Nyhedscheferne Lisbeth Knudsen og Jens Gaardbo efterlyser originalitet, samtidig med de beordrer nyhedstempoet op.
»Nyhederne er seermotorerne på DR og TV 2, og fremtiden byder på flere nyheder, som skal hurtigere ud til seerne end i dag. Som public service-kanaler er vi forpligtet til at give folk et nuanceret nyhedsbillede, og derfor er vi nødt til at være med på nyhedsræset, for ellers overtager andre og mere kommercielle stationer bare nyhedsformidlingen, og det ville være lidt af et svigt at konstatere.«
Det fastslog DRs nyhedsdirektør, Lisbeth Knudsen, på FagFestivalen. Sammen med TV 2s nyhedschef, Jens Gaardbo, var hun inviteret til at tale om og debattere fremtidens nyhedsbillede på de to danske tv-stationer. Et mere og mere hastigt nyhedsbillede, hjulpet på vej af den digitale teknologi.
»Den digitale teknologi skal gøre det muligt for os at formidle historier i flere udgaver. Inden vi tror, vi dør af stress, så bør vi tænke på, at teknologien rummer muligheder, som kan komme os til gode,« sagde Lisbeth Knudsen.
Tv: en forbrugsvare
TV 2s Jens Gaardbo understregede nødvendigheden af at sætte turbo på nyhedsflowet.
»TV 2s kodeord er ‘nyheder fra en verden, der aldrig sover', og det skal vi tage alvorligt. Vi skal stadig være hurtigere, for folk tøver ikke med at skifte kanal, hvis de ikke får serveret nyhederne hurtigt nok. Da meddelelsen om prinsesse Dianas død kom, kunne seerne ikke vente den time, det tog os at stable en nyhedsudsendelse på benene. De zappede over på CNN,« sagde Jens Gaardbo, der lagde vægt på, at DR og TV 2 fører an i den hastige formidling af især danske nyheder.
»Rupert Murdoch har 140 kanaler på vej, og så er vi altså forpligtet til at sikre danskerne et nærhedsbegreb i nyhederne.«
DR og TV 2 har ifølge Lisbeth Knudsen og Jens Gaardbo postet tilsammen 1,8 milliarder kroner i at digitalisere de to tv-stationer for at optimere nyhedsstrømmen. Ikke mindst i erkendelsen af, at tv og den enkelte station er blevet en forbrugsvare, seerne for fremtiden i det overvældende medieudbud, nationalt og internationalt, mere selektivt kan tage stilling til, om de gider zappe sig ind på og hvornår.
De to nyhedschefer lagde vægt på, at medarbejderne fremover lærer at tænke og arbejde bimedialt: at de benytter den digitale teknologis muligheder for at sprede en historie ud på flere medier som for eksempel Internettet og tekst-tv.
»Hvis Lykketoft siger »jeg hader Anders Fogh Rasmussen« til tv, hvorfor skal radioen så bruge tid på at gå ud og få den samme bid i kassen, når det med den digitale teknologi er muligt at få den sendt over med det samme,« sagde Jens Gaardbo.
Originaliteten må vente
Der var over 100 deltagere til mødet mellem de to nyhedschefer, og adskillige radio- og tv-folk luftede en bekymring for, at indførelsen af den digitale teknologi vil medføre en endnu mere stresset hverdag.
»Jeg synes, de to chefer skal gruble godt og grundigt over, at kreativiteten og kvaliteten går tabt, når der går ‘mængde' i den,« sagde Morten Uhrenholdt, formand for DRs Journalistgruppe.
Jens Gaardbo svarede ikke konkret på kritikken, men mente, at problemet løser sig:
»Lige nu er vores strategi at nå et mætningspunkt og en døgngrænse for nyhederne. Den er snart nået, og når det sker, kan vi satse på det originale igen.«
Lisbeth Knudsen indrømmede:
»Vi vil gå nogle år i møde nu, hvor det bliver vanskeligt at fastholde kvalitetsdiskussionen og øge udbudet af nyheder.«
Selv om de to nyhedschefer satser så hårdt på hastige nyheder, så efterlyser de paradoksalt nok på samme tid originale medarbejdere.
»I dag fedter alle for main-stream. Hånden på hjertet, det keder os. 90'erne er det dummeste årti længe, det hele er retro, vi skal gå med svaj i bukserne igen, og det er det samme på tv,« sagde Jens Gaardbo og fortsatte:
»Vi savner begavelsen, nu hvor vi alle sammen kan det tekniske. Der bør gives en stor medalje for det daglige arbejde og modet til at slå darlingerne ihjel. Problemet er bare, at journalister er blevet vellønnede funktionærer, så vi har ikke indignationen til at være originale.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.