladelse - godt kørende.

 Journalistik handler for mig om at give præcis, dækkende og fair information.

21 Søndag fremhæver de svenske projektiler og lader forstå, at dansk politi burde have gjort som svenskerne.

Det gør 21 Søndag uden at fortælle, at de svenske kugler er langt farligere end de danske, at de er mere dræbende end de danske, at kritikken i Sverige af denne ammunition er enorm, at de svenske kugler er af dum-dum-typen, der udvider sig i den ramte, og at projektilerne ifølge Haag-konventionen, på grund af deres egenskaber, er ulovlige at anvende i krig.

At "udelade" dette er ikke legitimt - det er manipulation, men henblik på at lave en sensationel historie, der desværre ikke holder.

Jeg vil foreslå Jakob Kwon at han gennemlæser min detaljerede kritik - og debatterer den, istedet for overfladisk og hovent at afvise den. Det gavner ikke DRs troværdighed.

 

Fremhævet af Journalisten
Casper Jensen
20.09.07 11:24
Action3

"21 Søndag kan i aften afsløre at den danske kugle i flere tekniske undersøgelser er blevet stemplet som ustabil og unødvendigt livsfarlig.”"

Ovenstående citat er yderst vildledende.

Action3 projektilet er et hollow-point projektil(hul spids) men det har ikke deformerende/ekspanderende(dum-dum) egenskaber når det rammer en masse.

Altså action3 opfører sig overordnet som alle andre alm. fuldkappede projektler der bliver brugt rundt omkring i verden.

Action3 inkl. alle andre fuldkappede projektiler rikochettere når de rammer hårde overflader, det er der absolut intet nyt i.

Så at påstå at action3 skiller sig ud på en "usikker og ustabil" måde er direkte forkert.

 

Alternativet til action3/fuldkappede projektiler er deformerende/ekspanderende projektiler, de rikochetterer ikke så nemt da projektilet udvider sig og oftest bliver i kroppen, det der så ikke nævnes er at deformerende projektiler er ekstremt farlige for dén der bliver ramt pga projektilet afleverer 100% af sin kinetiske energi i målet.

Fremhævet af Journalisten
Winston Smith
21.09.07 09:37
I misser pointen : Endelig
I misser pointen : Endelig har dansk politi faaet et magtmiddel der effektivt kan forhindre selvmord ..

"Så at påstå at action3 skiller sig ud på en "usikker og ustabil" måde er direkte forkert."
Nej det er ikke :

Traces of Ricocheted Action Safety Bullets.

Articles
American Journal of Forensic Medicine & Pathology. 18(1):15-20, March 1997.
Schyma, Christian M.D.; Placidi, Petra M.D.

Abstract:
Experimental gunshots were made with Action-1 and -3 ammunition (9 mm Luger) using a part dummy made of textile, pig skin, and gelatine as the target. After ricocheting off a concrete floor tile with impact angles of 15[degrees] or 20[degrees], the deformed projectiles penetrated the gelatine block to a depth of between 21 and 37 cm. The ricochet angles varied between 5[degrees] and 11[degrees]. None of the bullets mushroomed after ricochet; a few bullets even overpenetrated. The ricocheted projectiles sprayed a substantial amount of copper particles onto the textile, and metallic fragments were also deposited along the bullet path. These traces were detected by high-resolution radiography. The Action-3 brass bullet was more resistant, had more kinetic energy, and was less deformed than the Action-1 copper bullet. The morphology of the wounds presented a very varied spectrum; round lesions were also observed. The results of the experimental study prove that ricocheted Action bullets present a serious risk of injury.
Fremhævet af Journalisten
Håkan Spuhr
21.09.07 19:44
action 3

Action 3 er monobloc kugler, de er tillverkade i et stycke metall, kopper. En almindelig fullkarpet kugle er tillverked av en kaerne av bly och et tunt overdrag av kopper eller tombak eller modsvarende. Naer en fullkarped blybasered kugle träffer ett hart mål sasom asfalt eller sten vill den kraftfult deformeras og oftast gå i stycker.

Naer en monobloc kugle träffer noget hårt så kommer den oftast att hålle sammen och fortsätte i en annen riktning, en rikochett.

Alle kugler oavsett oppbyggnad kan rikoshettera, men monobloc kugler er langt mere benägne og rikoshettera än blybaserade kugler.

