data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

15:15 Jakob Albrecht

Pressenævnet kritiserer Politiken for artikel om Frank Jensen

Daværende overborgmester i København Frank Jensen fik ikke forelagt alvorlige anklager, inden Politiken bragte dem. Det udløser nu kritik af Politiken fra Pressenævnet.

Sagen drejer sig om omtalen af en række MeToo-anklager mod Frank Jensen bragt i Politiken i oktober 2020. Artiklen var baseret på et Facebook-opslag, hvor en kvinde beskrev, hvordan Frank Jensen i sin ministertid havde befølt hende på låret i forbindelse med en officiel frokost.

Politiken forsøgte at indhente en kommentar fra overborgmesteren via mail. Politiken var ifølge Pressenævnet vidende om, at han sad i møde på det pågældende tidspunkt, men valgte alligevel at bringe artiklen halvanden time senere.

Pressenævnet kritiserer derfor Politiken for ikke reelt at give Frank Jensen mulighed for at kommentere de alvorlige anklager.

Samtidig kritiserer Pressenævnet Politiken for at have bragt en fejlagtig underrubrik, samt for ikke tilstrækkeligt hurtigt og tydeligt at foretage rettelse af den efterfølgende erkendte fejl.

15:10 Anna Sol Jørgensen

Jysk Fynske Medier ramt af corona: Årsregnskab giver underskud på 98 millioner

Coronakrisen har sat sine spor på Jysk Fynske Mediers årsregnskab for 2020.

Koncernen kommer således ud af året med et underskud på 98 millioner kroner. Et resultat, som koncernen i en pressemeddelelse kalder utilfredsstillende.

Alligevel kan administerende direktør Jesper Rosener godt stå på mål for resultatet.

”Vi er meget bevidst kommet ud af 2020 med et regnskab, hvor vi med størst mulig sikkerhed har lagt den del af coronapåvirkningen bag os, der gør mest ondt, og hvor der foruden massive hensættelser er straks-udgiftsført samlet 60 millioner til udvikling,” siger han i pressemeddelelsen.

Direktøren er også fortrøstningsfuld i forhold til den kommende tid:

”Vi er økonomisk godt rustede, og vi udvikler fortsat med høj hastighed. Vi er klar til at investere i nye produkter og lancerer fra foråret og hen over sommeren en række nye, nærlokale nyhedsmedier omkring Aarhus og i København for at bekæmpe både nyhedsørkener og techgiganter,” siger Jesper Rosener i pressemeddelelsen.

12:44 Anna Sol Jørgensen

Knap tre procent af danske lønmodtagere oplevede sidste år seksuel chikane

2,8 procent af de danske lønmodtagere, der har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), oplevede i 2020 seksuel chikane på arbejdspladsen. I 50,2 procent af tilfældene oplevede de seksuel chikane fra en kollega og i 24 procent af tilfældene fra en leder.

Det fremgår af en undersøgelse, som VIVE har lavet på anmodning fra Beskæftigelsesministeriet, som 7.989 lønmodtagere har deltaget i.

Undersøgelsen viser samtidig, at 7,8 procent af lønmodtagerne har oplevet mobning på arbejdspladsen, mens 8,4 procent af lønmodtagerne har været udsat for trusler inden for de 12 måneder.

Ifølge VIVE er lønmodtagere i tidsbegrænsede stillinger ikke i signifikant større risiko for at blive udsat for krænkelse end fastansatte.

 

12:34 Marie Nyhus

Nemlig.com går i medieoffensiv efter flere ugers interview-afslag

Online-supermarkedet nemlig.com er vendt på en tallerken efter at have takket nej til interviews i flere ugers kritik af kritisable arbejdsforhold for virksomhedens chauffører og lagermedarbejdere, som Politiken har afdækket.

Nemlig.com’s direktør, Stefan Plenge, har således nu givet interview til både Jyllands-Posten og Berlingske, og torsdag aften stillede han op i ’Go’ Aften Live’ på TV 2.

”Jeg kan simpelthen ikke genkende det samlede billede, som bliver tegnet af vores virksomhed. Vi er en virksomhed, som har haft overenskomst med 3F de sidste 15 år,” sagde Stefan Plenge i tv-interviewet.

Han begrundede første del af sin medietavshed med, at Politikens første artikler om nemlig.com handlede om chaufførernes arbejdsforhold, og de er ikke ansat direkte hos nemlig.com, men hos selvstændige vognmænd, der er leverandører til nemlig.com.

Ifølge virksomhedens kommunikationsbureau, Press Connect, er der også et interview på vej i Politiken.

I en pressemeddelelse sidste weekend skrev nemlig.com ellers, at:

”Vi er i nemlig.com udsat for den vildeste smædekampagne fra 3F, og de er lykkedes med at få Politiken til at være deres pennefører. Derfor giver det simpelthen ikke mening for mig at stille op til et interview med Politiken, da historierne er skrevet på forhånd.”

Press Connect oplyser til Journalisten, at de ikke ønsker at kommentere, hvorfor nemlig.com nu stiller op til medieinterviews.

12:06 Anna Sol Jørgensen

Tidligere generalsekretær bliver chef for public affairs i Holm Kommunikation

Tidligere generalsekretær bliver chef for public affairs i Holm Kommunikation

Holm Kommunikation

Holm Kommunikation ansætter Thorstein Theilgaard i en nyoprettet stilling som chef for public affairs.

Det oplyser bureauet i en pressemeddelelse.

Thorstein Theilgaard har senest været generaldirektør for Bedre Psykiatri og er tidligere medlem af Folketinget for SF.

”Vi er ret begejstrede for at få en dygtig og erfaren interessevaretager som Thorstein med på holdet. Thorstein har et væld af politiske kontakter og kan med sin viden om dansk politik skabe konkrete resultater for vores kunder samt styrke vores position inden for public affairs, også digitalt,” siger Morten Holm, partner i Holm Kommunikation, i pressemeddelelsen.

11:46 Anna Sol Jørgensen

Dagblad får kritik for overskrift om tidligere direktørs fratræden

Læseren kunne efterlades med det indtryk, at en tidligere turistdirektør har haft intelligensmæssige udfordringer.

Det er begrundelsen for, at Pressenævnet udtaler kritik af Dagbladet Ringkøbing-Skjern, der i artikler og i et Facebook-opslag sidste år omtalte et stillingsopslag som turistdirektør under overskriften ’Forgængeren takkede hurtigt af: Ny turistdirektør skal have testet sin generelle intelligens’.

Artiklens vinkling, manglende forelæggelse og artiklens rubrik fik den forhenværende direktør til at klage til Pressenævnet, der kritiserer dagbladet for ”overskriftens misvisende formulering, som kan efterlade et indtryk af, at turistdirektøren har haft intelligensmæssige udfordringer, mens hun bestred stillingen som turistdirektør”.

11:32 Anna Sol Jørgensen

Mediestifter og demokrati-forkæmper fængsles for protest i Hongkong

Den 73-årige mediemogul Jimmy Lai, som er en af de mest markante forkæmpere for demokrati i Hongkong og stifter af medievirksomheden Next Digital og avisen Apple Daily, skal i fængsel i 12 måneder.

Det skriver Ritzau.

Jimmy Lai er blevet idømt fængsel for sin involvering i en demonstration i 2019, der var en af de største demonstrationer i Hongkongs historie.

Siden december sidste år har Jimmy Lai været anholdt og anklaget for svindel i forbindelse med udlejning af en bygning, som huser Apple Daily, der er en regeringskritisk tabloidavis.

11:26 Anna Sol Jørgensen

Pakistan blokerer sociale medier under protester over muhammedtegning

Myndighederne i Pakistan har fredag blokeret for en række sociale medier. Det skriver Ritzau.

Det sker af frygt for, at aktivister fra en radikal islamisk gruppe ville bruge de samme medier til at opfordre til voldelige protester mod sidste års skildring af profeten Muhammed i Frankrig.

Støtter af den højreorienterede gruppe Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) har siden mandag protesteret ved blandt andet at blokere veje og gader.

