data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

09:32 Sebastian Goos

Dårlig økonomi og stigende papirpriser tager livet af svensk gratisavis

Gratisavisen Varbergposten lukkes ned fra januar 2022, oplyser mediehuset Stampen Media, som udgiver avisen i Sverige.

Det skriver Mediawatch.

Argumentet bag er en forværret økonomisk situation i det hele taget for avisen, men også de globale prisstigninger på papir.

“Med den adviserede papirprisstigning på 50 pct. i 2022 ser Stampen Media ingen langsigtet forretning i at drive avisen videre,” oplyses det ifølge Mediawatch i en pressemeddelelse.

09:12

Rohingyaer sagsøger Facebook

En gruppe rohingya-flygtninge med base i Storbritannien og USA har sagsøgt Facebook for mere end 150 milliarder dollars, skriver BBC.

De beskylder virksomheden, der nu hedder Meta, for at tillade ”spredning af hadefuld og farlig misinformation”.

Ifølge BBC mener de blandt andet, at Facebooks algoritmer er med til at forstærke hadefuld tale mod Rohingya-folket, og at Facebook ikke i tilstrækkelig grad har sørget for moderation.

Ifølge BBC har Meta og Facebook endnu ikke kommenteret sagsanlægget.

 

08:28

Mord på serbisk journalist opklaret efter 22 år

I alt fire tidligere medlemmer af serbisk sikkerhedspoliti er ved en domstol i Beograd blevet idømt sammenlagt 100 års fængsel for mordet på chefredaktøren Slavko Curuvija i 1999.

Det skriver Journalisten.se og Euronews.

Slavko Curuvija arbejdede som graverjournalist og grundlagde i 1996 avisen Dnevni Telegraf. Han var skarp kritiker af daværende præsident Slobodan Milosevic.

I går
15:55 Lucas Carn

1.636 journalister er blevet dræbt i de sidste 20 år

En ny opgørelse fra Reporters Without Borders viser, at 1.636 journalister er blevet dræbt de seneste 20 år. For 2021 alene er tallet 46.

Siden 2015, hvor FN’s sikkerhedsråd vedtog den seneste resolution om at beskytte journalister, er dødstallet faldet.

Det mener Reporters Without Borders på den ene side kan tilskrives et intenst arbejde for og fokus på journalisters sikkerhed. På den anden side hænger det også sammen med en deeskalering af konflikterne i Syrien, Irak og Yemen, samt coronarestriktioner verden over.

15:02 Kerstin Bruun-Hansen

Center for indsats mod digitale krænkelser får 1 mio. kr. på finansloven

Regeringen og en række partier er mandag blevet enige om at støtte foreningen Digitalt Ansvar med 1 million kroner på finansloven for 2022.

Digitalt Ansvar er et videnscenter for indsatsen mod digitale krænkelser, der indsamler og formidler oplevelser og behov fra ofre for digital vold. Videncentret udarbejder desuden analyser om lovgivning og teknologi.

Sidste år viste en undersøgelse blandt Dansk Journalistforbunds medlemmer, at hver fjerde har oplevet digital chikane eller negative henvendelser som konsekvens af deres arbejde.

Regeringen har indgået finansloven for 2022 med Radikale Venstre, Enhedslisten, SF, Alternativet og Kristendemokraterne.

13:05 Lucas Carn

Reddet på målstregen: Lex.dk overlever

I dag har regeringen fremlagt finanslovsaftale for 2022, og lex.dk, der har over en million månedlige besøgende, overlever. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Konkret får Lex.dk 13 millioner kroner i 2022, og herefter 10 millioner kroner årligt fra 2023-2025. I de 13 millioner for 2022 indgår også en tidligere bevilling på 5,2 millioner til opdatering og ajourføring af Den Store Danske.

Der har i de seneste måneder været fokus på netop onlineleksikonet. I oktober fortalte Gyldendals direktør til Ritzau, at Lex.dk skulle på finansloven, hvis det ikke skulle lukke i løbet af 2022.

I forbindelse med aftalen fortæller kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen:

”Godt formidlet fakta er et af de bedste våben mod konspirationsteorier og falske nyheder. Derfor glæder det mig, at aftalepartierne er enige om at sikre, at Lex.dk kan drive og udvikle sine opslagsværker de kommende år. Det er afgørende, at vi har et dansk opdateret online-leksikon, man kan stole på.”

11:04 Sebastian Goos

DR henter kommunikationsdirektør fra Landbrug & Fødevarer

Efter nytår starter Lasse Bastkjær Jensen som direktør for Stategi & Kommunikation i DR, hvor han får ansvar for ledelsessekretariatet, etik-funktionen og public affairs.

Det skriver han på LinkedIn.

Han forlader dermed Landbrug & Fødevarer, hvor han i lidt over et år har været kommunikationsdirektør.

Lasse Bastkjær Jensen har en fortid på DR, hvor han tidligere har været kommunikationschef. Han har også tidligere arbejdet med kommunikation i Danfoss og TDC.

09:56 Marie Nyhus

28 millioner til at bekæmpe greenwashing

Forbrugerombudsmanden får 7 millioner kroner ekstra årligt hvert år fra 2022 til 2025 til en styrket indsats, blandt andet på grund af et stigende antal sager om greenwashing, altså sager, hvor produkter bliver markedsført som mere grønne, end de rent faktisk er.

Det fremgår af den grønne delaftale om finansloven, som regeringen blev enig med SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne om lørdag eftermiddag.

Som Journalisten tidligere har beskrevet, er antallet af forbrugerklager om netop greenwashing steget, og SF har tidligere foreslået en ’saltvandsindsprøjtning’ til Forbrugerombudsmanden på to millioner kroner til at bekæmpe greenwashing.

Flere af forbrugernes klager går på Arlas økologiske mælk, der bliver markedsført som ’CO2-neutral, kompenseret med klimakreditter’ og på Danish Crowns ’klimakontrolleret gris’, som slagterigiganten skal i retten og forsvare.

 

09:23 Lucas Carn

Radio Loud overtager Radio24syvs facebookside

I forbindelse med Radio Louds navneskifte til 24syv bliver det ikke kun den gamle radiostations navn, der flytter. Loud overtager nemlig Radio24syvs gamle facebookside med 135.000 følgere. Det skriver Mediawatch.

Radio Louds nuværende facebookside har omkring 4.000 følgere, hvilket har påvirket beslutningen om at overtage Radio24syvs gamle side. Programchef for Radio Loud Simon Andersen fortæller til Mediawatch:

”Når der er 130.000 følgere med alle 24syvs gamle fans, som vi gerne vil have bliver fans af det nye, så ville det jo være ualmindeligt dumt ikke at gøre det.”

09:09 Thomas Møller Larsen

Investorer skyder en milliard dollars ind i Trumps nye sociale medie

Donald Trumps kommende sociale medie – ‘Truth Social’ – har nu fået lovning på én milliard dollars fra ukendte investorer.

Det skriver Business Insider.

I et statement skriver Donald Trump, at det vil sætte hans firma – Trump Media & Technology Group Corp. – “i en stærkere position til at kæmpe imod tyranniet fra Big Tech.”

Truth Social vil skabe en “åben, fri og ærlig global samtale”, oplyser Truth Social, der altså endnu ikke er åbnet.

Donald Trump er adskillige gange blevet taget i at sprede misinformation og udokumenterede påstande om valgsvindel via sociale medier.

Både Facebook, Instagram og Twitter har suspenderet ham.

 

 

08:02 Kerstin Bruun-Hansen

Nyt medieudspil fra DF: DR skal spare en milliard

Dansk Folkeparti går til medieforhandlingerne med et krav om, at DR skal spare en milliard. Det siger partiets medieordfører, Dennis Flydtkjær, til Avisen Danmark.

Pengene fra rundbarberingen af DR skal i stedet sendes i retning af landets lokale og regionale medier, lyder det i partiets medieudspil. For de færre penge skal DR blive bedre og bredere, men også have et smallere fokus på nyheder, oplysning og dansk kultur.

Til Avisen Danmark indrømmer Dennis Flydtkjær desuden, at partiet Dansk Folkeparti, som står i en historisk krise, set i bagklogskabens klare lys har truffet nogle dumme beslutninger på medieområdet.

”Sagen om Radio24syv endte åbenlyst forkert. Det var rigtigt at vise, at man kan lave god radio andre steder end i København. Det endte bare et skævt sted,” siger Dennis Flydtkjær.

07:53 Sebastian Goos

V, K og DF vil lave om på digital nulmoms

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti vil blæse til kamp mod den digitale nulmoms, der i partiernes optik skævvrider markedet for digitale nyheder.

Det siger de tre partiers medieordførere i en kommentar i dagens udgave af Berlingske.

Journalisten skrev i sidste måned om digital nulmoms, som blandt andet betyder, at det er dyrere for Euroman at skrive præcis samme artikel som Politiken til nettet.

Det skyldes, at den såkaldte digitale nulmoms er koblet til den første momslov fra 1967, der dengang fritog aviser for moms. Magasiner er udelukket fra at få den samme momsfritagelse på digitale platforme.

07:41 Kerstin Bruun-Hansen

Anders Langballe har anmeldt TV 2-chef for fysisk vold

Anders Langballe har anmeldt TV 2-chef for fysisk vold

Anders Langballe, tidligere politisk redaktør på TV 2. Foto: Mads Claus Rasmussen

Den tidligere politiske redaktør på TV 2 Anders Langballe har ifølge Ekstra Bladet anmeldt chef på tv-stationen for fysisk vold til den nuværende ledelse.

”Jeg har meget detaljeret redegjort for fysisk vold over for Anne Stig Christensen – både på skrift og tale – om, hvad jeg selv har oplevet på TV 2 med forskellige chefer, hvor én er meget central nu,” siger Anders Langballe til avisen.

Møderne om den fysiske vold med den nuværende TV 2-ledelse fandt sted for omkring et år siden, ’dengang advokatundersøgelsen kørte på TV 2’, ifølge Anders Langballe.

TV 2’s direktør, Anne Stig Christensen, bekræfter over for Ekstra Bladet, at hun har holdt møder med Anders Langballe.

Han ønsker over for Ekstra Bladet  ikke at gå i detaljer med, hvad han konkret har oplevet, eller hvem der stod bag volden. På Twitter nævner han dog selv en ’lussing’ som et eksempel på fysisk vold.

5 december
08:12 Ritzau

CNN fyrer stjernevært efter afsløring om skandaleramt bror

Den erfarne og profilerede nyhedsvært Chris Cuomo er blevet fyret af CNN.

Det oplyser den amerikanske tv-station.

Fyringen kommer, fordi CNN har fået nye oplysninger om Cuomos rolle i at forsvare sin storebror, den tidligere guvernør for delstaten New York Andrew Cuomo, mod anklager fra flere kvinder om krænkende adfærd.

Chris Cuomo var allerede blevet suspenderet på grund af sagen. Det skete nogle dage inden hans fyring.

”Vi har fået et anerkendt advokatfirma til at foretage en undersøgelse og har fyret ham med øjeblikkelig virkning,” står der i en meddelelse fra CNN Communications på Twitter.

Mandag offentliggjorde New Yorks justitsminister, Letitia James, dokumenter med nye informationer om Cuomos rolle i sagen.

Ifølge dokumenterne kontaktede Chris Cuomo personer på andre medier for at finde ud af, om der var nye påstande på vej mod Andrew Cuomo.

I august blev Andrew Cuomo tvunget til at trække sig som guvernør for New York efter 10 år på posten. Det skete, efter at adskillige kvinder havde beskyldt ham for seksuelle krænkelser.

Andrew Cuomo afviste alle beskyldninger. Men han erkendte efter at være trådt tilbage, at han måske havde været for ”familiær med folk”.

3 december
14:00 Kerstin Bruun-Hansen

DR Ung ansætter ny chef

DR Ung ansætter ny chef til bl.a. indkøb af unge-indhold til DRTV 1

DR Ung har ansat Linda Etgar som, chef for ’Ekstern TV-Produktion & Tværgående’, der er et nyt område i DR Ung som følge af DR’s digitale udviklingsplan.

Hun begynder som redaktionschef for det nye område 1. januar, skriver DR Presse.

Som redaktionschef for ’Ekstern TV-Produktion & Tværgående’ skal Linda Etgar være med til at videreudvikle ungestrategien. Hun får  blandt andet ansvaret for indkøb af non-scripted indhold til DRTV under P3-brandet.

”Jeg glæder mig meget til at være med til at definere det nye samlede P3-brand sammen med mine nye kolleger. Særligt glæder jeg mig til at levere væsentligt og vedkommende public service-indhold og til at sætte dagsordner, skabe debat og formidle indhold på nyskabende måder,” siger Linda Etgar.

Hun kommer fra en stilling hos Nuuday, hvor hun blandt andet har stået for lanceringen af kanalen Xee og været ansvarlig for at udvikle og eksekvere kanalens strategi samt indkøb af serier. Tidligere har hun i en årrække været hos den britiske public service-kanal BBC.

13:20 Sebastian Goos

Anders Krab beklager håndtering af krænkelser i Berlingske Media

I en klumme på Berlingske undskylder koncernchef Anders Krab-Johansen fra Berlingske Media for de ”uønskede seksuelle kommentarer, seksuelle opfordringer eller mindre fysiske krænkelser”, som enkelte medarbejdere på Berlingske, B.T., Weekendavisen og Euroinvestor må have oplevet.

”I konklusionerne stod der, at de kvinder og mænd, der havde oplevet krænkelser, var blevet efterladt alene med problemet. De fortjener en undskyldning, som hermed er givet,” lyder det fra Anders Krab-Johansen i indlægget.

Her henviser han til konklusionerne i en rapport fra Human House, hvor omfanget af krænkelserne i Berlingske Media blev undersøgt. I indlægget tilføjer han, at man det seneste år har efteruddannet ledere, arbejdsmiljørepræsentanter, tillidsrepræsentanter og HR-medarbejdere i håndtering af krænkelser.

”I Berlingske Media forventer vi, at alle opfører sig ordentligt. Vi dømmer ikke folk på, hvad de måske eller måske ikke har gjort i fortiden. Vi dømmer ikke på baggrund af rygter. Jeg tager ansvar for, hvad der sker i Det Berlingske Hus på min vagt. Vi får sager undersøgt grundigt af eksterne eksperter, så begge sider og eventuelle vidner bliver hørt. Jeg kan afsløre, at nogle sager er komplekse, og at det første indtryk ikke altid bliver den endelige konklusion,” skriver Anders Krab-Johansen.

13:05 Kerstin Bruun-Hansen

Danske Medier: FIFA og Qatar skal sikre pressefrihed til VM

Danske Medier og den verdensomspændende presseorganisation World Association of News Publishers lægger nu pres på for at få FIFA og Qatar til at sikre pressefrihed til VM.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra brancheorganisationen Danske Medier. Her har anholdelsen af to norske journalister i Qatar vakt bekymring.

Derfor bragte Danske Mediers adm. direktør, Mads Brandstrup, onsdag sagen om de norske journalister op til generalforsamlingen i World Association of News Publishers.

Presseorganisationen vil nu sikre sig, at FIFA og myndighederne i Qatar er opmærksomme på deres forpligtelser i forhold til at sikre, at pressen kan arbejde frit op til og under VM.

”Når man fra FIFA’s side har valgt at tildele Qatar værtskabet, må man også være med til at tage ansvar for forholdene. Når vi nu står i en situation, hvor der har været massiv kritik af forholdene under forberedelserne til VM, er det selvsagt ikke holdbart, at journalister tilsyneladende ikke kan rapportere om forholdene uden risiko for at blive anholdt,” udtaler Mads Brandstrup.

10:14 Kerstin Bruun-Hansen

Berlingske når mål om 100.000 betalende abonnenter

Med et månedsgennemsnit på lige over 100.000 betalende abonnenter nåede Berlingske i november en målsætning sat i 2018.

Det skriver Berlingske Media ifølge Mediawatch i en pressemeddelelse.

Over halvdelen af de 100.000 abonnenter er digitale, og det er i høj grad e-avis-kunder, der har båret væksten. Siden 2018 er antallet af digitale abonnenter således tredoblet, fremgår det.

”Vi har over de seneste år arbejdet for at udvikle Berlingske som Danmarks førende borgerlige medie, og at nå målet om de 100.000 abonnenter bekræfter, at det er lykkedes,” siger Tom Jensen i meddelelsen.

08:44 Kerstin Bruun-Hansen

Twitter lukker tusindvis af konti, der spreder kinesisk statspropaganda

Ifølge The Guardian har Twitter lukket tusindvis af konti i Kina, der ifølge det sociale medie udgav propaganda for at modvirke beviser på interneringslejre i Kinas Xinjiang-provins.

De mange konti brugte blandt andet fotos og falske uighuriske profiler til at sprede statspropaganda og falske vidnesbyrd om deres lykkelige liv i regionen

Ifølge analytikere ved tænketanken Australian Strategic Policy Institute (ASPI) var indholdet fra de 2.160 konti, som Twitter lukkede, ofte ”pinligt” produceret, men var med til at mudre vandene.

Uighurerne i Kina udsættes for voldelig forfølgelse, nogle placeres i arbejdslejre, og digital overvågning er en central del af Kinas undertrykkelse af mindretallet.

07:43 Kerstin Bruun-Hansen

Berlingskes vinanmelder Søren Frank modtager fransk hæderspris

Berlingskes vinanmelder Søren Frank modtager fransk hæderspris

Berlingskes mad- og vinanmelder Søren Frank . Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, blev torsdag udnævnt til ridder af den franske ridderorden Mérite Agricole på den franske ambassade i København. Det skriver Berlingske.

Søren Frank har i årtier skrevet om mad og vin og ofte om de franske specialiteter, og han modtager prisen for at forstå den franske kultur og den særlige kærlighed til vinen og maden.

”Du er mere end anmelder, men også en madreporter, der med stort held har formidlet det franske køkken og landbrug med stor balance og research,” sagde ambassadør Caroline Ferrari, da hun tildelte Søren Frank prisen.

Tidligere modtagere af ordenen, der blev stiftet i 1883 af det franske landbrugsministerium, tæller blandt andre Prins Henrik og Claus Meyer.

På henvendelse fra Berlingskes redaktion har Søren Frank bedyret, at de fremover ikke er tvunget til at kalde ham Ridder Frank eller Chevalier Frank. Men de må godt.

07:33 Kerstin Bruun-Hansen

Politikere bevilger 3 mio. kr. til faktatjek-mediet TjekDet

Med en bevilling på 3,0 mio. kr. vil kulturministeren, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten holde hånden under TjekDet i 2022. Det skriver Kulturministeriet.

TjekDet faktatjekker påstande i den offentlige debat og er en frit tilgængelig national portal til blandt andet bekæmpelse af fake news i det danske medie- og informationsmiljø.

”I de kommende medieforhandlinger skal vi drøfte, hvordan vi kan sikre, at vi kan have tillid til, hvad vi hører, ser og læser i en tid, hvor techgiganterne får større magt over den offentlige samtale. En endelig medieaftale falder først på plads i det nye år, og derfor har det været vigtigt for mig og partierne bag at holde hånden under TjekDet i 2022,” udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Midlerne til TjekDet kommer fra reserven på årets kulturelle aktstykke, som består af henholdsvis overskuddet og udbyttet fra Danske Spil og Klasselotteriet.

07:29 Christian Lindhardt

Selskab tæt på Putin overtager Ruslands svar på Facebook

Det statslige russiske gasselskab Gazprom overtager det russiske svar på Facebook, Vkontakte. Det skriver journalisten.no.

Vkontakte er et af verdens mest besøgte web-sites og er hidtil blevet ejet af den russiske milliardær Alisjer Usmanovs holdingselskab USM.

Han har nu solgt til forsikringsselskabet Sogaz, hvor Gazprom er hovedejer.

Gazprom er Ruslands største selskab og har de seneste årtier købt mange store it- og medieselskaber. Selskabet har særdeles tætte kontakter til den russiske præsident Putin.

2 december
15:31 Lucas Carn

Pressens Uddannelsesfond hæver støtten til efteruddannelse

Pressens Uddannelsesfond hæver nu støtten til kurser for medlemsvirksomhederne. Støtten går konkret fra maks 550 kroner til 900 kroner om dagen per deltager, hvilket er en stigning på 80 procent. Det skriver Danske Medier.

Håbet med tiltaget er at støtte den vækst i interne kurser med PU-støtte, som er set de seneste år. Der lægges også vægt på, at interne kurser på arbejdspladser ofte har bedre resultater, da kursisten kan benytte det lærte i praksis hurtigere.

Det påpeges også, at arbejdsgivere har nemmere ved at matche kursernes emner med nye tiltag på deres redaktion, når kurserne holdes internt.

14:17 Lucas Carn

Tvprisen vil hylde godt arbejdsmiljø

En ny pris skal uddeles ved dette års Tvprisen, der hylder den danske tv-branche. Prisen har fået navnet ”inspirationsprisen” og gives til initiativer, der har forbedret arbejdsmiljøet i tv-branchen. Det skriver Tvprisen i en pressemeddelelse.

Prisen er stiftet af Tvprisens executive udvalg og Film og TV gruppen i Dansk Journalistforbund. Alle virksomheder og større afdelinger i tv-branchen kan indstille tiltag. Eneste krav er, at det har gjort en positiv forskel for medarbejderne.

Pari Khadem, næstformand hos Film og TV gruppen i Dansk Journalistforbund, fortæller i pressemeddelelsen:

”Hos Film og TV gruppen vil vi være med til at hylde tv-branchens idéer til, hvordan man gør arbejdslivet mere trygt og godt for branchens mange medarbejdere. Vi håber, at de nominerede og vindere kan inspirere andre i branchen til at følge efter.”

Tvprisen er Danmarks eneste tv-fagpris, hvor branchens største tv-præstationer og bedste programmer bliver hædret. Den arrangeres årligt af Producentforeningen.

13:34 Ritzau

Britisk domstol: Meghan blev krænket af tabloidavis

En britisk domstol har torsdag afvist en appel fra en tabloidavis, som er dømt for at have krænket Hertuginde Meghan Markles privatliv.

Det skriver Reuters.

Avisen Mail on Sunday blev tidligere på året dømt til at offentliggøre en undskyldning på sin forside og betale sagens omkostninger, fordi avisen publicerede dele af et brev, som Meghan Markle skrev til sin far.

Appeldomstolen i London har torsdag afvist en anke fra Mail on Sunday og givet Markle ret i, at indholdet af brevet var ”personligt”.

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen