Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

15:24 Kerstin Bruun-Hansen

Højreorienterede står bag deling af russiske statsmedier i Danmark

Når en artikel fra de russiske statsmedier RT og Sputnik er blevet delt på sociale medier på dansk, står der ofte en højreorienteret konto bag.

Det konkluderer en ny rapport fra forskningsprojektet AlterPublics under Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet ifølge en pressemeddelelse.

Rapporten afdækker spredningen af indhold fra RT og Sputnik i Danmark, Sverige, Østrig og Tyskland op til EU’s forbud mod de to medier som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Selv om medierne er støttet af Kreml, drejer delingerne sig dog sjældent om russisk politik eller kultur. I stedet fylder temaer som Covid-19 og immigration, der generelt har været populære emner i alternative nyhedsmiljøer, og som typisk splitter befolkningerne i vestlige lande.

13:50 Sebastian Goos

Studerende indkalder DMJX-ledelse til spørgsmål om skolens økonomi

Studerende indkalder DMJX-ledelse til spørgsmål om skolens økonomi

Niels Nygaard / DMJX

De Studerendes Råd på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har indkaldt DMJX’ bestyrelse og rektor til et arrangement 2. november, hvor de studerende kan stille spørgsmål om skolens økonomistyring.

Det bekræfter bestyrelsesformand Lea Korsgaard over for Journalisten.

Her oplyser hun, at hun kommer til at repræsentere bestyrelsen på mødet, hvor også rektor Julie Sommerlund vil stille sig til rådighed for de studerendes spørgsmål.

Blandt andet vil de studerende ved arrangementet få mulighed for at stille spørgsmål til de afsløringer, som Journalisten den seneste måneds tid har bragt om skolen.

Senest kunne Journalisten i sidste uge fortælle, at DMJX og tidligere bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen ville undgå ”offentlig ballade”, da man forhandlede sig frem til en ”mindelig aftale” om et gyldent håndtryk på 2,1 millioner kroner til daværende rektor Trine Nielsen.

I kølvandet af afsløringerne har studerende på DMJX også afholdt et protestarrangement, hvor de delte alkoholfri champagne ud under parolen ”Alle har ret til et gyldent håndtryk”.

12:48 Anna Sol Jørgensen

Iran fortsætter fængsling af journalister under protester

Antallet af fængslede journalister i Iran stiger, mens protesterne mod landets styre varer ved.

32 journalister er nu blevet fængslet, siden demonstrationerne brød løs for omkring tre uger siden, da den 22-årige iranske kvinde Mahsa Amini døde efter at være blevet anholdt af Irans moralpoliti for ikke at bære sit tørklæde korrekt. Det oplyser organisationen Committee to Protect Journalists, CPJ.

Dødsfaldet har skabt raseri i dele af den iranske befolkning, og siden Amini døde på hospitalet efter anholdelsen, har der dagligt været store demonstrationer i Iran.

Alene i løbet af weekenden er tre journalister ifølge CPJ blevet anholdt. Safiyeh Qarabaghi, en freelancejournalist, der dækker anliggender for kvinder, blev anholdt lørdag og blev ifølge hendes mand taget med til et hemmeligt sted. Samme dag blev journalisten Siavash Soleimani anholdt i sit hjem i byen Urmia i det vestlige Iran. Søndag blev finansreporteren Javad Shaker anholdt på sin redaktion, mens han var på arbejde på avisen Donya-e-Eqtesad.

CPJ har tidligere oplyst, at flere af journalisterne er blevet anholdt i deres egne hjem under ransagninger, der er foregået om natten.

 

10:49 Anna Sol Jørgensen

Fejlen, der ikke må ske: Berlingske kom til at udskrive valg

Fejlen, der ikke må ske: Berlingske kom til at udskrive valg

Mens nyhedsredaktionerne er i fuld gang med at dække Folketingets åbning, kom Berlingske til at udgive en artikel om, at valget er udskrevet. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

På Berlingske skete der her til formiddag en af de fejl, der bare ikke må ske, mens alle venter på, at folketingsvalget bliver udskrevet. Der blev nemlig ved en fejl udgivet en artikel om, at valget er udskrevet.

”Valgkampen har været i gang i ugevis, men nu er det officielt: Mette Frederiksen har netop udskrevet valg,” lød det i artiklen, der blev udgivet hos Berlingske omkring klokken 9.30 under overskriften ”Statsminister Mette Frederiksen har udskrevet folketingsvalg”.

Selv om valget er på trapperne, og flere partiledere her til formiddag gisner om, hvornår i denne uge det faktisk bliver udskrevet, var Berlingske som bekendt ude med historien en postgang for tidligt, og den blev trukket tilbage, inden den kom på forsiden af b.dk.

”Som alle andre redaktioner forbereder vi os naturligvis på den valgudskrivelse, som vi forventer inden for de kommende døgn. I den forbindelse sker der den dybt beklagelige fejl, at en kladde om valgudskrivelsen udgives på et af vores undersites i få minutter,” siger Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske.

”Vi er nu ved internt at afklare, hvordan det er muligt, da det selvfølgelig er en fejl, som ikke må ske,” tilføjer hun.

09:46 Ritzau

Trump sagsøger CNN for milliarder

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump har sagsøgt det amerikanske medie CNN for ærekrænkelse.

Det viser retsdokumenter indgivet ved en føderal domstol i Fort Lauderdale i delstaten Florida, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Donald Trump kræver 475 millioner dollar i erstatning. Det svarer til over 3,6 milliarder kroner.

I søgsmålet hævder Donald Trump, at CNN har optrappet en ærekrænkende smædekampagne imod ham, fordi nyhedsnetværket frygter, at han vil stille op til det amerikanske præsidentvalg i 2024. Ifølge Donald Trump har CNN brugt sin indflydelse som en førende nyhedsorganisation til at bekæmpe ham politisk.

CNN har således forsøgt at skade Trump ”med en række stadig mere skandaløse, falske og ærekrænkende betegnelser som ”racist”, ”russisk lakaj”, ”oprører” og i sidste ende ”Hitler”,” skriver ekspræsidentens advokater i retsdokumenterne.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har CNN afvist at kommentere sagen.

09:41 Anna Sol Jørgensen

60 år gammelt Aller-magasin får kniven i ny digital plan

60 år gammelt Aller-magasin får kniven i ny digital plan

Aller Media opretter en ”digital superredaktion” på tværs af elle.dk, viunge.dk og femina.dk. Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den trykte udgave af Aller Medias ungdomsmagasin Vi Unge er snart fortid. Det 60 år gamle magasin målrettet teenagere udkommer på tryk for sidste gang i december, oplyser Aller Media i en pressemeddelelse.

Vi Unge skal fremover leve et udelukkende digitalt liv. Bladet lukker som en del af en digital omstrukturering i Aller Media, der vil oprette en ”digital superredaktion” for elle.dk, viunge.dk og femina.dk.

”Med omstruktureringen skaber vi en samlet redaktionel enhed med fokus på at skabe indhold til kvinder, hvor vi på tværs af indholdsuniverser kan sætte flere alders- og målgrupper i spil,” udtaler Charlotte Riparbelli, administrerende direktør for Aller Media, i pressemeddelelsen.

Det betyder blandt andet, at Femina bliver delt op i to selvstændige redaktioner med hver deres ansvarshavende chefredaktør. Dorthe Kandi fortsætter som ansvarshavende chefredaktør på det trykte Femina, mens Isabella Hindkjær står med det redaktionelle ansvar for femina.dk. Isabella Hindkær skal samtidig være editorial director for den nye digitale redaktion på tværs af de tre udgivelser.

”Det er en stor ære at skulle stå i spidsen for tre af de stærkeste digitale redaktioner i Danmark, og jeg er overbevist om, at vi i fællesskab yderligere vil udbygge vores position som markedsledende aktualitetsmedier til danske kvinder og unge,” siger Isabella Hindkjær i pressemeddelelsen.

Aller Media oplyser til Journalisten, at der foretages én opsigelse i forbindelse med den nye struktur.

 

09:31 Sebastian Goos

Podcastvært får bornholmsk kulturpris

Musikværten Torben Severinsen fra startupvirksomheden Stemman Podcast modtager årets bornholmske kultur- og idrætspris.

Det oplyser Stemman Podcast i en pressemeddelelse.

Torben Severinsen får prisen for sit frivillige engagement i foreninger og aktiviteter på Bornholm.

08:41 Kerstin Bruun-Hansen

Manden bag Infowars-konspirationsteoretiker kommer på Fagfestival

Manden bag Infowars-konspirationsteoretiker kommer på Fagfestival

Når Dansk Journalistforbund til november slår dørene op for den første Fagfestival i fire år, kan man blandt andet møde Josh Owens, der tidligere var ansat som videoproducent for konspirationsteoretikeren Alex Jones’ daværende medie Infowars.

Her udbredte Alex Jones ekstreme budskaber og påstande om alt lige fra historien om, at skoleskyderiet på Sandy Hook var iscenesat for at opnå større våbenkontrol, til undersøgelsen af påstået læk af radioaktiv stråling i Californien og selvfølgelig adskillige historier om, hvordan det amerikanske valg var blevet stjålet.

I dag arbejder Owens på at forstå, hvordan og hvorfor mennesker tiltrækkes af konspirationsteoretikere som Jones, samtidig med at han prøver at gøre op med fortiden og fortælle om, hvad der virkelig skete, når kameraerne var slukket.

DJ’s fagfestival afholdes 6.-7. november, og der er stadig billetter – for nogle medlemsgrupper også gratis billetter.

08:13 Kerstin Bruun-Hansen

Opgørelse: Ministerbetjeningsreglen anvendes oftere

Offentlighedslovens ministerbetjeningsregel er de senere år blevet anvendt stadig oftere. Det viser en opgørelse, som Kristeligt Dagblad har lavet.

På baggrund af en aktindsigt hos 19 ministerier konkluderer avisen, at ministerbetjeningsreglen er brugt som begrundelse for afslag eller delvist afslag på aktindsigt mindst 2.482 gange i perioden 2014-2021.

Ifølge Vibeke Borberg, advokat og formand for Medienævnet og tidligere underviser i medie- og offentlighedsret, peger Kristeligt Dagblads opgørelse på en ”problematisk” tendens.

Justitsminister Mattias Tesfaye erkender over for Kristeligt Dagblad, at der er udfordringer med gældende lov, men han afviser at give afkald på ”det fortrolige rum”, som ministerbetjeningsreglen giver. 

08:07 Kerstin Bruun-Hansen

Danwatch ansætter ny chefredaktør

Danwatch ansætter ny chefredaktør

Danwatch

Det undersøgende medie Danwatch har hyret Adam Dyrvig Tatt som ny chefredaktør. Det oplyser Danwatch i en mail til Journalisten.

Adam Dyrvig Tatt tiltrådte 1. oktober og kommer fremover til at udgøre Danwatchs redaktionelle ledelse sammen med direktør og ansvarshavende chefredaktør Jesper Nymark.

”Vi er sikre på, at Adam med hans baggrund i den undersøgende journalistik og produktionsmiljøet er den rigtige til at sikre, at Danwatch fortsætter vores journalistiske udvikling og vækst som ”alternativt” public services-medie,” skriver Jesper Nymark.

Siden juni, hvor tidligere chefredaktør Jesper Hyhne stoppede til fordel for et job som magasin- og nyhedsredaktør hos Fagbladet 3F, har Jonathan Tybjerg været konstitueret som journalistisk chefredaktør på Danwatch. Han fortsætter som redaktionschef.

I går
14:57 Kerstin Bruun-Hansen

Støjberg løber med næstmest medieomtale i ny måling

Støjberg løber med næstmest medieomtale i ny måling

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen og regeringen har domineret mediebilledet de seneste 14 dage.

Det viser Roskilde Universitets valgbarometer, som sætter fokus på mediedækningen i forbindelse med folketingsvalgkampen, der uofficielt allerede er i gang.

Ifølge målingen fører rød blok lige nu med 57,7 procent af den samlede medieomtale, mens blå blok står med 39,3 procent. Lilla blok, Moderaterne, står med 3 procent.

Mens Mette Frederiksen altså er den partileder, der løber med langt mest medieomtale, så er det hverken statsministerkandidaterne Søren Pape Poulsen eller Jakob Elleman-Jensen, der indtager andenpladsen, men derimod Inger Støjberg.

”Dette kunne være et mønster, der kan gentage sig gennem valgkampen, da Inger Støjberg tydeligvis er dygtig til at sætte sig på dagsordenen,” udtaler studielektor Mads Kæmsgaard Eberholst.

12:37 Sebastian Goos

Forsvarets eksperter må ikke udtale sig om gaslækager

Forsvarets eksperter må ikke udtale sig om gaslækager

Den Svenske Kystvagt/Ritzau Scanpix

Forsvarsakademiets eksperter må for nuværende ikke stille op til interviews om gaslækagerne på Nord Stream 1 og 2.

Det oplyser Forsvarsakademiet i et svar til DR:

Vi udtaler os ikke i øjeblikket om begivenhederne i Østersøen grundet operationssikkerhed. Denne beslutning er truffet i Forsvarskommandoen (Danmarks overordnede militære kommandomyndighed, red.), lyder det i et svar til DR fra Ronny Vossen, der er kommunikationschef for Forsvarsakademiet.

11:05 Kerstin Bruun-Hansen

Geelmuyden Kiese får ny administrerende direktør

Kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese ændrer i ledelsen og gør Mikkel Bendtsen til ny administrerende direktør. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Mikkel Bendtsen overtager jobbet fra Karne Lykkebo, der fremover skal fungere som koncerndirektør for den samlede Geelmuyden Kiese-gruppe i Danmark, Sverige og Norge.

Han har haft god tid til at øve sig i sin nye rolle, da han de seneste syv måneder har varetaget jobbet som administrerende direktør, mens Karne Lykkebo har været på barsel.

10:47 Kerstin Bruun-Hansen

Medieorganisation får overskuddet fra årets ulandskalender

Overskuddet fra Børnenes Ulandskalender går i år til medieorganisationen IMS (International Media Support). Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Konkret går pengene til et projekt, hvor børn og unge i Tunesien bliver uddannet i at lave nyheder fra deres egen by. De tunesiske børnereportere lærer om sandt og falsk, om god journalistik og om at lade deres stemme høre.

DR og Udenrigsministeret/Danida har samarbejdet om Børnenes Ulandskalender siden 1962, og overskuddet fra danske børn og forældres køb af kalenderen er i løbet af de 60 år gået til projekter for børn i over 40 lande.

10:30 Ritzau

Lønnen udhulet for mange danskere

Selv om lønnen er steget pænt for de fleste hen over det seneste år, er det langtfra nok til at følge med den galopperende inflation.

Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at de private lønninger i 3. kvartal var 3,5 procent højere end i samme kvartal året forinden.

Det er væsentligt lavere end de godt 9 procent, som inflationen udgjorde i samme tidsrum. Dermed har mange danskere oplevet en markant udhuling af deres løn.

07:47 Sebastian Goos

Tidligere LOUD-redaktør lancerer podcast til unge

Tidligere LOUD-redaktør Rasmus Mark Pedersen lancerer tirsdag en ny nyhedstjeneste til unge, der kommer til at hedde ’Hvad sker der?’. Det oplyser han i en mail til Journalisten.

Projektet udkommer som en podcast med dagens vigtigste nyheder på max 10 minutter.

Den primære målgruppe er unge mellem 25 og 32 år.

07:41 Sebastian Goos

Politiken lancerer database om partnerdrab

Politiken har lanceret en database, der kortlægger samtlige sager om partnerdrab på kvinder og mænd siden 2017.

Det oplyser avisen i en pressemeddelelse.

Ifølge avisen følger man dermed en opfordring fra FN, der siden 2015 har tilskyndet medlemslande til på nationalt niveau at registrere drab på kvinder, hvor de begås af partneren. Også Canada, Spanien og Kroatien har ifølge Politiken lignende databaser.

30. september
14:58 Sebastian Goos

Anne Kirstine Cramon bliver vært på B.T.

Anne Kirstine Cramon bliver vært på en ny politisk podcast på B.T. sammen med Joachim B. Olsen.

Det skriver chefredaktør Pernille Holbøll på Twitter.

Den ugentlige podcast får titlen ’Slottet & Sumpen’.

13:40 Sebastian Goos

CNN åbner kontor i Taiwan

CNN har åbnet et korrespondentkontor i Taipei i Taiwan, hvortil man har udpeget Will Ripley som fast korrespondent.

Den seneste tid har der været øget opmærksomhed om Taiwan, hvilket blandt andet kom til udtryk, da politikeren Nancy Pelosi besøgte østaten.

Taipei er mediets ottende korrespondentkontor i Asien, hvor man også er tilstede i Beijing, Bangkok, Hong Kong, Islamabad, New Delhi, Seoul og Tokyo.

11:11 Sebastian Goos

Fredericia Dagblad får kritik i Pressenævnet

Fredericia Dagblad får kritik for en artikel bragt i juni måned, hvor man skrev om etableringen af indkørsler i forbindelse med konstruktionen af et nyt villakvarter.

I artiklen citeres en grundejer, der modsatte sig brugen af et citat, der indgår i artiklen. Ejeren klagede til Pressenævnet, som også vurderede, at Fredericia Dagblad ikke havde godtgjort, at der lå en aftale om, at ejeren ville citeres i artiklen.

Derfor udtalte Pressenævnet kritik.

11:01 Sebastian Goos

Politiken retter regeringsvenligt indlæg, der var skrevet af S-praktikant

Politiken har rettet et debatindlæg, der roser regeringens forslag om at forkorte en række uddannelser.

Det skyldes, at skribenten er distriktssekretær for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Midtjylland, hvilket i første omgang ikke fremgik af debatindlægget.

”Efter publicering er Politiken blevet opmærksom på, at skribenten er distriktssekretær for DSU Midtjylland. Det er derfor tilføjet,” skriver Politiken nu i bunden af indlægget.

Derudover er skribenten også praktikant i Socialdemokratiet.

 

09:33 Christian Lindhardt

Nordjyske får kritik efter artikel om bortvisning af elev

Alle beskyldninger fra et forældrepar mod en forstander på en efterskole skulle have været forelagt forstanderen. Det fastslår Pressenævnet i en kendelse, der udtaler kritik af Nordjyske.

Kritikken kommer efter en artikel, hvor Nordjyske omtalte en tidligere elev på en efterskole, som var blevet bortvist. I artiklen udtaler elevens forældre sig blandt andet om deres oplevelse med bortvisningen, hvor de fremkommer med nogle beskyldninger mod skolens daværende forstander, som derefter klagede til Pressenævnet og fik medhold i den del.

Forstanderen fik dog ikke medhold i, at Nordjyske ikke havde udvist den fornødne kildekritik, da det fremgik, at kritikken af forstanderen klart fremstod som deres subjektive vurderinger, og at forstanderen kom til orde omkring de øvrige kritikpunkter.

Mediet fik heller ikke kritik for, at artiklen krænkede forstanderens privatliv. Her lagde nævnet vægt på, at artiklen handler om forstanderens virke som forstander, hvilket har offentlig interesse, og at forstanderens synspunkter er gengivet i artiklen.

09:04 Sebastian Goos

HK har fundet ny pressechef

HK Danmark har udpeget Tina Mellergaard som ny pressechef.

Det skriver hun i et opslag på Facebook.

Tina Mellergaard skal ikke flytte sig langt geografisk, da hun i forvejen arbejder som presserådgiver for HK.

Hun har tidligere været ansat i Landbrug & Fødevarer og Advice samt været formand for kommunikatørerne i Dansk Journalistforbund.

08:51 Sebastian Goos

Kæmpe fyringsrunde på BBC

Kæmpe fyringsrunde på BBC

Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

BBC World Service vil afskedige 382 medarbejdere i forbindelse med omfattende nedskæringer.

Det skriver blandt andre The Telegraph.

Nedskæringerne kommer især til at ramme BBC’s udgivelser på andre sprog end engelsk. Det sker som led i en ”digital first”-strategi, der samlet set skal ende i besparelser for 236 millioner danske kroner.

Ifølge BBC skyldes det især en politisk beslutning om at fastfryse licensen.

 

29. september
14:45 Ritzau

Dansk-tysk dokumentarfilm vinder Emmy

Den dansk-tyske dokumentarfilm ’In Search of Monsters’ med den danske titel ’Jeg var torturbøddel’ har vundet en Emmy som årets bedste produktion om aktuelle begivenheder. Den prisbelønnede danske dokumentarist Poul-Erik Heilbuth er medinstruktør i dokumentaren.

Han har aldrig vundet en Emmy før.

”Jeg fyldte 70 år for en måned siden, og jeg synes sgu, det er meget godt gået at have vundet så stor en pris i min alder,” siger Poul-Erik Heilbuth om at have vundet prisen.

Flere nyheder