data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

15:35 Anna Sol Jørgensen

Mindst tre amerikanske journalister skal i retten efter at have dækket protester

Flere amerikanske journalister står i denne måned til at skulle møde op i retten som følge af sigtelser rejst mod dem, efter at de har dækket demonstrationer og protester i USA.

Det oplyser presseorganisationen Comitee to Protect Journalists (CPJ).

Den ene journalist blev udsat for peberspray og blev anholdt, mens hun dækkede en demonstration mod politivold i Iowa. Hun er sigtet for ikke at bryde op, da politiet bad om det, og for indblanding i officielle handlinger. Den anden blev anholdt i Massachusetts, mens han filmede en tilsvarende demonstration til et dokumentarprojekt.

Den sidste blev anholdt, mens han dækkede en march, der skulle opfordre til at stemme ved præsidentvalget. Han er tiltalt for at have sat sig imod en betjent.

To andre freelancejournalister skal derudover møde op i retten i Los Angeles, fordi de heller ikke forlod en Black Lives Matter-demonstration. Der er ikke rejst sigtelse mod dem.

 

15:18

Næsten halvdelen af lokale mediers digitale abonnenter er ”zombier”

49 procent af lokale nyhedsmediers digitale abonnenter er såkaldte zombie-læsere, der besøger mediets hjemmeside mindre end en gang om måneden.

Det konkluderer en analyse i 45 markeder, som Northwestern University’s Medill Spiegel Research Center.

Ifølge forfatterne bag analysen er zombie-læserne en udfordring, fordi der er risiko for at miste dem som abonnenter.

”Vores analyse indikerer, at en af de vigtigste faktorer for nyhedsorganisationer at fokusere på, er at skabe en vane med regelmæssighed, hvis de håber på at øge digitale indtægter,” siger Jonathon Copulsky, der er administrerende direktør for Spiegel Research Center.

14:26

Stor interesse for webinarer i DJ Kommunikation

Coronakrisen har givet flere deltagere til arrangementerne i specialgruppen DJ Kommunikation. Det fremgår af bestyrelsens beretning, som blev fremlagt ved en virtuel generalforsamling i går.

I alt havde DJ Kommunikation ved årsskiftet gennemført ét fysisk oplæg og 19 webinarer med gennemsnitligt 94 deltagere per webinar.

”Ambitionen om at dække et større geografisk område er til dels gjort nemmere af corona, da alle årets arrangementer på nær ét er blevet gennemført som webinarer – med stor succes. Det har bevirket, at arrangementerne har været tilgængelige for alle medlemmer uanset deres geografiske placering,” hedder det i beretningen.

Interessen var dog størst i foråret 2020, hvor der i gennemsnit var 135 deltagere per webinar. I efteråret 2020 faldt tallet til 30 deltagere per webinar.

”En del af forklaringen skal formentlig findes i corona-fatigue og en mindre grad af hjemmearbejde og dermed mindre fleksibilitet til at deltage i webinarer i løbet af arbejdsdagen.”

13:10 Anna Sol Jørgensen

DR lancerer flere nye podcasts til unge

DR udgiver i løbet af foråret og sommeren en række nye podcasts målrettet unge og unge voksne.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

Der er tale om flere helt nye podcasts: ’Soft Spot’, ’Venner’, og ’Eksorcisten på Ærø’. Derudover er der en række podcasts, der også får sæsonpremiere i det tidlige forår.

”Ambitionen med vores podcasttilbud er at være relevante og vedkommende for så mange unge som muligt ved at tale ind i en genkendelig, dansk virkelighed,” siger podcastredaktør Tine Godsk Hansen.

10:57 Anna Sol Jørgensen

Facebook løfter forbud mod politiske reklamer

Politiske reklamer er fra i dag igen lovligt på Facebooks platform.

Det skriver Facebook i et blogindlæg.

Facebook indførte et midlertidigt forbud mod politiske annoncer efter det amerikanske præsidentvalg i november sidste år.

10:21 Anna Sol Jørgensen

DR3 vil udfordre tabuer og fordomme om kvinders seksualitet

En nye serie fra DR3 skal udfordre tabuer og fordomme om kvinders seksualitet. Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Serien ’Skamløs’ følger tre unge kvinder, der føler sig seksuelt frigjorte, og som i serien fortæller om de opfattelser og stereotyper, de bliver mødt med.

”Kvinder oplever at blive beskrevet på andre måder end mænd, og med ’Skamløs’ vil vi gerne sætte fokus og prikke hul på den tendens, der jo også er topaktuel i samfundsdebatten i øjeblikket,” siger Erik Struve Hansen, der er redaktionschef for DR Ung TV, i pressemeddelelsen.

09:42 Anna Sol Jørgensen

Ny fellow på SDU skal undersøge magten over journalistik på sociale medier

Ny fellow på SDU skal undersøge magten over journalistik på sociale medier

Malte Jørstad (f. 1993) bliver den yngste fellow ved journalistuddannelserne på SDU. Syddansk Universitet

Malte Jørstad bliver ny fellow ved journalisuddannelserne på Syddansk Universitet (SDU), oplyser SDU i  en pressemeddelelse.

Den nye fellow kommer til at undersøge, hvordan mediebranchen tager magten over distribution af journalistik på sociale medier. Et spørgsmål, der i den grad har været oppe at vende i den seneste tid.

”Mit fellowprojekt skal gerne give alle os i mediebranchen konkrete værktøjer til at arbejde med distribution af journalistikken på de sociale medier, og det skal gerne give os en følelse af, at vi faktisk selv kan gøre en forskel. At vi ikke bare er afhængige af Facebook, Google og andre,” siger Malte Jørstad i pressemeddelelsen.

Malte Jørstad er ansat på TV2 Lorry, har tidligere været journalist og vært på TV 2 Fyn og er også oprindelig uddannet journalist fra SDU

09:32 Anna Sol Jørgensen

Kvindemagasin vil arbejde målrettet med ikke kun at bruge modeller på forsiden

Kvindemagasinet Femina vil fremover arbejde mere målrettet med ikke kun at bruge modeller på forsiden af bladet.

Det siger mediechef ansvarshavende mediechef Dorthe Kandi, i forbindelse med at magasinet har skiftet layout.

”Der skal stadig være genkendelse og bro mellem fortid og fremtid.  Men vi arbejder også med, hvilke modeller vi bruger, når vi bruger en model. Der skal være størst mulig diversitet og udtryk,” siger Dorthe Kandi og tilføjer:

”Vi kommer også til at arbejde mere med at have kvinder, der ikke er modeller. Det har vi også gjort før, men vi kommer til at arbejde mere målrettet med det.”

Redesignet af Femina kommer, efter at magasinet i løbet af det seneste år har arbejdet mere målrettet med journalistik og aktualitet.

“Det får også et visuelt udtryk nu,” siger Dorthe Kandi.

08:50 Anna Sol Jørgensen

Kristian Dahls Mindelegat går til Julie Schneider og Ida Nyegaard Espersen

Berlingskes Julie Schneider på 24 år og Ida Nyegaard Espersen på 35 år har vundet Kristian Dahls Mindelegat fra Kreds 1 for artikelserien ’Netværket’.

Artikelserien viser, at finanskrisens hovedpersoner stadig huserer, og at det tilsyneladende så gennemregulerede danske samfund har store huller, som kan udnyttes til stor gevinst for de få og til stor ulykke for de mange.

”Det er sindssygt godt arbejde fra Ida Nyegaard Espersen og Julie Schneider. Det er hele komitéen enig om,” udtaler formand for priskomitéen Pernille Aisinger.

Kristian Dahls Mindelegat fik i år 11 indstillinger til prisen, og komiéeen nominerede 25. februar fem  indstillede.

I går
16:06 Anna Sol Jørgensen

73 procent af praktiksøgende fik tilbudt forhåndsaftaler

73 procent af de praktisksøgende journaliststuderende blev i efteråret tilbudt forhåndsaftaler, selv om det er i strid med reglerne.

Det viser en undersøgelse, som DJ RUC har lavet efter sidste panikdag.

Rane Von Benzon, formand for Danske Mediestuderende (DMS), kalder tallene problematiske.

”Når vi har en regel om, at man ikke indgår forhåndsaftaler, så er det vigtigt at overholde den regel. Det påvirker særligt hele åbent hus-ugen, som bliver meget stressende,” siger han.

 

15:02 Anna Sol Jørgensen

Udenrigsministeriet lukker magasinet 360° efter 47 år

Udenrigsministeriet har besluttet at lukke og slukke for Magasinet 360°, der har eksisteret siden 1974 og har 30.000 abonnenter.

Det skriver globalnyt.dk.

Ministeriet begrunder lukningen med, at kommunikationsindsatser og støtteordninger er i gang med at blive gentænkt i kølvandet på coronakrisen, hvor Udenrigsministeriet Danidas Oplysningsbevilling er blevet stoppet.

 

13:40 Anna Sol Jørgensen

Sundhedsstyrelsen beklager og redigerer kampagnevideo efter klage fra håndspritsfirma

Sundhedsstyrelsen beklager over for Gunnar Liland Thomsen, som er indehaver af virksomheden Stay Well, der producerer hånddesinfektion og dispensere.

Det skriver finans.dk.

Beklagelsen kommer, efter at Sundhedsstyrelsen har brugt en af Stay Wells dispensere i en kampagnevideo.

I videoen fungerer dispenseren langsomt, hvilket ifølge Gunnar Liland Thomsen ikke stemmer overens med virkeligheden. Han er sikker på, at videoen er manipuleret, fordi maskinen i videoen siger bip, og det gør Stay Wells ikke.

I et mailsvar til finans.dk oplyser Sundhedsstyrelsen, at bureauet bag videoen beklager, og at der vil komme en redigeret version, hvor mærket på dispenseren er sløret.

13:18 Anna Sol Jørgensen

Journalisthøjskolen får 1,2 millioner kroner som del af hjælpepakke

Regeringen og Folketinget har afsat 100 millioner kroner til ekstra tiltag og undervisning på uddannelser med meget praktisk undervisning.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

En af uddannelserne er Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), der får 1,2 millioner kroner, fremgår det af aftaleteksten.

Pengene skal gå til blandt andet at give mulighed for mere praktisk undervisning, der har været sløjfet under coronakrisen.

Folketinget og regeringen har samtidig besluttet at forlænge suspenderingen af færdiggørelsestilskuddet. Det skal gøre det mere attraktivt for uddannelsesstederne at udvise fleksibilitet i forhold til forlængelse af studietid for studerende.

11:18 Anna Sol Jørgensen

Svenske medier indfører restriktioner for ansattes brug af Clubhouse

Som følge af manglende sikkerhed på platformen Clubhouse indfører de svenske medier SVT og SR restriktioner for medarbejdernes brug af appen.

Det skriver SVT.

For journalister på SVT betyder det, at de ikke må lade appen hente oplysninger om telefonbogen, ligesom at telefonen skal være renset for informationer om følsomme kontakter og potentielle kilder.

”Vi ser flere sikkerhedsrisici. Muligheden for at dele telefonbogen er et problem. En anden væsentlig risiko er, at samtaler bliver optaget, og at den, som taler, ikke har nogen kontrol over, hvordan indspilningen bliver anvendt,” siger Peter de Verdier, økonomidirektør og chef for sikkerhed hos SVT.

Også hos Sveriges Radio opfordrer man de ansatte til at undlade at dele telefonbog og andre potentielt følsomme oplysninger med appen.

10:45 Anna Sol Jørgensen

Joy Mogensen opfordrer til tålmodighed om udskudt medieforlig

“Jeg appellerer til tålmodighed, og til at vi holder fokus på den måde, vi kan hjælpe medie og kulturlivet gennem coronakrisen. Jeg indkalder til medieforhandlinger i 2021, så snart coronasituationen tillader det.”

Sådan lyder det ifølge Ritzau fra kulturminister Joy Mogensen (S) på et samråd, hun er blevet indkaldt til, efter at forhandlingerne om et medieforlig er blevet udskudt gang på gang i løbet af det seneste år.

Forklaringen fra ministeren har tidligere lydt, at det skyldes coronakrisen, der har lagt et hårdt pres på Kulturministeriet. Den forklaring holder hun fast i på samrådet.

10:38 Anna Sol Jørgensen

Journalister på Bornholms Tidende rejser skarp kritik af chefredaktøren

19 ud af 24 journalister på Bornholms Tidende bakker op et bekymringsbrev sendt til direktør Kim Eland i midten af februar.

Omdrejningspunktet i brevet er kritik af chefredaktør Øjvind Hesselager, der tiltrådte i december 2019 efter at have været chefredaktør på Journalisten.

”Vi vil gerne udtrykke vores store bekymring over Øjvinds personaleledelse og redaktionelle ledelse. Vi oplever, at årsagen til mange af de problemer, vi som medarbejdere og som organisation oplever, skal findes her,” står der i brevet.

Journalisterne rejser en lang række kritikpunkter af både personaleledelse og redaktionel ledelse. Direktør Kim Eland oplyser, at han har haft Øjvind Hesselager til samtale mandag og afholder endnu en samtale med ham i dag.

10:31 Anna Sol Jørgensen

Mindst seks journalister anholdt under demonstrationer i Myanmar

Mens mindst seks personer blev dræbt under nye demonstrationer mod militæret i Myanmar, blev ligeså mange journalister anholdt og sigtet for overtrædelse af straffeloven.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Blandt de anholdte er en pressefotograf fra nyhedsbureauet Associated Press, der blev anholdt i lørdags.  Han og andre journalister i landet er blevet sigtet for skabe frygt, sprede falske nyheder eller sprede vildledende påstande om regeringsansatte, oplyser advokaten til AFP.

Militærstyret reviderede loven i februar, så maksimumstraffen for de lovovertrædelser er blevet hævet fra to til tre års fængsel.

 

10:22 Jakob Albrecht

Zetland giver igen overskud

Økonomisk var 2020 et godt år for Zetland. ”Det bedste nogensinde,” skriver direktør Tav Klitgaard på Zetland.dk

I alt havde Zetland indtægter for 23,7 millioner kroner ”på trods af investeringer i fortsat vækst”. Overskuddet i 2020 blev på 1,3 millioner kroner efter skat. Zetlands første overskud kom året før og var på 561.000 kroner.

Regnskabet viser, at 86 procent af indtægterne kom fra medlemskaber. 10 procent kom fra mediestøtte. De i øvrige indtægter kom fra blandt andet salg af bøger og plakater.

I dag er Zetland over 23.000 betalende medlemmer. Det tal skal næsten fordobles, lyder ambitionen.

”Vi går i første omgang efter at nå ud til 40.000 betalende medlemmer inden udgangen af næste år. Det bliver ikke nødvendigvis let. Men lad os se. Vi har jo før, takket være vores medlemmers hjælp, vist, at det, der forekommer umuligt, kan blive muligt,” skriver Tav Klitgaard.

Det er i alt ansat, hvad der svarer til 27 fuldtidsmedarbejdere på Zetland.

08:45 Anna Sol Jørgensen

Ud & Se laver abonnements-ordning

Ud & Se vil fra slutningen af april ikke kun kunne findes i DSB’s togkupeer, men også i danskernes postkasser.

Piccolo Media, der udgiver Ud & Se for DSB har nemlig besluttet at indføre en abonnementsordning, så flere kan læse magasinet.

”Om der kommer 5.000, 10.000 eller 100.000 abonnenter, aner vi ikke,” siger Jesper Sehested Lund, der er administrerende direktør i Piccolo Media.

De seneste læsertal fra 2019/2020 viser, at Ud & Se havde 456.000 læsere. Det læsertal har været stabilt siden Piccolo Media overtog i 2016, forklarer Jesper Sehested Lund.

08:40 Anna Sol Jørgensen

Kulturministeriet ansætter 30 nye medarbejdere

Kulturministeriets departement opruster med 25 procent flere ansatte.

Det oplyser kulturminister Joy Mogensen til Politiken.

»Vi lægger simpelthen op til et stærkere kulturministerium. Vi vil have, at kulturen spiller en stærkere rolle i vores samfundsdiskussion«, siger Joy Mogensen.

Udvidelsen kommer, efter at kulturministeriet har været under hårdt pres gennem coronakrisen. Ministeriet udvider fra fire til seks fagkontorer og går fra 85 til 115 ansatte. Når coronakrisen er overstået vil antallet af ansatte lande på 110.

2 marts
16:06 Anna Sol Jørgensen

Tre kvinder fra afghansk tv-kanal er blevet skudt og dræbt

Tre kvindelige ansatte på den afghanske tv-kanal Enikass er blevet skudt og dræbt i et angreb.

Det oplyser tv-kanalen ifølge nyhedsbureauet AFP ifølge journalisten.no.

“De er døde allesammen. De var på vej hjem fra kontoret til fods, da de blev skudt, siger Enikass’ direktør, Zalmai Latifi.

Angrebet skete i Jalalabad i den østlige del af landet, hvor der ifølge tv-kanalens direktør har været flere angreb på medier og journalister den seneste tid.

15:24 Anna Sol Jørgensen

TV 2 Sporten udvider med fem nye chefer

TV 2 Sporten udvider med fem nye chefer, hvoraf tre er fundet internt.

Det oplyser TV 2 i en meddelelse, skriver MediaWatch.

Chef-boostet skyldes, at TV 2 Sporten også udvider antallet af medarbejdere, i forbindelse med at lanceringen af de to sportskanaler TV 2 Sport og TV 2 Sport X fra henholdsvis 2015 og 2020. Samtidig har TV 2 en strategi om at opgradere på TV 2 Play.

TV 2 udvider derudover også sportsdækningen i det hele taget med rettigheder til bl.a. Europa League, fodboldlandsholdets kampe samt rettigheder til vinter-OL i 2022 og sommer-OL i 2024.

De tre nye chefer, der er fundet internt, er Mette Maltsen, Mikael Viuff Hansen og Kasper Ringtved Jensen.

Derudover har TV 2 hentet Nina Colic fra Nordisk Film og Kirsten Nepper Rasmussen fra DR Fyn.

 

13:32 Anna Sol Jørgensen

Berlingske lancerer ny sektion med fokus på hovedstadsområdet

Fra fredag og frem til kommunalvalget vil Berlingske hver uge sende en ekstra sektion med navnet ’Metropol’ ud med fredagsavisen.

Sektionen kommer til at have fokus på hovedstadsområdet, men skal gerne interessere bredere.

”Vi tror, at de historier, vi laver, kan interessere i hovedstadsområdet, men også bredt i det hele taget, fordi vores syn på hovedstaden er, at det ikke bare er et lokalområde, men sådan set Danmarks hovedstad,” siger chefredaktør Tom Jensen og tilføjer:

”Derfor har det, der foregår i hovedstaden, en interesse for en langt bredere kreds end meget andet lokal- og regionaljournalistik.”

12:09 Anna Sol Jørgensen

Saudi-Arabiens kronprins politianmeldt i Tyskland for journalistdrab

Presseorganisationen Reportere Uden Grænser har politianmeldt Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, for drabet på Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi.

Det skriver journalisten.no.

Politianmeldelsen er blevet indgivet i Tyskland, og i anmeldelsen beskylder organisationen Mohammed bin Salman for forbrydelser mod menneskeheden.

Anmeldelsen kommer, efter at den amerikanske efterretningstjeneste CIA i weekenden frigav en efterretningsrapport, hvori Mohammed bin Salman bliver beskyldt for ikke bare at have godkendt, men beordret drabet på Jamal Khashoggi. Han blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i 2018.

10:39

Nyhedschef ser ikke problemer i at sende tv fra rigsretssag

DR’s nyhedschef, Thomas Falbe, ser ikke problemer ved at sende tv fra rigsretten mod Inger Støjberg.

”Jeg tror ikke, man vinder noget ved at pakke det ind og gemme det af vejen,” siger han, efter at Inger Støjberg har sagt til Berlingske, at det skal være muligt for medierne at sende direkte fra Rigsrettens forhandlinger.

Inger Støjbergs melding har skabt bekymring hos formanden for Dansk Dommerforening, Mikael Sjöberg. Han mener, det kan skabe problemer for vidner med tv, fordi udtalelser kan klippes ned. Han ser omvendt ikke problemer i, at skrevne medier gengiver forhandlingerne.

Men den bekymring går ikke igen i DR.

”Det flyver ikke helt. Det kan godt gøres lødigt og med respekt for konteksten,” siger Thomas Falbe.

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen