data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

14:19 Esben Christensen

Korrespondenter chikaneret under kinesiske oversvømmelser

En række korrespondenter fra internationale medier er ofre for chikane og dødstrusler, efter de har dækket oversvømmelser i Henan-provinsen i Kina. Det skriver Press Gazette.

Korrespondenter fra blandt andre BBC, LA Times og Deutsche Welle fortæller, at det er blevet chikaneret af befolkningen i provinsen og har fået besked på ikke at svine Kina til i pressen.

Særlig hårdt er det gået ud over Robin Brant fra BBC, som er blevet mål for en decideret kampagne fra Henans ungdomskommunistparti, efter han rapporterede om oversvømmelser i en metrostation, der kostede 12 mennesker livet.

Det har fået BBC til offentligt at opfordre den kinesiske regering til at gøre noget ved jagten på journalister.

10:13 Esben Christensen

Assange får frataget ecuadoriansk statsborgerskab

Det var en fejl, at den australske Wikileaks-stifter Julian Assange fik bevilget ecuadoriansk statsborgerskab i 2017, har en domstol i Quito nu afgjort.

Statsborgerskabet fik han, efter han havde boet på Ecuadors ambassade i London i fem år, men det vil nu blive taget fra ham igen, da der ifølge domstolen blev begået bureaukratiske fejl i processen. Det skriver avisen El Comercio.

Julian Assange blev anholdt i 2019, og siden har han siddet i det britiske fængsel Belmarsh. Samtidig kræver USA at få ham udleveret, da landet vil retsforfølge ham for læk af tusindvis af klassificerede amerikanske dokumenter.

08:44 Thomas Møller Larsen

YouTubes reklamesalg næsten fordoblet på et år

Alphabet – virksomheden bag Google og YouTube – melder i sit seneste kvartalsregnskab om kraftig vækst i annonceomsætningen.

Her er de seneste års tal for YouTubes annonceomsætning i andet kvartal:

• 2021: 7 mia. dollars
• 2020: 3,8 mia. dollars
• 2019: 3,6 mia. dollars

Og her er tallene for reklamesalget hos Google i andet kvartal:

• 2021: 50,4 mia. dollars
• 2020: 29,9 mia. dollars
• 2019: 32,5 mia. dollars.

Coronaen har taget hårdt på det globale annoncemarked. Men forskellen på 2019 og 2021 hos Alphabet viser, at væksten ikke alene skyldes en post corona-effekt.

08:38

Facebook begrænser målrettede reklamer mod brugere under 18

Facebook har løftet sløret for en række tiltag, som skal beskytte yngre brugere af dets platforme. Det skriver Ritzau.

Det indebærer blandt andet, at virksomheder ikke længere må målrette reklamer til brugere under 18 år baseret på deres interesser eller aktiviteter på andre hjemmesider.

Det gælder på alle Facebooks platforme, herunder det sociale medie Instagram. Det oplyser det sociale medie.

Ændringen betyder, at annoncørerne bliver mere begrænsede, når de skal ramme deres yngre målgrupper.

De kan dog fortsat målrette deres reklamer på Facebook og Instagram efter alder, køn og lokation.

Det nye tiltag kommer, efter at grupper har fremført argumenter om, at yngre brugere ikke er ordentligt rustede til at forholde sig til målrettede reklamer.

Der bliver ingen ændringer i, hvilke brugerdata Facebook indsamler. Det oplyser en talsmand for Facebook.

I går
14:21

Amnesty: Hongkong nærmer sig et farvel til ytringsfrihed

En skelsættende dom i Hongkong kan være begyndelsen på enden for ytringsfrihed i den særlige kinesiske region.

Sådan lyder det fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

Udmeldingen kommer, efter at 24-årige Tong Ying-kit tirsdag blev kendt skyldig i terrorisme og opfordring til løsrivelse efter en ny sikkerhedslov.

“Dommen mod Tong Ying-kit markerer et væsentligt og ildevarslende øjeblik for menneskerettigheder i Hongkong. Dagens afgørelse understreger det alvorlige faktum, at det nu officielt er en forbrydelse af udtrykke bestemte politiske holdninger,” siger Amnesty Internationals regionale direktør i Asien, Yamini Mishra.

Tirsdagens dom tog udgangspunkt i flaget, som ifølge anklagerne opfordrede til, at Hongkong skulle løsrive sig fra Kina.

“At dømme Tong Ying-kit for løsrivelse for at fremvise et flag med et politisk budskab er i strid med folkeretten,” lyder det fra Amnesty.

“Det her føles som begyndelsen på enden på ytringsfrihed i Hongkong.”

09:49 Esben Christensen

Færre har krav til medarbejderes påklædning

Antallet af ledere, der har nedskrevne krav til deres medarbejderes påklædning på arbejdspladsen, er faldende. En undersøgelse fra Lederne viser, at det kun gælder 27 procent. Sidste år var det 31 procent. Dog svarer 45 procent, at de har forventninger til påklædningen.

Den mest uacceptable kategori er mavebluser eller korte toppe, som over 80 procent af de adspurgte ledere stadig ikke vil acceptere. Dernæst kommer joggingtøj, mens shorts, korte nederdele, korte kjoler og kasketter kan accepteres af omkring 58 procent af de adspurgte.

Mest besindigt ser lederne på tatoveringer, piercinger og vildt, farvet hår. Kun 18 procent af de adspurgte ledere vil ikke acceptere disse ting hos deres medarbejdere.

26 juli
14:31 Esben Christensen

Ronan Keating vinder søgsmål om telefonhacking

I en periode på 15 år blev den tidligere forsanger i Boyzone og succesfulde soloartist, Ronan Keating, overvåget af britiske medier. Det har han nu fået rettens ord for, skriver Press Gazette.

Han havde sagsøgt udgiveren bag de tabloide aviser The Sun og News of the World. Sidstnævnte gik konkurs i 2011, efter det kom frem, at avisen havde brugt kriminelle metoder til at skaffe historier om kendte. Herunder især hacking af telefoner, som Keating også mistænkte var sket for ham.

I en periode fra 1996 til 2011 dukkede der af og til historier op om ham i medierne, som han mistænkte, at de havde fået fra beskeder på telefonsvarere. Det har haft store konsekvenser for ham, forklarede han, da han i lange perioder mistænkte venner og bekendte for at lække informationerne.

Udgiveren, som hedder News Group Newspapers, er af retten blevet dømt til at udbetale et ikke-oplyst beløb samt betale sagsomkostninger og levere en undskyldning i retten.

44-årige Keating arbejder i dag som tv- og radiovært på BBC.

13:54 Christian Lindhardt

Politi stormer Al Jazeeras kontor under uro

Væbnede tunesiske politibetjente har mandag stormet mediet Al Jazeeras kontor i Tunesiens hovedstad, Tunis.

Det skriver Al Jazeera ifølge Ritzau.

Det sker, efter at præsident Kais Saied sent søndag aften fyrede premierministeren og suspenderede parlamentet. Det har skabt uro i landet, hvor præsidentens rivaler beskylder ham for at undergrave demokratiet.

Ifølge Al Jazeera indtog mindst 20 civilklædte og væbnede betjente mandag mediets kontor. Alle ansatte blev smidt ud af bygningen.

Betjentene havde angiveligt ikke nogen ransagningskendelse.

De involverede betjente meddelte angiveligt, at de udførte instruktioner fra landets retsinstans, og at alle journalister skulle forlade kontoret.

Journalisterne skulle slukke deres telefoner. De fik heller ikke lov til at vende tilbage til kontoret for at få fat i deres personlige ejendele. Det skriver Al Jazeera.

11:32 Esben Christensen

Britisk sundhedsminister undskylder for tweet

Sajid Javid, der er sundhedsminister i Storbritannien, har måttet slette og undskylde for et tweet omkring coronavirus.

I tweetet skrev Javid, at briterne ikke skal lade sig skræmme af virussen. Det gjorde han ved brug af det engelske ord ‘cower’, som der ikke er nogen direkte dansk oversættelse for, men defineres som at lade sig skræmme til at efterkomme andres ønsker.

Brugen af ordet sendte ifølge mange kritikere et budskab om, at det er af unødig frygt, at man isolerer sig og følger retningslinjerne. Men det var ikke meningen, har Javid siden forklaret, skriver CNN.

“Jeg har slettet tweetet med ordet ‘cower’. Jeg forsøgte at udtrykke taknemmelighed over, at vaccinerne hjælper os som samfund til at kæmpe mod virussen, men det var et dårligt ordvalg, og jeg undskylder,” siger han.

Javid testede selv positiv for virussen sidste weekend.

10:55 Esben Christensen

Sydkoreansk tv undskylder stereotype billeder under OL

Under åbningsceremonien til OL i Tokyo i fredags vakte den sydkoreanske tv-station MBC opsigt med brug af billeder og fakta om de nationer, der var på skærmen.

MBC er nemlig blevet hånet for at benytte stereotyper i deres grafik, som de også har undskyldt for nu, skriver BBC.

Det inkluderede blandt andet at identificere Italien med en pizza, Norge med en laks, Rumænien med Dracula og Ukraine med Tjernobyl.

Også små tekster om landene er blevet kritiseret. For eksempel er borgerkrigen det eneste, der blev skrevet om Syrien, mens landets atleter gik ind på stadion storsmilende. Og de haitianske atleter var ledsaget af en oplysning om, at landet er ustabilt, fordi præsidenten lige er blevet myrdet.

Og for Tchads vedkommende blev landet blot identificeret som “Afrikas mørke hjerte”.

09:02 Esben Christensen

Hovedstadens Mediehus fortsætter vokseværket

André Bentsen er blevet ansat som ny redaktør på lokalavisen ØsterbroLIV, som hører under Hovedstadens Mediehus.

Her skal han sammen med en allerede ansat journalist dække kvarteret, og han har masser af erfaring med den lokale journalistik fra en stilling som redaktør på Rødovre Lokal Nyt.

Med ansættelsen er Hovedstadens Mediehus nu vokset fra 12 til 20 journalistiske medarbejdere på det seneste år. De fordeler sig på ni forskellige lokale medier i Storkøbenhavn.

Hovedstadens Mediehus er en del af Jysk/Fynske Medier.

08:28

Journalist mudrede sig før tv-sending fra oversvømmelser

Den 39-årige Susanna Ohlen er hjemsendt fra sit arbejde som journalist og nyhedsoplæser på den tyske tv-kanal RTL, efter at hun er blevet afsløret i at smøre sig ind i mudder, inden hun skulle berette direkte fra de oversvømmede byer i Tyskland.

Det var angiveligt et forsøg på at få det hele til at se mere autentisk ud. Men fup var det.

Der dukkede videoer op på nettet, der viste, hvordan hun smurte sig ind i mudder, inden kameraet rullede.

Ifølge RTL har hun brudt med tv-stationens normer.

Susanna Ohlen har undskyldt for sin optræden og kalder det ifølge nyhedsbureauet dpa en grov fejl. Hun erkender, at hun “uden at overveje det” havde snavset sit tøj til med mudder, før hun gik i gang med sendingen fra de oversvømmede områder.

”For mig som journalist burde det aldrig være sket. Men som et menneske, der føler med alle de berørte og deres lidelser, skete det alligevel. Jeg beder om tilgivelse,” skriver Susanna Ohlen på Instagram.

23 juli
13:43 Esben Christensen

Journalistforbund fordømmer anholdelser i Hongkong

I onsdags anholdte sikkerhedspolitiet i Hongkong to redaktører og to skribenter, som arbejdede på avisen Apple Daily, indtil den lukkede 24. juni.

Avisen blev offer for den nye sikkerhedslov i landet, som giver myndighederne beføjelser til at anholde og sigte personer for handlinger, der på forskellige måder truer den nationale sikkerhed – et begreb, der af det Beijing-venlige styre tolkes som kritik af Beijing, mener mange demokratiske forkæmpere.

Det internationale journalistforbund IFJ fordømmer da også anholdelserne af de fire journalister, som ifølge forbundet sætter en farlig præcedens for, hvordan man kan behandle journalister.

Ejeren af Apple Daily, Jimmy Lai, har siddet fængslet siden april.

09:27

Journalist risikerer fem års fængsel for vaccine-kritisk opslag

Den cambodjanske journalist, Kouv Piseth, risikerer fem års fængsel for et opslag på Facebook. I opslaget kritiserer han Cambodjas regerings beslutning om at bruge de kinesiske vacciner mod Corona, Sinopharm og Sinovac.

Det oplyser International Federation of Journalists (IFJ), der opfordrer den cambodjanske regering til omgående at løslade Kouv Piseth.

Cambodja har vedtaget en række kontroversielle love for at forhindre spredning af Corona og andre smitsomme sygdomme. De er allerede blevet brugt til at fængsle to andre journalister, der blandt andet satte spørgsmålstegn ved Cambodjas nedlukning.

09:00

Twitter har vendt skuden og tjener nu penge

Twitters aktiekurs er steg i går med helt op til ni procent, efter at selskabet har annonceret en højere indtjening end forventet i andet kvartal.

Det skriver mediet CNBC ifølge Ritzau.

Selskabet melder således om en profit på 415 millioner kroner, hvilket er en markant forbedring i forhold til samme kvartal sidste år, hvor Twitter tabte 8,7 milliarder kroner.

Det forbedrede resultat skyldes ifølge Twitter selskabets arbejde med at forbedre effektiviteten af dets reklamer, der traditionelt har haltet langt efter konkurrenter som Facebooks.

De forbedringer sammenlagt med øget efterspørgsel på reklamer, i takt med at mange lande så småt er i gang med at genåbne efter pandemien, har hjulpet med at sætte skub i omsætningen.

Twitter melder samtidig om cirka 206 millioner brugere i andet kvartal. Det er ifølge Reuters på linje med forventningerne.

08:36 Thomas Møller Larsen

Zuckerberg: Facebook skal være et ’metavers’-firma

Zuckerberg: Facebook skal være et ’metavers’-firma

Facebooks stifter, Mark Zuckerberg. (Foto: Erin Scott/Ritzau Scanpix)

I fremtiden skal Facebook ikke kun handle om todimensionelle opslag og samtaler, men udvikle sig til et ’metavers’-firma. Det forklarer Facebook-stifter Mark Zuckerberg i et længere interview med tech-mediet The Verge.

’Metavers’ er en kobling af ordene ’meta’ og ’univers’, og i interviewet går Mark Zuckerberg i dybden med visionen.

”I stedet for kun at se på indhold, så er du i det,” siger han om det – angiveligt – kommende metavers.

”Og du føler dig til stede med andre mennesker, som om du opholdt dig andre steder, og du har forskellige oplevelser, som du ikke nødvendigvis kan have i en 2D-app eller på en hjemmeside, såsom at danse – for eksempel – eller forskellige former for fitness,” siger topchefen.

Virtual reality (VR) bliver en vigtig del af metaverset, forklarer Mark Zuckerberg.

”Men metaverset er ikke kun virtual reality. Det kommer til at være tilgængeligt på tværs af alle vores forskellige computer-platforme: VR og AR (augmented reality, red.), men også PC, og også mobile enheder og spillekonsoller,” siger han.

22 juli
14:09 Esben Christensen

Bombetrussel mod Radio Loud – efterforskes sammen med dødstrusler

Natten til lørdag modtog Københavns Politi en bombetrussel mod Radio Louds adresse på Wildersgade på Christianshavn.

Det fortæller stationens digitale direktør, Rasmus Mark Pedersen, som blev orienteret om bombetruslen i går eftermiddag. Den blev ringet ind stort set samtidig med, at han modtog en dødstrussel på mail, og derfor efterforsker politiet nu de to sager sammen, fortæller han.

Adressen i Wildersgade er Louds officielle adresse, men stationen er for nylig fraflyttet den. Og politiet fandt da heller ikke nogen bombe, da de undersøgte den.

Rasmus Mark Pedersen kan ikke oplyse, om de to trusler er sendt fra samme mailadresse.

Han har i dag holdt et medarbejdermøde, hvor de ansatte er blevet orienteret om situationen.

13:21 Esben Christensen

BBC-profil kritiserer ledelsen efter undskyldning

BBC’s Emily Maitlis, som er vært på programmet ‘Newsnight’, forsvarer nu sig selv, efter BBC’s ledelse to gange har beklaget hendes handlinger.

Første gang, da hun i en introduktion til et indslag sagde, at en toprådgiver for premierminister Boris Johnson “havde brudt reglerne. Det kan befolkningen se, og den er chokeret over, at regeringen ikke kan.”

Og anden gang, efter hun retweetede et regeringskritisk budskab fra tv-værten Piers Morgan.

Men Emily Maitlis accepterer altså ikke, at hun skulle have gjort noget forkert, og i et interview med Press Gazette understreger hun, at hun aldrig har fået forklaret, hvad der var journalistisk forkert i hverken oplægget eller tweetet.

Hun er især kritisk over for, at beklagelsen over hendes oplæg om chefrådgiveren skete efter et opkald fra premierministerens kontor.

“Det ville man ikke kalde upartisk,” siger hun.

11:08 Esben Christensen

Nyt initiativ skal rapportere online-opførsel til arbejdsgivere

En ny bevægelse har i dag set dagens lys. Den hedder ‘Respect in Security’ og består af en gruppe eksperter i cybersikkerhed.

Deres første initiativ er en løsning, hvor man skal kunne indberette dårlig opførsel online til en persons arbejdsgiver – også selvom det ikke har noget med ens arbejde at gøre. Det skriver BBC.

Ifølge Lisa Forte, der er en af initiativtagerne, skyldes det, at mange ofre for digital mobning eller chikane, ikke kan stille noget op.

“Det kan føles som om, platformene intet gør, politiet intet gør, advokater er dyre, og søgsmål kan desuden generere dårlig omtale. Derfor er den bedste løsning, vi har, at gå til deres arbejdsgiver,” siger hun.

Gruppen håber nu, at mange selskaber vil tilmelde sig ordningen. Det er der allerede en del, der har gjort, fortæller Respect in Security.

10:37 Esben Christensen

YouTube censurerer Bolsonaro

YouTube har fjernet 15 videoer postet af den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, fordi de er blevet vurderet til at sprede misinformation om coronavirus. Det skriver BBC.

Videoerne indeholdt blandt andet uvidenskabelige sammenligninger med Aids og anbefalinger om at tage medicin, der er bevist til ikke at have en effekt – blandt andet hydroxychloroquin, som den tidligere amerikanske præsident Donald Trump også har promoveret.

Siden starten af pandemien har Bolsonaro været stor modstander af omfattende nedlukninger, på trods af at hans land har været et af de absolut hårdest ramte af coronavirus.

Det er da heller ikke første gang, en techgigant griber ind over for misinformation fra præsidenten. Sidste år fjernede både Twitter og Facebook opslag fra ham, hvor han kritiserede afstandskrav og fremsatte falske informationer om flokimmunitet.

10:01 Thomas Møller Larsen

Twitter tester ’stem ned’-knap

Det sociale medie Twitter tester lige nu en ’stem ned’-knap blandt iOS-brugere.

I et officielt tweet skriver Twitter:

”Vi tester det for at forstå, hvilke typer af kommentarer du finder relevante i en samtale, så vi kan udvikle måder, hvor vi kan vise flere af dem. Dine ’downvotes’ er ikke offentlige, mens dine ’upvotes’ vil blive vist som ’likes’.”

Tweetet førte til både ros, kritik og misforståelser i kommentarsporet. Og tre timer senere præciserede SoMe-giganten funktionen i et nyt tweet:

”Et par centrale pointer om dette eksperiment: 1. Det er kun en test til brug i vores research på nuværende tidspunkt. 2. Det er ikke en ’dislike’-knap. 3. Dine ’downvotes’ er kun synlige for dig. 4. Afstemninger ændrer ikke kommentarers rækkefølge.”

Twitter har ikke meldt ud, om ’stem ned’-funktionen bliver en fast del af det sociale medie i fremtiden.

09:05

Kurt Westergaards enke: Læg generaliseringerne væk

Kurt Westergaards berømte Muhammed-tegning var ikke et forsøg på at fornærme muslimer eller skabe had. Det siger tegnerens enke, Gitte Westergaard, i et stort interview med Berlingske, hvor hun opfordrer politikere og medier til i langt højere grad at fokusere på de succesfulde indvandrere i Danmark.

