Nyhedsavisen vil ud af kosteskabet

David Trads er klar til at føre klagen videre til både statsministeren, ombudsmanden og Konkurrencestyrelsen.SPEKTAKEL. »De har sendt os ned i kælderen i et halvt kosteskab.«

David Trads er klar til at føre klagen videre til både statsministeren, ombudsmanden og Konkurrencestyrelsen.

SPEKTAKEL. »De har sendt os ned i kælderen i et halvt kosteskab.«

Chefredaktør David Trads er vred over, at Folketingets Præsidium blot har tildelt Nyhedsavisen tre pladser af de ønskede seks i Folketingets Presseloge. Kontorpladsen ligger til og med i den såkaldte Arkitektkælder, hvilket tvinger journalisterne til at gå ind og ud af bygningen for at få adgang til politikere og folketingssalen.

Derfor klager David Trads over afgørelsen i et brev til Folketingets Præsidium og forlanger 'øjeblikkeligt' at få tildelt to kontorer til seks medarbejdere mere centralt på Christiansborg.

Men det kan ikke lade sig gøre, fastslår Henning Olsson, der er bestyrelsesformand for Folketingets Presseloge.

»Vi har tre ledige kontorer og tre nye medier (Nyhedsavisen, 24timer og TV2s nyhedskanal, red.), så det er så nemt. Vi kan ikke trylle flere kontorer frem, og det ved David Trads godt.
Dette er, hvad vi kan tilbyde medlemmerne af presselogen, og hvis de er utilfredse, må de enten sige nej tak eller klage,« siger Henning Olsson.

I sit brev sammenligner David Trads Folketingets Presseloges fremgangsmåde med den, man fandt i tidligere kommunistiske diktaturstater i Østeuropa.

»Allermest uforståeligt er det at opleve, at det er presselogens bestyrelse, anført af dens formand, der er redaktør for det statslige DR TV, som tilsyneladende bestemmer, hvilke lokaler der skal tildeles hvem. Det er jo det rene DDR! Statsfjernsynets redaktør sagsbehandler offentlige midler,« skriver David Trads med henvisning til Henning Olsson, der også er politisk medarbejder hos DR Nyheder.

Henning Olsson kan ikke se, at det er forkert at være DR-ansat og bestyrelsesformand.

»Det har aldrig givet nogen problemer. Jeg er jo heller ikke alene om at træffe afgørelser – jeg er en del af en bestyrelse.«

Det stiller ikke Nyhedsavisen tilfreds, for i bestyrelsen sidder journalister fra både TV2 og Politiken.

»Hvordan kan det være, at det er vores værste konkurrenter – de statsejede radio- og tv-stationer, hvad enten det er TV2 eller DR, de gamle dagblade og det gamle Ritzau – der skal tildele os de ringeste forhold,« skriver David Trads.

Nyhedsavisen udkommer fra den 6. oktober i mere end en halv million eksemplarer seks dage om ugen, påpeger chefredaktøren.

»Det er åbenlyst konkurrenceforvridende, at Folketinget har tænkt sig at tildele landets største avis de ringest tænkelige kontorforhold,« skriver David Trads.

Henning Olsson tager klagen helt roligt.

»Jeg tror, David Trads' opfattelse er, at det er konkurrenceforvridende, hvis han ikke får plads helt inde i folketingssalen på formandens stol,« siger han.

»Vi skal løse et helt praktisk problem, nemlig begrænset plads. Og hvis vi begynder at flytte rundt på nogle medier, der har været på Christiansborg i flere år, bliver det formentlig meget mere problematisk.«

Men David Trads helmer ikke. Han undrer sig over, at der ikke findes objektive kriterier for tildelingen af kontorer.

»Der er ingen logik i, at små medier, der oven i købet oplever konstant faldende oplag og læsertal, som Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, Politiken og B.T., skal have flere pladser end os,« lyder det, hvorefter David Trads erklærer sig parat til at klage til statsministeren, ombudsmanden og Konkurrencestyrelsen for at få sine medarbejdere op af Arkitektkælderen.

Ifølge Thomas Sarup, der er pressesekretær for Folketingets formand, er der en enkel forklaring på, at Nyhedsavisen kun har fået plads til tre journalister. Inden det nye folketingsår var der simpelthen flere ansøgere end pladser i presselogen. Derfor skar præsidiet i Danske Dagblades Forenings kvote for at skabe plads til blandt andre Nyhedsavisen.

Som konsekvens af den helt nye situation nedsætter Folketingets Præsidium inden længe en arbejdsgruppe, der i løbet af det næste halve år skal komme med forslag til, hvordan man fremover kan afhjælpe problemerne med pladsmangel og pressens adgang til Christiansborg i øvrigt.

 

0 Kommentarer