• Artikler var baseret på manglende engelskkundskaber
• Der var ingen beviser for, at Frank Aaen var med til at lave filmen
MEDIEKRITIK. Sjældent er en avis gået så meget i flæsket på et andet medie, som da Nyhedsavisen i januar og februar kulegravede »Den Hemmelige Krig«. Med stor ihærdighed efterprøvede Nyhedsavisen samtlige af filmens anklagepunkter. I nyhedshistorier, blogs og på lederplads lød det igen og igen, at der var grund til at betvivle dokumentationen i »Den Hemmelige Krig«. DR havde et gevaldigt troværdighedsproblem.
Nyhedsavisens journalistiske granskning af »Den Hemmelige Krig« viste for eksempel, at en af filmens hovedkilder – den amerikanske forhørsleder Chris Hogan – sagde ‚to the best of my recollection', da han fortalte, at danske specialstyrker overleverede afghanske fanger til amerikanerne fem-seks gange.
Vendingen ‚to the best of my recollection' fremgik ikke af DRs oversættelse, og det fik chefredaktør David Trads til at skrive:
»Det er et groft brud på god journalistik at fjerne så afgørende forbehold – ja, det får DR til at være fuld af løgn.«
Anklagerne fortsatte i Nyhedsavisens blogunivers, hvor journalistisk chefredaktør Simon Andersen spiddede filmen: »Guldbrandsen har anvendt de værst tænkelige manipulerende tricks for at puste liv i sine elendigt dokumenterede anklager.«
Den 29. januar 2006 bragte avisen endnu en afsløring, da det kom frem, at Christoffer Guldbrandsen angiveligt havde haft et nært samarbejde med den yderste venstrefløj i skikkelse af Frank Aaen under tilblivelsen af »Den Hemmelige Krig«.
I alt bragte Nyhedsavisen mere end 50 – ofte meget kritiske – artikler om filmen. Alligevel lykkedes det ifølge rapporten ikke Nyhedsavisen at svække filmens dokumentation afgørende. Undersøgelsesgruppen mener, at Nyhedsavisens dækning i flere tilfælde er ‚alt for spidst vinklet‘, andre steder er den udtryk for manglende indsigt i det engelske sprog.
Det gælder for eksempel forhørsleder Chris Hogans udsagn om, at danskerne udleverede fanger til amerikanerne fem-seks gange.
Ifølge Nyhedsavisen tager Chris Hogan to vigtige forbehold ved at benytte ordet ‚might' og vendingen ‚to the best of my recollection'.
Ifølge undersøgelsesgruppen er det helt forkert. Tværtimod viser Nyhedsavisens fremstilling, at avisen ikke har et nuanceret kendskab til engelsk sprogbrug.
»En kyndig bruger af engelsk ville vide, at ordet ‚might' i den benyttede sammenhæng ikke nødvendigvis udtrykker et forbehold for udsagnet i sin helhed, men for det præcise antal gange.«
Også vendingen ‚to the best of my recollection' har Nyhedsavisen misforstået.
»En kyndig bruger af engelsk ville vide, at man ikke kan gå ud fra, at vendingen ‚to the best of my recollection' nødvendigvis udtrykker et forbehold for udsagnet, snarere tværtom,« hedder det i rapporten.
Heller ikke i Nyhedsavisens stærke påstand om, at Christoffer Guldbrandsen har lavet »Den Hemmelige Krig« i et parløb med Enhedslistens Frank Aaen får Nyhedsavisen medhold i.
»Det stod aldrig helt klart, med hvilken dokumentation denne påstand blev underbygget,« står der i rapporten, der samlet set konkluderer, at Nyhedsavisens dækning på flere områder var alt for spids. /
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.