”Hele forløbet om min mand viser jo, at der intet godt kommer ud af at generalisere, fordømme og sprede fanatisme, og nu, da han er død, vil det være en oplagt anledning til at lægge generaliseringerne og fordommene væk.”

I interviewet fortæller hun også om, hvordan det har været at leve under politibeskyttelse i så mange år men også, at hun ikke er bitter over forløbet, som hun mener har været ”helt ude af proportioner.”

Kurt Westergaard sov stille ind i weekenden efter et længere sygdomsforløb.
08:57 Thomas Møller Larsen

Clubhouse er nu åbent for alle

I et år har det krævet en invitation fra et medlem, hvis man ville ind i varmen hos det sociale medie Clubhouse, der startede i juli sidste år. Men sådan er det ikke længere.

”Vi er begejstrede for at dele, at Clubhouse nu er ude af beta, åben for alle, og klar til at begynde sit næste kapitel,” skriver Clubhouse på sin blog.

Clubhouse gør det muligt at oprette ’rum’, hvor adskillige mennesker kan deltage samtidig, med lyd og video.

Det sociale medie oplyser, at det er vokset markant siden januar. Fra 8 til 58 ansatte. Og fra omkring 50.000 rum om dagen – til omkring 500.000.

Clubhouse-modellen har ikke kun vakt opsigt blandt mediefolk, men også i SoMe-branchen. Facebook har i år lanceret en konkurrent – kaldet ‘Live Audio Rooms’. Indtil videre er den tilgængelig i USA. Og Reddit eksperimenterer for tiden med ’Reddit Talk’.

21 juli
14:49 Christian Lindhardt

Hundredvis fulgte hollandsk journalist til graven

Hundredvis fulgte hollandsk journalist til graven

Sørgende har lagt blomster der, hvor den hollandske journalist Peter R. de Vries blev skudt. Foto: Ramon van Flymen / ANP / AFP

Hundredvis af hollændere har taget afsked med den kendte kriminalreporter og undersøgende journalist Peter de Vries, som blev dræbt ved et skudattentat i Amsterdam.

De Vries blev skudt uden for et tv-studie i Amsterdams centrum den 6. juli. Han blev ramt af fem skud og døde ni dage senere af sine kvæstelser.

Journalistens kiste var blevet stillet i Carre Teatret i Amsterdam, hvor folk stod i kø for at komme til at tage afsked med de Vries en sidste gang.

De Vries blev blandt andet kendt som en kommentator eller talsmand for familier, som havde været ofre for forbrydelser – navnligt i sager, der var henlagte.

To mænd blev anholdt kort tid efter attentatet og sidder varetægtsfængslet.

12:41 Esben Christensen

TV 2’s metoo-forbud for journalister fremhævet i EU-rapport

EU-kommissionen udkom i går med en rapport om, hvordan det fra et juridisk synspunkt går i medlemslandene, og her har de blandt andet stillet skarpt på situationen for medier.

Generelt er konklusionen, at medierne har fornuftige forhold i Danmark. Der er ros til reguleringsorganet i form af Radio- og Tv-nævnet, og rapporten vurderer, at støtten til pressede medier under coronapandemien har opfyldt sine formål.

Der er dog også malurt i bægeret. Den danske offentlighedslov bliver vurderet til at placere restriktioner på offentlighedens adgang til offentlige dokumenter, og rapporten fremhæver, at Danmark ikke har underskrevet eller ratificeret Europarådets konvention på området.

Beskyttelsen af journalister er generelt meget stærk i Danmark, fastslår EU-kommissionen. Den fremhæver imidlertid en enkelt sag fra det forgangne år, nemlig TV 2’s beslutning om, at journalister, der skrev under på en støtteerklæring til Sofie Linde, ikke måtte dække sagen. Men generelt er beskyttelsen af journalister stærk:

”Journalister er ikke udsat for smædekampagner fra regeringen eller andre aktører, der er ingen angreb på uafhængige medier, og retssager mod medier er sjældne i Danmark,” hedder det i rapporten.

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen