Nyhedsredaktør: »En af de største nyhedsdage jeg har prøvet«

Natten til søndag blev København ramt af skybrud og Margrethe Vestager udpeget til ny EU-kommissær. Og så fik Scanpix og TV 2 News travlt. Fotograf: »Jeg har altid gummistøvler i bilen«

For nyhedsmedierne var natten til søndag noget mere dramatisk end normalt. Klokken 00.38 kunne Politiken meddele, at leder af De Radikale Margrethe Vestager var udpeget til ny dansk EU-kommissær. Og mellem klokken 1 og klokken 3 om natten blev København ramt af et skybrud, som satte store dele af byen under vand.

Nyhedsredaktør Peter Thorup havde vagten søndag morgen på TV 2 News. Han vågnede klokken 2.30. Det første, han så på Ritzau, var, at Morten Østergaard var udnævnt til leder af De Radikale.

»Jeg var lige vågnet, og jeg havde ikke opdaget, at Margrethe Vestager skulle til Bruxelles, så der gik lidt tid, før jeg opdagede, hvad der faktisk var sket,« siger han.

Faktisk kom nattens drama helt bag på ham. Donald Tusk var ganske vist udnævnt til ny kommissionsformand lørdag aften.

»Men jeg gik i seng med masser af ro i kroppen. Jeg var sikker på, at det ville blive en stille og rolig dag. Det skrev jeg faktisk på Facebook,« siger Peter Thorup.

Normalt er søndage stille

Søndage plejer nemlig at være stille på TV 2 News.

»Aviserne har sjældent meget at byde på, så det kan være svært at få den op at ringe om søndagen,« siger han.

I bilen på vej ind til TV 2's redaktion på Teglholmen i Københavns Sydhavn styrtede regnen ned.

»Dér gik det op for mig, at vi havde gang i to megahistorier,« siger Peter Thorup.

Peter Thorup fik samlet to livehold af journalister og fotografer, der kunne skaffe friske billeder til nyhedsudsendelsen klokken 7. Senere på morgenen begyndte TV 2 News også at sende fra studiet på Christiansborg.

»Vi havde seks-syv liveomstillinger hver halve time. Det er virkelig mange. Normalen er tre-fire per halve time,« siger han.

Gummistøvler i bilen

Freelancefotograf Jens Astrup blev ringet op klokken halv fire om natten af redaktionschef Heine Pedersen fra Scanpix og spurgt, om han var parat til at tage ud og dække skybruddet over København.

»Jeg havde hørt, at det regnede lidt, og havde lukket vinduerne, men Heine Pedersen sagde, at det regnede helt vildt,« siger Jens Astrup.

Han gik ned til sin bil og gjorde sig klar.

»Jeg har altid gummistøvler i bilen, så jeg kan gå ud i det meste vejr. De støvler er en del af grund-kittet.«

Han fotograferede på Istedgade på Vesterbro, oversvømmede kældre på Østerbro og Lyngbyvejen, hvor trafikken var gået helt i stå.

»Det er en klassiker, at folk sidder fast ved Lyngbyvejen, når det regner meget. Der er en fordybning, hvor motorvejen slutter, og dér samler vandet sig. Et par taxaer var kørt fast i vandet. Jeg var heldig at komme derud, før folk blev holdt væk på grund af risiko for strøm i vandet,« siger Jens Astrup.

For træt til Vestagers pressemøde

Som fotograf er det fascinerende ved skybrud, at det er så tydeligt, hvad der sker – oversvømmede kældre, kloakdæksler, der springer af, og taxaer under vand.
»Udfordringen er, at alt udstyr bliver vådt, blitz, kamera og linsen. Jeg havde en plastikpose over blitzen for at beskytte den mod regnen,« siger han.

Jens Astrup fotograferede og billedbehandlede billeder af skybruddet og vandskaderne frem til klokken 12 om søndagen.

»Så kunne jeg ikke mere. Scanpix ville gerne have, at jeg skulle lave pressemødet med Magrethe Vestager, men der var jeg for brugt,« siger han.

»En af de største nyhedsdage, jeg har prøvet«

Peter Thorup fra TV 2 News siger, at i mikset mellem de to historier fik Margrethe Vestager mest plads, men de redaktionelle ressourcer blev brugt på skybruddet.

»Det er en af de største nyhedsdage, jeg har prøvet på TV 2 News. De to historier fyldte næsten hele fladen, og vi måtte aflyse gæster, der skulle have været i studiet på andre mindre historier.«

0 Kommentarer