Demonstranterne kræver, at regeringen følger op på et tidligere løfte om at udvise den franske ambassadør senest tirsdag i næste uge, efter at der i Frankrig sidste år blev offentliggjort en tegning af profeten Muhammed. Det er støtter af TLP fortsat utilfredse med, da de mener, at det er blasfemisk at skildre profeten.

10:25 Marie Nyhus og Anna Sol Jørgensen

Styrelse vil samarbejde med advokater i undersøgelse af mulig coronafusk hos Børsen

Slots- og Kulturstyrelsen vil samarbejde med advokatfirmaet Plesner, der er i gang med at undersøge en sag om mulig fusk med corona-støttekroner fra Børsens side.

Det oplyser styrelsen til Journalisten.

”Børsen har oplyst, at de har sat advokatfirmaet Plesner til at undersøge sagen. Slots- og Kulturstyrelsen vil samarbejde med og assistere Plesner bedst muligt og står til rådighed for at besvare deres spørgsmål, hvis de får brug for det,” skriver styrelsen.

Sagen om mulig fusk handler om, at chefredaktør på Børsen Bjarne Corydon i søndags modtog en mail fra en whistleblower. Af mailen fremgik det, at Børsen skal have udskudt annonceaftaler for at få mere i coronastøtte, end avisen egentlig er berettiget til.

Det er Børsen selv, der har bedt Plesner om at undersøge sagen.

10:13 Anna Sol Jørgensen

Bauer Media har lanceret ny musikkanal på DAB+

Fredag kommer der en ekstra kanal til på DAB+ med musikkanalen Planet Rock, som er sat i søen af Bauer Media.

Planet Rock er en dansk pendant til radioformatet af samme navn i Storbritannien, hvor Bauer Media driver flere kommercielle kanaler.

Det er udsigten til genåbning og mere normale pendlermønstre, der har fået Bauer Media til at lancere kanalen nu.

”Lytningen stiger igen, og med DAB+ som standard i alle nye biler forventer vi, at der kommer endnu mere digital lytning,” siger administrerende direktør Jim Receveur i en pressemeddelelse.

Bauer Media har i forvejen musikkanalen My Rock.

09:48 Anna Sol Jørgensen

Aller Media udvider direktionen med to nye ansigter

Aller Media udvider sin direktion med en ny CFO og en kommerciel direktør.

Det skriver Aller Media i en pressemeddelelse.

Martin Tørnes træder ind som CFO fra 1. maj. Han kommer fra en stilling som CFO i Toyota Danmark.

Den kommercielle direktør bliver Birgitte Hart Hasbo, som træder ind i direktion 1. juni og får det fulde ansvar for det kommercielle område. Hun har hidtil været CEO i Bolou Fine Jewellery og har tidligere været salgsdirektør i smykkefirmaet Ole Lynggaard og haft ledende kommercielle roller hos Georg Jensen.

 

09:38 Anna Sol Jørgensen

Forbrugerombudsmanden advarer mod kviklån fra guide i Ekstra Bladet

Forbrugerombudsmanden advarer mod at optage kviklån på hjemmesiderne simbo.dk og kronelån.dk, der tidligere har fået ros i en kviklåns-guide hos Ekstra Bladet.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

Advarslen kommer, da simbo.dk og kronelån.dk fortsat opkræver forbrugerne en ulovlig månedlig rente på 17 procent.

De to udbydere af kviklån blev i februar politianmeldt af Forbrugerombudsmanden på grund af de ulovlige renter.

I Ekstra Bladets låneguide blev Simbo beskrevet som ”fremragende”, mens udbyderen Kronelån blev beskrevet som ”meget godt”. De to udbydere er fremgået af Ekstra Bladets låneguide, der er udarbejdet af virksomheden Lead Supply.

09:18 Anna Sol Jørgensen

Pressenævnet kritiserer Jyllands-Posten for ikke at ville afindeksere artikel

Jyllands-Posten får kritik af Pressenævnet for ikke at ville afindeksere en artikel fra 2010, som omtaler efterlysning af en mand, som var flygtet fra arresten, hvor han sad varetægtsfængslet i forbindelse med en røverisag.

Vedkommende har klaget til Pressenævnet, fordi han mener, at den påvirker hans mulighed for at få et arbejde, og at han i dag er i gang med en lang videregående uddannelse og har stiftet familie.

”Pressenævnet fandt efter en samlet vurdering, at det ville have været rimeligt at hindre tilgængeligheden af omtalen af efterlysningen af klager ved at foretage afindeksering af artiklen,” skriver nævnet i sin afgørelse.

Pressenævnet har lagt vægt på, at manden var ganske ung i 2010, at artiklen er 11 år gammel, og at manden ikke har begået kriminalitet siden 2010, ligesom at han heller ikke har en betroet eller fremtrædende stilling i samfundet.

09:11 Anna Sol Jørgensen

TV 2-direktør afviser at lade Facebook og Google få indflydelse på indhold

TV 2-direktør afviser at lade Facebook og Google få indflydelse på indhold

Henrik Ohsten/TV 2

Der er mange gode grunde til at være på vagt over for, hvordan techgiganter som Google og Facebook vil kræve betaling for at lægge platform til mediers deling af indhold.

Det skriver TV 2’s nyhedsdirektør, Ulla Pors, i et debatindlæg i Altinget.

”TV 2 vil således ikke – uanset beløbets størrelse – have interesse i aftaler om betaling for indhold, som giver techgiganterne nogen form for direkte eller indirekte indflydelse over de rent redaktionelle og journalistiske metoder og udvælgelse,” skriver Ulla Pors.

TV 2-direktøren mener, at det vil kunne svække mediernes økonomiske og redaktionelle uafhængighed at indgå aftaler på techgiganternes præmisser.

”Den uafhængighed og troværdighed, vi risikerer at tabe, er det allervigtigste, vi har som medier,” skriver hun.

15 april
16:06

Mads Nissen vinder pris ved World Press Photo

Automatisk kladde 43

Brasilianske Rosa Luzia Lunardi (85) får sit første kram i fem måneder på et plejehjem i Sao Paolo på Mads Nissens vinderbillede. Mads Nissen

Politiken-fotograf Mads Nissen har netop modtaget førsteprisen i kategorien ”General News – Singles” ved den prestigefyldte prisuddeling World Press Photo.

Han modtager prisen for sit billede af en 85-årig kvinde, der på et plejehjem får sit første kram i fem måneder.

Mads Nissen er også nomineret til hovedprisen World Press Photo of the Year. Vinderen offentliggøres senere i dag.

14:58

Ministre og topembedsmænd ramt af Facebook-datalæk

Ifølge netmediet Version2 er både danske ministre, topembedsmænd, partiledere, efterretningsfolk, erhvervsledere og it-chefer blandt de over 640.000 danske Facebook-brugere, hvis data er blevet lækket.

En lækage af oplysninger fra 533 millioner Facebook-brugere blev kendt i starten af april.

Det omfatter ifølge Version2 blandt andet telefonnumre, navne, Facebook-id, lokationer og i nogle tilfælde mail-adresser.

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse anslog i starten af april, at det omfattede over 600.000 brugere fra Danmark.

Han vurderede, at det ikke i sig selv er alvorligt for brugerne, at eksempelvis telefonnumre og adresser er blevet lækket.

Man skal dog være opmærksom på, at man i den kommende tid kan blive udsat for svindelnumre eksempelvis over sms, lød hans advarsel.

Oplysningerne er blevet lagt ud på et forum for hackere.

Version2 har siden undersøgt, hvilke danskere der er ramt. Samtidig har netmediet lavet en database, man selv kan søge i for at se, om ens navn er nævnt i lækket.

I databasen kan man finde både Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund. Der er også et resultat på miljøminister Lea Wermelin (S).

Samtidig kan man ifølge Version2 finde topembedsmænd, ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste, direktører og it-chefer for danske virksomheder i lækket.

/ritzau/

13:55 Anna Sol Jørgensen

Sjællandske får kritik for ikke at forelægge kritik om forsøg på at hverve til pornofilm

Pressenævnet kritiserer Sjællandske for ikke at have forelagt en kendt person, at hun blev beskyldt for at forsøge at hverve mindreårige til pornofilm.

Beskyldningen kom frem i Sjællandske, hvor den kendte person også blev beskyldt for at tillade mindreårige at tage narkotika til fester på hendes ejendom.

Den kendte person tilbageviste i en telefonsamtale med Sjællandske, at hun lod mindreårige tage stoffer til sine fester, hvorefter hun lagde på. Sjællandske kontaktede ikke vedkommende igen for at forelægge hende kritikken af, at hun skulle have forsøgt at hverve mindreårige til pornofilm.

Kritikken fra Pressenævnet går således på, at Sjællandske ikke gjorde nok for at forelægge den sidste beskyldning.

13:25 Anna Sol Jørgensen

Pressenævnet kritiserer Ekstra Bladet for forkert oplysning om voldtægtsdømt

Ekstra Bladet får kritik af Pressenævnet for fejlagtigt at have skrevet, at en rumænsk mand var blevet idømt fem års fængsel i en voldtægtssag, da det ”kan virke agtelsesforringende for ham”.

Det skriver Pressenævnet i en kendelse, på trods af at Ekstra Bladet efter artiklens udgivelse rettede oplysningen. Manden var nemlig ikke idømt fem års fængsel for en voldtægtssag alene, men et års fængsel.

”På denne baggrund og uanset, at Ekstra Bladet efter offentliggørelsen rettede oplysningen, udtaler nævnet kritik af Ekstra Bladet for at bringe den ukorrekte oplysning om, at [klager] i sit hjemland blev idømt fem års fængsel i en voldtægtssag,” står der i kendelsen.

Pressenævnet lægger i kendelsen vægt på, at der ganske rigtigt blev foretaget en rettelse i artiklen, men at rettelsen ikke blev bragt som en selvstændig artikel i den løbende nyhedsstrøm. Ifølge Pressenævnet kan det ikke forventes, at læsere af den oprindelige artikel læser artiklen igen og på den måde bliver gjort bekendt med rettelsen.

”Disse læsere har således ikke fået tilstrækkelig mulighed for at blive opmærksom på rettelsen, som derfor burde have været bragt særskilt på nyhedssitet som en nyhed i den løbende nyhedsstrøm med samme placering som den oprindelige artikel,” skriver Pressenævnet.

12:29 Anna Sol Jørgensen

Altinget lukker ungdomsmedie efter tre år

Det lykkedes aldrig at få en bæredygtig forretningsmodel på benene, og derfor bliver Altingets ungdomsmedie Spektrum nu lagt i graven.

Det oplyser ansvarshavende chefredaktør på Altinget Jakob Nielsen til MediaWatch.

Spektrum blev sat i søen for tre år siden med milliontilskud fra statens innovationspulje. Målet var at starte et medie om politik til den yngre målgruppe, men projektet fik aldrig fodfæste forretningsmæssigt.

”I stedte har vi valgt at inddrage nogle af de ting, vi lærte, i vores daglige arbejde med Altinget. Men Spektrum som selvstændigt produkt har vi lukket ned for, efter at projektet udløb i februar,” siger Jakob Nielsen til MediaWatch.

 

11:27 Anna Sol Jørgensen

Norske journalister kæmper imod udkast, der kan mørklægge kritisabel adfærd

Et udkast til en ny vejledning om tavshedspligt udarbejdet af Norges justits- og beredskabsministerium vækker opsigt i norske journalistkredse. Det skriver journalisten.no.

Vejledningen omhandler tavshedspligt i forvaltningen, og i den er der eksempler på sager, der kan være omfattet af tavshedspligt: ”Typisk kan det gælde oplysninger om sundhedsforhold, om at man har optrådt kritikværdigt, at man har personlige problemer eller lignende,” står der.

”Ministeriet tager direkte fejl. De foreslår i vejledning, at oplysninger om, at man har handlet kritikværdigt, skal være fortrolige. Det er slået fast i forarbejdet og i retspraksis, at tavshedspligt ikke kan bruges til at beskytte folk eller skjule fejl, som er begået. Men det foreslår de altså,” siger Ina Lindahl Nyrud, der er advokat i Norsk Journalistforbund til journalisten.no.

Forbundet har derfor indsendt et høringssvar i forbindelse med udkastet, som den norske presseforening også er kritiske over for.