Därfor kan icke en monobloc kugle som action 3 jämföres med en normal fullkarpet ammunition. Tidligare hade det svenske politi en speciell kugle som hette "Norma säkerhetsammunition"  denne var fullkarpet men med en meget tunn mantel som kun var 0,25mm tyck.

Syftet med denne var og splittres ved träff av hårde mål, og det har även hänt att den har fragmenterats ved träff av front vinduet på en bil, emedan action 3 är designad för at penetrera hårda mål såsom bildäck, dörrar og andre ting som kan stå ivägen mellan skytten og gärningsmannen.

Action 3 er kraftfullt overpenetrerande og rikoshettbeneägen och det är det viktigaste anledningen till ad den er olämplig som politiammunition.

Jeg syns det er meget märkligt ad så mange som aldrig har intresseret seg for vaben, vabenbrug och dertill relaterade ämner redan er experter og ved hvordan de forskellige kugler virker. Ligsom i Sverige så er det oppenbart at debatten om ammunition kun drivs av dem med minst fagkompetens.

Og måske försöger vissa vinna löne og politiske poäng på ad debatera något fra en pollitisk korrekt standpunkt.

Genom ad bruge den forkerte kugler kan/kommer måske en dag oskyldige ad drabbas, er den politiske korrekthed verkligen vert detta?

MVH Håkan Spuhr

Fremhævet af Journalisten
Casper Jensen
22.09.07 09:47
Monobloc?

Du simplicicerer begebet "monobloc". Monobloc betyder, som du siger, at projektilet er laver af ét materiale, deraf stammer navnet "mono".

Men der er mange forskellige typer monobloc ammunition, der findes også monobloc projektiler der er designet til at deformere eller fragmentere.

Fuldkappede projektiler er bla. designet til at besidde stor penetrations kraft, og derfor deformerer de ikke så nemt, eller går i stykker, og derfor rikochetterer fuldkappet ammo ofte.

Man kan ikke sige at monobloc ammo (action3) har større risiko for at rikochettere end fuldkappet ammo, da det afhænger at hvilket materialet projektilerne er lavet af samt hvordan projektilerne er konstrueret og vægt etc.

 Action3 er et hollow point projektil og derfor vil projektilet miste en stor del af sin kinetiske energi når det rammer fx glas, biler, husvæge etc. fordi næsen på projektilet er "flad" eller hul.

Fuldkappede projektiler der har en spids næse vil have nemmere ved at penetrere overflader uden at miste så meget af sin bevægelsesenergi, og derfor mener jeg ikke at action 3 er mere "ustabil og usikker" end fuldkappet ammo som det nævnes i artiklen.

Fremhævet af Journalisten
Håkan Spuhr
22.09.07 16:08
rickoshet

Casper

 En fuldkapped kugle går oftast lettere i stycker än vad en kopparkugle gör eftersom koppar håller sammen mycket bedre än vad bly gör. Det finns naturligtvis fuldkappede kuler som penetrerar og richosetterar lige så godt som action 3 men det er de som har en meget hård mantel, såsom Svensk 39B som har stålmantel.

Og jeg syns det er rätt fantastiskt, Svenska FOI och Forensic Journal of Medicine har både bevist at action 3 er meget mere richoshetbenägen än vad de fleste andra kuletyper er. Ändå menar du att dessa internationellt erkände grupper har fejl, fantastiskt, vem er du og hvad har du for bakgrund som er så meget mer kompetent en dem?

Även syns jeg det er rätt fantastiskt at du siger emod meg i saken om att Action 3 er avsett att penetrera glas, dörrar og bildäck. Ruag selv framhåller action 3's penetrations egenskaber i sitt reklameblad.

http://www.ruag-ammotec.ch/ammotec/de/katalog/pdf_e/9mm_luger_sintox_action3.pdf

Sannolikt er action 4 og action 5 lige benägne og rikoshettere som action 3 då även de är av monobloc type av kopparlegering. Däremot er de bedre i sin riktningsstabilitet og mindre genomskudningsfårmåga än action 3.

Skall man minske rikoshetrisikoen med politiammunition bör man fravälge typer som kun er gjorde av relativt hårda materialer som mässing og kopper.

Inom jakgtkuler så er den Amerikanske Barnes X känd för at vare en god expanderande kule, men den er også kend för att vara meget mer rikoshettbenägen än vad en konventionell kule er, så på mange håll er den icke speciellt uppskattad der det hålles drevejagkter. Barnes X er en monobloc kule av kopper precis som action kulerne (kopparlegering).

Expanderende kuler skudne i lave hasigheder fra pistole er icke mer farlige för den skudne än hvad en fullkapped kule er, återigen väljer du at sige emot en mengde internationelle experter og det vore återigen meget intressant at få rede på sin bakgrund.

MVH Håkan Spuhr

Ps. Selv er jeg vabenkonstruktör/opfinnare, Jegere, skytt, vabenskribent (skriver for en mängde Svenske magaziner men även danska og norske. og arbeder på full tid med vaben seden 12 år tillbake. Jeg er 36 år og har varit aktiv med vaben sen jeg var tio år gammel.

Jeg er meget trött på vabentekniske lögner som sprids i samfundet, desse lögner er oftast baserade på fölelser eller politiskt korrekthet og inget gynner samfundet. Det der er sandt vinner i lengden om ingen tillads og upprepa lögnen för länge för då blir den sann.

Fremhævet af Journalisten
Casper Jensen
22.09.07 17:42
Håkan.....

Jeg har en fortid i det danske forsvar og har skudt med mange forskellige våbentyper, dog ikke action ammo.

Jeg forstår ikke at action ammo skulle have større tendens til at rikochettere end fuldkappet ammo.

Hvis man skyder med maskingevær cal 7,62 fuldkappet med lysspor (tracer) så kan man se at alle projektilerne rikochettere og ingen projektiler går i stykker eller fragmenterer, når de rammer forskellige overflader.

Det samme kan man se når men skyder med 9*19 mm fuldkappet med lysspor, næsten alle projektilerne rikochetterer.

Du siger at hvis en person bliver skudt med ekspanderende ammo med lav hastighed, så er skaden lige stor om det er ekspanderende eller fuldkappet projektiler.Hvorfor produceres/sælges ekspanderende ammo i så store mængder, til fx pistoler der skyder med lav hastighed, hvis projektilerne ikke har noget effekt?

Jeg mener ikke det er mig der frembringer løgne men derimod dr´s program "21Søndag"

 

"DR's 21 Søndag har fået foretaget ballistiske undersøgelser af Action 3 ammunitionen, der bekræfter, at kuglerne ikke stopper, når de rammer deres mål, men tværtimod forsætter lige igennem."

Det samme kan man sige om alle andre almindelige fuldkappede projektiler.Altså er dette citat vildledende.

"Samtidig kritiserer vores nabolande, at Danmark benytter sig af en ammunitionstype, der i store dele af Europa bliver betragtet som forældet."

At kalde action 3 forældet mener jeg heller ikke kan retfærdiggøres. Det er muligt at action 3 har en lidt større risiko for at rikochettere i modsætning til fuldkappet ammo, men forskellen er så lille at man ikke kan tillade sig at kalde action 3 for "forældet"

Hvis du så programmet "21 søndag" så så man at Ruag lavede forsøg hvor de skød action 3. 4 og 5 projektiler på ballistiek gele. Der så man tydeligt at det ekspanderende projektil ekspanderede og standsede inde i geleén. Action 3 projektilet røg lige igennem geleén.

Altså så man tydeligt at ekspanderende projektiler forettede massiv skade på den ballistiske gele, i modsætning til action 3.

Jeg mener derfor at det er fokert når politiet benytter sig af ekspanderende projektiler da det udgør en unødvendig stor risiko for personen der bliver skudt.

Risikoen for at en kriminel bliver dræbt af ekspanderende projektiler er større end risikoen for tilfældige uskyldige personer bliver ramt af rikochetterende ikke-deformerende projektiler. 

 

Fremhævet af Journalisten
Håkan Spuhr
22.09.07 23:13
expansion

Grunden til den ökade rikoshettrisk med action ammo i jämföresle till normal fuldkapped ammo er att actionammo er av meget hårdare material Bly ger med sig deformeras og splittras emedan koppar og mässig mer håller formen og vikten.

Av samme anledning fungerer det icke for en sniper att skyde folk genom vindue med normal fuldkapped ammo eftersom den splittres men Barnes X (i olika militäre versioner) fungerer godt genom vindue. (Man kan lite simplifieret sige at Barnes X er riffel modsvarigheden till actionammo) ( Det kan virke med fuldkapped ammo, men risikon er splitter i gisslan og ingen träff i den kriminelle) 

Den expansion de kan se i gelatin er den temporära kavitet, den varer kun i 5-10 millisekunder och därefter drar muskler och organ ihop sig igen. Examinerar man en person som er skuden med gold dot så ser man i allmänhet 10mm hål. Inte en massa vävnad runt om kring som er fördärvad og ingen stor kavitet som er fallet med riffelammunition.

Faktiskt så skaber en riffel i 5,56 eller 7,62 med normal fuldkapped ammo langt mere vansklige  skador än 9mm med hopllow point, efterssom riffeln har så meget höjre hastighet. En fuldkapped kule som tumbler (det gör den ofte vid benträffer) orsakar extremt fule skador.

At överhuvudtagit skude emod gelatin og sen säga at detta kan jämföres med männesker er felaktigt, eftersom gelatinet ger ett höjre modstand emot kulen än vad en männeske ger. Exempelvis expanderar en gold dot till ca 18 mm i gelatin men kun 12-14 mm i männesker og rådyr. De försöge som FBI gör klär de normalt på gelatinet med jeans og ibland plywood för at komme närmare sanningen.

 För at citere Vincent Di Maio som er chefredaktör på Fornsic Journal of medicin og har skrevet flere böger i ämnet, han är även chefspatolog och en erkänd expert i området..

In regards to charges that hollow-point ammunition is "more lethal", in an unpublished study of over 75 fatalities form hollow-point ammunition by the author he was unable to demonstrate any death that would not have occured if te bullet had been all lead bullet.

Han skriver även at han icke kan se forskel på en död menneske om denne er skud med hollow point eller fuldkapped ammunition.

Jag kan rekomendera hans bog, Gunshot wounds, den kan köbes fra Amazon.com og bör läses.

MVH Håkan Spuhr

 

 

Fremhævet af Journalisten
Håkan Spuhr
22.09.07 23:19
död

Hvis man vill undvike dödskudningar i samfundet så har det icke noen betydning om man skuder med fuldkapped ammunition eller icke, däremot har det den störste betydning at benytte sig av moderne non-lethal eller less-lethal vaben.

Når man skuder en menneske, oavsett var i kroppen må man räkne med att han dör, hvis man bruger  mindre dödlige vapen isted så kommer sannoligt 70-90% av dödsskudningarne at opphöre.

Jeg syns det er extre viktigt då de fleste som såväl dansk som svensk politi skuder har nogen form av psykisk defekt og måske icke self har valgt den aktuelle situation.

Hele ammuntionsdebatten er en meget lille og ointressant debat i forhåll til det utrymme som gode moderne non-lethal vaben fortjänder, i sär TASER.

MVH Håkan Spuhr

Fremhævet af Journalisten
Casper Jensen
23.09.07 10:13
Forhold sig kritisk.....

Jeg er fuldstændig enig i at politiet burde benytte sig af non-lethal ammo fx 40mm gummikugler eller små sandsække der kan affyres fra politiets 40mm gas gevær.

Jeg vil lige gøre opmærksom på at man altid skal forholde sig kritisk til oplysninger fra de forskellige undersøgelser/firmaer.

Man kan læse i Winston Smith´s indlæg ovenover at "American journal of forensic medicine and pathology" skriver vedr. action 1 og 3 projektilerne:

"The ricocheted projectiles sprayed substancial amount of cobber particles onto the textile, and metallic fragments were also deposited along the bullet path"

På Ruag´s side kan man derimod læse om action3 at:

"No fragments will occur on any target."

 

Fremhævet af Journalisten
Håkan Spuhr
23.09.07 20:04
Kritisk

Naturligtvis skall man forhålde sig kritiskt genomod al information og värdera den.

Men hvad er det du mener? att action 3 aldrig släpper fragmenter ifra sig vid rikoshett emot betonggolv eller stål?

Jag måtte sige at jeg känner mig mere kritisk emot reklamebladet fra RUAG som siger at kulen icke släpper ifra sig fragmenter. Selföllig släpper den ifra sig fragmenter , men icke så meget som en hollow point eller blyspetskule. De ter vel sig tämlig sleföllig at når man sender en metallkule i 400ms gentemod et betongolv så vill der blive fragmenter og metalstöv.

Hvad de 40mm vaben du snacker om så tror jeg at de er gode kravallvaben (riot) men til situationer som seven eleven, eller mannen der blev skud i benet av en kvinnlig betjänt så ville Taser vare det beste.

Generellt sett så vill TASER ifall det blir brukt av politiet aldrig ta veck pistolerna fra den enskilte politiman, men det vill gi dem et alternativ at dödskud meget sällan vill bli skudt.

 

MVH Håkan

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen