Anton Geist fik for få minutter siden at vide, at han har vundet Cavling-prisen 2011 sammen med Ulrik Dahlin. Her giver Geist to gode råd til kollegerne. Og en advarsel.
"Jeg er rigtig glad," siger Anton Geist, da Journalisten.dk ringer. Det har han sagt nogle gange, siden Cavling-komiteens formand Kurt Strand ringede.
Anton Geist og Ulrik Dahlin oplever en sand mediestorm i disse minutter, hvor kolleger fra alle de store nyhedsmedier vil have en kommentar. Derfor spørger vi om noget andet.
Har I nogle gode råd til kollegerne derude, som de måske kan bruge i hverdagen?
"Jeg tror faktisk, et godt råd kan være, at man skal lytte til selv de tyndeste tips. For os startede det jo faktisk bare med, at en SF'er havde undret sig over Birthe Rønn Hornbechs sprogbrug. Jeg tror, det var, fordi Ulrik og jeg havde stået få dage før og prædiket for nogle praktikanter, at man skulle forfølge selv de tyndeste tips. Det er Ulrik rigtig god til, og det er noget af det, jeg beundrer meget ved ham," siger Anton Geist.
Du kan læse fortællingen om forløbet bag de over 100 artikler, de to Cavling-vindere endte med at skrive, i artiklen 'Da ministeren besindede sig' fra Journalisten tidligere på året.
De to journalister gjorde i hele processen heftigt brug af aktindsigt – både i Danmark og i Sverige. Her har Anton Geist også et godt råd.
"Vi har fundet ud af rigtig meget gennem aktindsigt, og vi har simpelthen hegnet Integrationsministeriet inde med aktindsigtsanmodninger. Der er ikke det om statsløse, vi ikke har fået aktindsigt i. Det var en langsom proces, men så kom de interessante dokumenter dryppende," siger Geist og fortsætter:
"Vi fandt også ud af, at det kan være rigtig smart at søge aktindsigt i Sverige. Vi gjorde det bare telefonisk, men det var virkelig en åbenbaring for os, hvor hurtigt det gik, og vi fik jo et svar, som Integrationsministeriet i Danmark ikke ville udlevere."
Men Anton Geist har også en advarsel. Den handler om det forslag til en offentlighedslov, der har været meget omdiskuteret i løbet af det sidste år, og som Journalisten.dk har skrevet et tema om.
"Der er mange af de dokumenter, vi har fået udleveret, som vi sandsynligvis ikke havde kunnet få med det forslag til offentlighedslov, hvor man vil undtage ministerbetjening fra aktindsigt. Så kunne vi ikke have afdækket sagen, simpelthen," siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.