 

10:45 Anna Sol Jørgensen

Mathias Holm Pedersen bliver kommunikationschef for AstraZeneca i Norden

Mathias Holm Pedersen bliver kommunikationschef for AstraZeneca i Norden

Mathias Holm Pedersen har hidtil været managing partner i i kommunikationsbureauet Holm Kommunikation. Astrazeneca

37-årige Mathias Holm Pedersen er ny kommunikationschef i Norden for medicinalvirksomheden AstraZeneca.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Kommunikationschefen har hidtil været managing partner i i kommunikationsbureauet Holm Kommunikation.

”Jeg glæder mig meget til at blive en del af AstraZeneca og til at hjælpe med at kommunikere en række vigtige dagsordener i de nordiske lande. Astrazeneca har et stærkt fokus på forskning og udvikling af nye lægemidler, som kan gøre livet bedre for patienter i hele verden, og det ser jeg frem til at bidrage til,” udtaler Mathias Holm Pedersen i pressemeddelelsen.

Den nye kommunikationschef starter, mens AstraZeneca er i vælten på grund af virksomhedens coronavaccine, som danske sundhedsmyndigheder ikke længere vil benytte.

10:27 Anna Sol Jørgensen

Brugere kan nu klage til Facebooks tilsynsråd over indhold, der ikke er fjernet

Facebook og Instagrams brugere kan nu ikke blot klage til det uafhængige tilsynsråd over indhold, der er blevet fjernet fra de sociale medier, men også over indhold, som ikke er fjernet.

Det skriver Facebook Oversight Board i en pressemeddelelse.

Brugerne kan klage til tilsynsrådet, når deres appelmuligheder hos Facebook er udtømt. Den nye klagemulighed træder i kraft i dag.

Facebook har, siden rådet blev oprettet sidste år, haft mulighed for selv at bede tilsynsrådet om at efterprøve virksomhedens afgørelser i forhold til at fjerne indhold.

09:59 Anna Sol Jørgensen

Nyt nichemedie skal klæde lærere bedre på til digital undervisning

Teknologiens Mediehus lancerer et nyt nichemedie med navnet EduTech, der skal klæde lærere bedre på til at bruge digitale undervisningsmidler.

Det skriver mediehuset i en pressemeddelelse.

Lanceringen kommer, efter at skoler under corona-nedlukningen har skullet gennemføre en stor del af undervisningen digitalt.

”Der er et momentum for at skubbe til hele den dagsorden, der handler om at få løftet vores undervisning med teknologiens hjælp, og derfor går vi som teknologimedie ind på dette felt nu,” siger chefredaktør Trine Reitz Bjerregaard i pressemeddelelsen.

09:32 Anna Sol Jørgensen

People’s udvider med selvstændig podcast-redaktion

People’s sætter en ny redaktion i søen med People’sProductions, der skal være en selvstændig radio- og podcast-redaktion.

Det oplyser People’s i en pressemeddelelse.

Redaktionen skal have fokus på produktioner, der kommer til at ligge ud over den eksisterende produktion af lydbøger.

”Nogle historier har potentiale til at blive udfoldet på forskellige måder og til forskellige platforme. På People’s har vi en ambition om sammen med forfatterne at udvikle historier i bogform, på papir og digitalt, men også direkte til det voksende lydmarked,” siger Tine Smedegaard Andersen, adm. direktør for People’s.

Redaktionschefen for People’sProductions bliver forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner, der de seneste år har lavet flere podcastserier.

09:19 Anna Sol Jørgensen

100.000 flere abonnenter til online nyheder under corona-epidemien

Mens annonceindtægterne hos danske medier er raslet nedad under corona-epidemien, er nyhedsforbruget og villigheden til at betale for nyheder og medieindhold steget. Det viser en ny undersøgelse fra Göteborg Universitet.

I juni 2020 var der 100.000 flere danskere, der havde adgang til betalte online-nyheder sammenlignet med oktober 2019, står der i rapporten.

Samtidig steg brugen af nyhedsmedier også, hvilket betyder, at 55 procent af danskerne holdt sig opdateret flere gange dagligt, da coronavirusset kom til Danmark. Det er en stigning på syv procentpoint sammenlignet med kvartalet året før.

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen