data_usage
chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

14:55 Marie Nyhus

Medie- og underholdningsbranchen er i bund på CO2-mål

Kun 21 procent af toplederne i medie- og underholdningsbranchen har fastsat et mål for reduktion af CO2-udledning i virksomhedens langsigtede strategi.

Det viser PwC’s CEO Survey 2022, skriver PwC i en pressemeddelelse.

Dermed ligger medie- og underholdningsbranchen langt under gennemsnittet, som er 36 procent på tværs af alle brancher.

”Toplederne i medie- og underholdningsbranchen har traditionelt været mere fokuseret på det indholdsmæssige og i at formidle klimaproblemerne end at fastsætte egne mål for udledning af drivhusgasser,” udtaler Lei Ulrik Jensen, partner og ekspert i medie- og underholdningsindustrien, i pressemeddelelsen.

Han bemærker også, at langt færre af toplederne i medie- og underholdningsbrancherne har deres bonusordninger koblet til CO2-mål end i andre brancher.

10:12 Anna Sol Jørgensen

DR og Roskilde Festival dropper samarbejde om tv-optagelser

DR kommer ikke til at vise koncertoptagelser eller andre tv-produktioner fra årets Roskilde Festival som vanligt, skriver MediaWatch.

Roskilde Festival og DR er nemlig blevet enige om at droppe samarbejdet om at vise livekoncerter og opsamling fra festivalen, oplyser parterne til MediaWatch.

Det gælder også for sommerens øvrige festivaler, at DR dropper musikoptagelserne for at prioritere ressourcerne anderledes, siger Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef for DR, Kultur, Børn og Unge, til MediaWatch.

”Musikken og musikfestivalerne er en vigtig del af vores dækning af kulturområdet. Vi er derfor også til stede og dækker sommerens musikfestivaler, så godt vi overhovedet kan,” siger han.

09:28 Anna Sol Jørgensen

Barbara Bertelsen journaliserede først Ukraine-sms’er efter anmodning om aktindsigt

Da Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen via sms kommunikerede med Ukraines ambassadør og andre ministerier om Danmarks hjælp til Ukraine, blev beskederne i første omgang ikke journaliseret.

Journaliseringen skete først, da der blev aktindsigt i korrespondancerne, skriver Jyllands-Posten, der den 24. marts søgte aktindsigt i departementschefens korrespondance med ambassadøren.

”Skærmbilleder af den fulde korrespondance er blevet journaliseret og oprettet i forbindelse med behandlingen af aktindsigtssagen,” lyder det i svaret, som Jyllands-Posten har modtaget fra Statsministeriet.

Den sene journalisering kan være på kant med reglerne, vurderer Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, over for Jyllands-Posten.

”Det kan være en fejl, at der er sms’er, der først bliver journaliseret, når der bliver bedt om aktindsigt. For det lyder, som om der er sms’er, der har egentlig betydning for sagsbehandlingen, og så vil der være pligt til at journalisere med det samme,” siger han og forklarer, at dette normalt er inden for fire arbejdsdage, ”og i forbindelse med sådan en sag mener jeg, at vi taler om få dage og i hvert fald ikke først, når nogen beder om aktindsigt”.

Statsministeriet oplyser i et svar til Jyllands-Posten, at et dokument ikke nødvendigvis er journaliseringspligtigt, selv om det er blevet journaliseret, og at man rent praktisk ofte journaliserer det hele, når der søges aktindsigt.

 

08:12 Anna Sol Jørgensen

Forbundsformænd: ”Besynderligt, at statens indkøb af kultur- og mediearbejde er som i det vilde Vesten”

Der er ærgrelse fra Dansk Skuespillerforbund (DSF) og Dansk Journalistforbund (DJ) i kølvandet på den medieaftale, der er blevet indgået.

I forhandlingerne var det på bordet at indføre et kædeansvar i branchen. Et sådan kædeansvar kunne have betydet, at for eksempel offentligt støttede bestillere af store tv-produktioner blev ansvarlige for løn- og arbejdsvilkår i hele kæden af underleverandører.

Men det blev altså ikke til noget, og dermed risikerer ’en stor gruppe af kreative at falde gennem det ellers så berømmede danske sikkerhedsnet’, skriver formændene for DSF og DJ, Benjamin Boe Rasmussen og Tine Johansen, i et debatindlæg hos Altinget.

”For os i DJ og DSF virker det besynderligt, at dem, der leverer for eksempel metrobyggerier til det offentlige, skal leve op til en alenlang liste af krav om arbejdsvilkår, lønninger og lærlingeantal, mens statens indkøb af kultur- og mediearbejde er som i det vilde Vesten – hver mand for sig selv,” skriver de.

07:45 Anna Sol Jørgensen

Berlingske opruster på debatstof med ny redaktør og journalist

Berlingske opruster på debatstof med ny redaktør og journalist

Den nye kronikredaktør skal udvælge og indhente kronikker, som sætter dagsorden. Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Debatredaktionen hos Berlingske får flere muskler i løbet af de kommende måneder, hvor redaktionen bliver udvidet med en kronikredaktør og en debatjournalist mere.

Det skriver Berlingske.

Stillingen som kronikredaktør er nyoprettet, og det bliver Anne Sofie Allarp, der kommer til at varetage den stilling fra 1. september. Anne Sofie Allarp er jurist, forfatter, podcastvært og kommentator og bliver af avisens debatredaktør, Pierre Collignon, beskrevet som ’en af Danmarks skarpeste og velskrivende debattører’.

”Hun har dyb indsigt i den danske og internationale debat, og hun har en fremragende evne til at forstå vor tids mest afgørende brudflader. Anne Sofie vil uden tvivl kunne sikre vores kronikker mere slagkraft, og hun vil også selv interviewe og iscenesætte debatter,” siger Pierre Collignon til Berlingske.

Christian Foldager, cand.mag. i historie og samfundsfag, bliver debatjournalist fra 1. august og kommer fra en stilling som kommunikationsrådgiver hos Rostra Kommunikation og Research.

I går
15:09 Anna Sol Jørgensen

EU åbner pulje på to millioner euro til journalistik

Europa-Kommissionen har gennem Creative Europe åbnet en pulje for journalistiske partnerskaber, der skal styrke nyhedsmedielandskabet gennem samarbejde på tværs af landegrænser.

Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Puljen er på to millioner euro, og der er ansøgningsfrist den 7. september. Den kan søges af konsortier på mindst tre organisationer fra hver sit land, der er med i Creative Europe.

Målet er at støtte udvikling af bæredygtige forretningsmodeller for nyhedsmedierne og at sikre journalistisk kvalitet gennem blandt andet udvikling af formater.

Puljen er blevet etableret som følge af en tendens med manglende indtægtsmuligheder, misinformation, fake news og svækkelse af nyhedsudbud som følge af nedlukninger og indskrænkning af presse- og ytringsfrihed.

 

14:30 Anna Sol Jørgensen

Helsingør Dagblad får ny chefredaktør

Helsingør Dagblad får ny chefredaktør

Josephine Vedel har været ansat på Helsingør Dagblad siden 2015 og været redaktionschef på dagbladet siden 2020.

Fra 1. september hed chefredaktøren på Helsingør Dagblad Josephine Vedel.

37-årige Josephine Vedel er et kendt ansigt på Helsingør Dagblad, hvor hun har været ansat siden 2015 og fungeret som redaktionschef siden 2020.

”Jeg glæder mig enormt meget til at sætte mig i stolen som chefredaktør for Helsingør Dagblad, som jeg kender ganske godt. Det er et spændende og udfordrende arbejde, hvor jeg ser det som en af mine vigtigste opgaver at gøre Helsingør Dagblad til et endnu stærkere brand i dækningsområdet. Vi skal skabe fællesskaber, og vi skal arbejde videre med at levere kvalitetsjournalistik baseret på den viden, vi har fra data,” siger hun i en pressemeddelelse.

Chefredaktørstillingen overtager hun efter Peter Hagmund, og hun er den helt rigtige til at føre dagbladet videre digitalt, lyder det fra Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør i Jysk Fynske Medier, der udgiver Helsingør Dagblad.

”Hun er en kompetent leder, hun er stærk journalistisk, og hun er den rigtige til at videreføre den digitale omstilling baseret på data om vores læseres behov, som vi er rigtigt langt med, men aldrig bliver færdige med. Derfor er jeg meget glad for, at det lykkedes at få Josephine placeret i den stol, Peter Hagmund har udfyldt så godt,” siger han.

 

14:23 Anna Sol Jørgensen

Jysk Fynske Medier opkøber lokal ugeavis

Billund Ugeavis bliver opkøbt af Jysk Fynske Medier med et fuldt opkøb af aktierne.

Det skriver Jysk Fynske Medier i en pressemeddelelse. Jysk Fynske Medier vil med opkøbet opruste koncernen til fremtiden.

Opkøbet træder i kraft dags dato, og Morten Theider fortsætter som salgschef og ansvarlig for den daglige drift.

Hverdagen og nyhedsudgivelsen vil så vidt muligt fortsætte som hidtil, både for læsere og medarbejdere, skriver Jysk Fynske Medier i pressemeddelelsen.

 

13:55 Marie Nyhus

TV 2 ansætter kommunikationsdirektør fra Lunar

37-årige Cathrine Kier bliver ny kommunikationsdirektør på TV 2 fra 1. september, skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Hun kommer fra en stilling som kommunikationsdirektør i den digitale bank Lunar, hvor hun siden 2019 har haft ansvar for både kommunikation og interessevaretagelse.

Før det har hun været næsten seks år i Saxo Bank, hvor hun også arbejdede med kommunikation.

Cathrine Kier overtager jobbet, efter at TV 2’s tidligere kommunikationschef Lise Borup Krogsgaard i april skiftede til Norlys.

”TV 2 er blevet frontkæmper på mange nye dagsordener, har gang i et stort kulturarbejde og har ambitiøse mål for ansvarlighed og bæredygtighed. Det aftryk ser jeg frem til at gøre endnu tydeligere,” lyder det fra Cathrine Kier i pressemeddelelsen.

13:18 Marie Nyhus

DR finder sportschef i egne rækker

DR finder sportschef i egne rækker

Ulrik Andersen er ny sportschef på DR. DR

40-årige Ulrik Andersen bliver ny sportschef i DR fra 1. august, skriver DR i en pressemeddelelse.

Han kommer fra en stilling som ledende redaktør samme sted og har desuden været producent på Sportsmagasinet, ligesom han har været med i dækningen af EM, VM og OL.

”Han har et stort ledelsestalent, stærke samarbejdsevner og er en utroligt dygtig journalist – og så har han evnerne og drivet til at sætte retningen for DR Sporten og skabe motivation for at lykkes,” udtaler Anders Kern Boje, underdirektør i DR Nyheder.

Ulrik Andersen er uddannet cand.public og har været i DR siden 2018.

Han kan se frem til en lang række store sportsbegivenheder med blandt andet EM i fodbold for kvinder, European Championships og mændenes VM i foldbold i kalenderen.

”Vi kommer til at få en masse mindeværdige øjeblikke med sejre, nederlag og store følelser. Sideløbende kommer vi til at arbejde med at udvikle vores daglige nyhedstilbud, og så vil den afdækkende og undersøgende journalistik forblive en vigtig del af DR Sportens dna,” udtaler Ulrik Andersen i pressemeddelelsen.

 

 

09:59 Anna Sol Jørgensen

Her er vinderne af EU’s priser for modig journalistik

EU-Kommissionen har for 30. gang uddelt Lorenzo Natali Media-priserne, der hædrer journalisters mod til at belyse udfordringer for både planeten og de mennesker, der bor på den.

Dette års vinder af hovedprisen er Ritwika Mitra. Hun modtager prisen for sin historie om kvindelige voldtægtsofre, der er blevet gravide, efter at de er blevet solgt fra Sundarban i Den Bengalske Bugt. Historien kaster lys over, hvordan klimaforandringer påvirker menneskehandel, og blev bragt i The Wire Science.

Vânia Maia modtager Europa-prisen for historien ’En rejse ind i verden for udnyttede og usynlige immigranter’, der er udgivet i Visão.

”Arbejdet kaster lys over den udnyttelse, elendighed og de usikre forhold, som illegale migranter lever under i Europa. Arbejdernes lidelser i Odemira i Portugal er en lokal historie med universel resonans,” lyder det fra juryen,

Prisen til journalister, der er på vej frem, går til Rémi Carton og Paul Boyer for deres historie om livet som børneslaver i Haiti, der blotlægger, hvordan praktikken ’restavek’ fungerer. Praksissen handler om, at børn fra fattige familier bliver placeret som hushjælp under slavelignende forhold med misbrug i Haiti.

 

09:35 Anna Sol Jørgensen

Juraprofessor træder ind i bestyrelsen på DMJX

Jura-professor Stine Jørgensen er trådt ind i bestyrelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), skriver skolen i en pressemeddelelse.

Stine Jørgensen blev tidligere på året professor på Københavns Universitet, har tidligere været underdirektør i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og prodekan på Københavns Universitet.

”Stine kommer med præcis den baggrund, vi har søgt. Jeg er sikker på, at hendes uddannelsesfaglige blik og erfaring kan få stor værdi for bestyrelsesarbejdet på DMJX, og jeg glæder mig vældigt til at byde hende velkommen i flokken,” siger bestyrelsesformand for DMJX Lea Korsgaard i pressemeddelelsen.

DMJX udvidede i 2020 sin bestyrelse med to medlemmer for at få en bredere sammensætning.

08:58 Anna Sol Jørgensen

Chefredaktør stopper på Mester Tidende

Nichemediet for selvstændige håndværkere, Mester Tidende, vinker farvel til chefredaktør Klaus Tøttrup, skriver MediaWatch.

”Det kan ikke overvurderes, hvilken rolle Tøtte (Klaus Tøttrup, red.) har spillet for virksomheden igennem alle årene,” skriver Søren Dietrichsen, ansvarshavende chefredaktør for Nordiske Medier, til MediaWatch.

Klaus Tøttrup var ansat på Dagbladet Licitationen fra 1980’erne og frem til 2010, hvorefter han var ude af huset i et par år, før han vendte tilbage som chefredaktør på Mester Tidende. Han fratræder sin stilling 1. oktober.

Nordiske Medier er ifølge MediaWatch gået i gang med at finde en afløser for Klaus Tøttrup.

27 juni
16:02 Marie Nyhus

Engell: Tulle gambler med sin troværdighed

”Jeg overvejer selvfølgelig min situation lige nu.”

Sådan skriver Kristian Thulesen Dahl i et Facebook-opslag mandag, hvor han altså fortsat undlader at give svar på, om han vil blive i partiet eller ej.

Det er ikke nødvendigvis en klog strategi, den tidligere DF-formand dermed forfølger, siger politisk kommentator Hans Engell til Ritzau.

Ifølge ham er der ’ingen’, som tror på, at Kristian Thulesen Dahl vil blive i Dansk Folkeparti. Ved at undlade at melde, om han vil følge i kølvandet på de andre tidligere DF’ere, som allerede har forladt partiet, trækker Kristian Thulesen Dahl pinen ud for partiformand Morten Messerschmidt.

Men den strategi kan også ende som et selvmål, vurderer Engell.

”Jo længere tid, der går, des mere begynder det at ligne et forsøg på at gøre livet surt for Messerschmidt, snarere end at bygge sin egen politiske fremtid. Og det tror jeg ikke, vælgerne vil belønne,” siger Hans Engell til Ritzau.

11:05 Marie Nyhus

Ekstra Bladet får kritik af Pressenævnet

I en ny kendelse får Ekstra Bladet kritik af Pressenævnet for en artikel om dårligt arbejdsmiljø i DBU’s kommercielle afdeling og om hård ledelsesstil af den forhenværende direktør samme sted.

Artiklen er fra december sidste år og indeholdt flere faktuelle fejl, som Ekstra Bladet har erkendt.

Pressenævnet kritiserer Ekstra Bladet for manglende dokumentation og for mangelfuld forelæggelse hos direktøren.

Nævnet udtaler dog ikke kritik af Ekstra Bladet for de øvrige klagepunkter.

10:49 Anna Sol Jørgensen

Guldbrandsen nægter at udlevere sine Roger Stone-optagelser til FBI

Den danske filminstruktør Christoffer Guldbrandsen kommer ikke til at udlevere sin optagelser med Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone til FBI.

Det understreger Christoffer Guldbrandsen over for Frihedsbrevet, efter at det i sidste uge kom frem, at efterforskere gennem længere tid har forsøgt at få udleveret optagelser, der grundlagde ’Stop the Steal’-bevægelsen, der stod bag demonstrationer, der gik forud for stormen mod Kongressen. Myndighederne vil have optagelserne udleveret som led i deres efterforskning mod netop stormen mod Kongressen.

Christoffer Guldbrandsen har i flere år fulgt og filmet Roger Stone til filmen ’A Storm Foretold’, og han var til stede med kamera på The Willard Hotel i Washington, hvor Donald Trump og hans folk befandt sig i den uge, urolighederne i hovedstaden eskalerede.

”Vi har ikke ønsket at vende dem ryggen, men vi har heller ikke kunnet give dem adgang til vores materiale. Der har vi måttet svare, at de må gå rettens vej,” siger Christoffer Guldbrandsen til Frihedsbrevet.

 

09:09 Christian Lindhardt

Medie: FE-chef sigtet for at lække til to journalister

Medie: FE-chef sigtet for at lække til to journalister

Den tidligere spionchef Lars Findsen er sigtet for i alt ni forhold. Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, er blandt andet sigtet for at have ført samtaler med journalister, familiemedlemmer og en kollega om statshemmeligheder.

Det skriver Berlingske.

I alt er han sigtet for ni forhold, hvoraf fire af dem handler om, at han skal have talt med forskellige journalister om netop statshemmeligheder.

Fire andre forhold handler ifølge mediet om, at han har talt med sin mor, sin bror, sin kæreste og en tidligere kollega om den såkaldte FE-sag eller lækagesag.

Det niende forhold handler om en artikel i Berlingske, hvor Østre Landsret dog siden har vurderet, at der ikke var begrundet mistanke.

Indholdet af sigtelsen har været mørklagt indtil videre. Det er blandt andet foregået, ved at man har afviklet grundlovsførerne i sagen bag dobbeltlukkede døre.

Berlingskes oplysninger om sigtelserne er ikke blevet bekræftet fra officiel side.

08:30 Anna Sol Jørgensen

Danske Medier-direktør: B.T.’s kuldsejlede lokalsatsning er et sundhedstegn

Danske Medier-direktør: B.T.’s kuldsejlede lokalsatsning er et sundhedstegn

Mads Brandstrup, administrerende direktør i Danske Medier. Anton Blinkenberg Zeuthen/Danske Medier

Det er ikke et svaghedstegn, at B.T. efter blot 10 måneder i luften med sine storbyredaktioner har lukket projektet igen.

Tværtimod, mener Mads Brandstrup, direktør i brancheorganisationen Danske Medier.

”Det kan lyde lidt mærkeligt, men B.T.’s fejlsatsning er i virkeligheden et sundt tegn på en branche, der tør at investere i fremtiden,” siger han til Jyllands-Posten.

B.T. lancerede i slutningen af sommeren sidste år en storbysatsning med redaktioner i de fire største byer. Idéen var at få læserne til at tegne abonnement på storby-stoffet, men allerede i december stod det klart, at den strategi slog fejl, og i sidste uge besluttede Berlingske Media at trække stikket på projektet.

08:12 Jakob Albrecht

Bedre briefing af musikere skal sætte en stopper for fotoaftaler

Pressefotografer har flere gange oplevet, at de skulle underskrive fotograf-kontrakter for at blive akkrediteret til koncerter med typisk amerikanske eller engelske kunstnere.

I april 2022 krævede det amerikanske metal-band Tool, at fotograferne reelt afgav den fulde ophavsret til billederne fra koncerten i København til bandet, og derfor boykottede Jyllands-Posten, Information, Politiken, Soundvenue og Gaffa koncerten.

Men nu er der taget de første skridt i retning af at nå til enighed mellem fotograferne og de udenlandske kunstnere.

I hvert fald har Dansk Journalistforbund (DJ) sammen med Pressefotografforbundet (PF) været i dialog med Live Nation, som arrangerer live-arrangementer i Danmark. Konkret har DJ og PF udarbejdet en slags notat til arrangører af live musik/underholdning, som redegør for reglerne for brug af billeder i Danmark. Det skriver Pressefotografforbundet.

Det er tanken, at arrangørerne udleverer notatet til de kunstnere, som skal optræde i Danmark. På den måde bliver kunstnerne betryggede i, at det er overflødigt at kræve, at fotograferne tiltræder fotokontrakter for at blive akkrediteret til live-arrangementerne.

PF og Live Nation vil forsøge at sprede notatet til andre arrangører af live-arrangementer, så hele branchen forhåbentlig vil afstå fra at anvende disse kontrakter. Forhåbentlig vil fotografer allerede opleve det i forbindelse med de koncerter og festivaler, som løber af stablen hen over sommeren.

24 juni
15:27 Jakob Albrecht

Guldbrandsen skal udlevere optagelser med Roger Stone

Guldbrandsen skal udlevere optagelser med Roger Stone

Roger Stone er tidligere kampganerådgiver for Donald Trump. Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix

Den danske filminstruktør Christoffer Guldbrandsen er blevet bedt om at udlevere optagelser med Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone.

Bag ønsket om udlevering står det amerikanske justitsministerium og den kongreskomité, der undersøger angrebet på kongressen 6. januar 2021.

Det skriver Washington Post.

Avisen skriver, at efterforskere gennem længere tid har bedt Guldbrandsen om at overgive optagelserne med Roger Stone, der grundlagde ”Stop the Steal”-bevægelsen, som stod bag demonstrationerne op til stormløbet på kongressen.

Christoffer Guldbrandsen har assisteret af kommunikationsrådgiver Michael Ulveman ført en 30 minutter lang samtale med amerikanske efterforskere i sagen, men har ikke udleveret optagelserne.

Dokumentaren er planlagt til at blive sendt senere i år.

Christoffer Guldbrandsen har ikke ønsket at udtale sig til Washington Post.

14:21 Jakob Albrecht

Ny aftale flytter opgaver fra jobcentrene til a-kasserne

Ny aftale flytter opgaver fra jobcentrene til a-kasserne

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kommunernes jobcentre får i fremtiden færre opgaver, og a-kasserne får et større ansvar for forsikrede ledige i de første tre måneders ledighed, som det kendes fra det såkaldte a-kasseforsøg.

Dermed kan a-kasserne i endnu højere grad bruge deres kendskab til brancher og virksomheder, der står og mangler arbejdskraft.

Det er resultatet af en aftale, regeringen har indgået med Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, skriver Beskæftigelsesministeriet.

Det bliver samtidig op til den ledige, om samtalerne med a-kasse og jobcenter skal foregå fysisk eller digitalt allerede fra den anden samatale.

Under corona-nedlukningerne var der gode erfaringer med digitale samtaler, der gav mere fleksibilitet og sparede tid for både borger og sagsbehandler.

Størstedelen af aftalen vil træde i kraft den 1. januar 2023, mens forslaget om at give større ansvar til a-kasserne og jobcentrenes besparelse på jobcenterdriften vil træde i kraft den 1. januar 2024.

Onsdag viste en midtvejsevaluering i det såkaldte a-kasseforsøg, at dagpengemodtagere er mere tilfredse og oplever at blive præsenteret for flere relevante stillingsopslag i deres samtaler med deres a-kasse end de dagpengemodtagere, der går til jobsamtaler på jobcentrene.

Med i flertallet bag dagens aftale er også Bent Bøgsted på vegne af arbejdsfællesskabet af løsgængerne Liselott Blixt, Hans Kristian Skibby, Karina Adsbøl, Marie Krarup og Lise Bech.

14:18 Ritzau

FN: Palæstinensisk journalist blev dræbt af israelske skud

Det tyder på, at journalisten Shireen Abu Akleh, der arbejdede for tv-stationen Al Jazeera, 11. maj blev dræbt af skud fra israelske styrker.

Det oplyser en talsmand for Sekretariatet for FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder (OHCHR).

”Vi i FN’s menneskeretskommissariat har afsluttet vores uafhængige monitorering af hændelsen. Skuddene, som dræbte Abu Akleh og sårede hendes kollega Ali Sammoudi, kom fra israelske sikkerhedsstyrker og var ikke vilkårlige skud fra bevæbnede palæstinensere,” siger OHCHR-talskvinde Ravina Shamdasani.

Informationerne kommer fra henholdsvis israelsk militær og den palæstinensiske rigsadvokat, tilføjer hun.

Den palæstinensisk-amerikanske journalist blev dræbt, mens hun dækkede en israelsk militæroperation i en flygtningelejr i byen Jenin.

FN-kontoret har blandt andet brugt foto, video og lydmateriale som baggrund for sine vurderinger. Det har også besøgt gerningsstedet, konsulteret eksperter og gennemgået officiel kommunikation samt interviewet vidner. På den baggrund har man fundet frem til, at syv journalister ankom ved den vestlige indgang til flygtningelejren kort efter klokken 06.00 lokal tid. Omkring klokken 06.30 drejede fire af journalisterne ned ad en vej, og her blev ”flere enkelte, tilsyneladende målrettede kugler skudt i retning af dem fra det sted, hvor der var israelske sikkerhedsstyrker”.

 

 

14:02 Christian Lindhardt

Her er de nominerede til Bording-priserne

En stribe specialmedier er blevet nomineret til årets Bording-priser, hvor de tre vindere udpeges ved et arrangement den 1. september.

Der er tre forskellige priser, hvor der under hver er tre nominerede.

Akademikerbladet, Kulturmonitor og Fagbladet FOA er nomineret til Idéprisen, der gives til en enestående journalistisk idé, et produkt eller projekt på et specialmedie, som er eksekveret originalt og kreativt og dermed tjener som inspiration for den journalistiske udvikling for andre medier.

Medieprisen gives til et specialmedie, der i særlig grad er i stand til at ramme sin målgruppe og/eller opbygge en forretningsmodel og derfor kan tjene til inspiration for andre. Her er Samvirke, Mediet Markedsføring og Ingeniøren nomineret.

Endelig er Folkeskolen, Sygeplejersken og Mobilitywatch nomineret til Anders Bordings Journalistpris, der uddeles til en person eller et team for en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie.

13:36 Jakob Albrecht

Fusk for millioner i fagforeningen Kommunikation og Sprog

Revisionshuset Deloitte har færdiggjort undersøgelserne af de uregelmæssigheder, der blev konstateret under den daværende direktør i Kommunikation og Sprog, der blev bortvist i november 2021.

Deloitte konkluderer, at den tidligere direktør i en periode på cirka 10 år uretmæssigt har overført 3 millioner kroner fra Kommunikation og Sprog (KS) til sig selv.

Kommunikation og Sprog (KS) har omkring 8.000 medlemmer og samarbejder med Dansk Journalistforbund på en række områder, blandt andet om Service 2, der tilbyder medlemmerne forsikringer.

I Service2 har direktøren oveni de 3 millioner kroner uretmæssigt overført 770.000 kroner fra selskabet til sig selv.

DJ-formand Tine Johansen forklarer, at det dog ikke er noget, medlemmerne af DJ kommer til at mærke.

”Der er ikke direkte nogen medlemskroner i det, og ingen medlemmer har lidt tab,” forklarer hun.

Overførslerne af penge til direktørens konto har været sløret som betalinger til leverandører og samarbejdspartnere ved at forfalske bilag.

KS og Service2 har politianmeldt forholdene, ligesom KS og Service2 naturligvis retsligt vil søge at få tilbagebetalt pengene fra den tidligere direktør.

12:19 Jakob Albrecht

Professor i journalistik bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik bliver dekan for Humaniora på RUC

Stine Heilmann

Professor i journalistik Ida Willig bliver efter tre måneder som konstitueret dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet ansat i stillingen som dekan.

Det skriver RUC i en pressemeddelelse.

Ida Willig er 51 år. Hun har været konstitueret i stillingen siden 1. april og tiltræder stillingen pr. 1. juli 2022.

Ida Willig har mange års erfaring med at skabe forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

”For mig er forskningen og undervisningen på Roskilde Universitet alt det, som erhvervsliv og politikere har efterspurgt i årevis, nemlig samfundsrelevant, problemløsende, tværfaglig, innovativ og omsættelig. Det vil være en vigtig opgave for mig at få formidlet det bedre,” forklarer hun.

data_usage add

Flere nyheder