Nye tendenser giver håb

Fremtidens journalistik vil bestå af nytænkende digitale medier suppleret med de overlevende hæderkronede aviser. Sådan lyder en næsten optimistisk forudsigelse fra den store avisdepressions moderland. Samtidig har danske medier kastet sig over mikrobetaling som fremtidens håb.

Fremtidens journalistik vil bestå af nytænkende digitale medier suppleret med de overlevende hæderkronede aviser. Sådan lyder en næsten optimistisk forudsigelse fra den store avisdepressions moderland. Samtidig har danske medier kastet sig over mikrobetaling som fremtidens håb.

Syd for Los Angeles sidder en anden af verdens mest anerkendte medieforskere ved University of California i La Jolla og udarbejder sit bud på, hvordan den originale journalistik skal klare sig.
Professor Michael Schudson er sammen med Washington Posts netop afgåede chefredaktør, Leonard Downie, blevet udpeget af Columbia School of Journalism til at komme med et bud på, hvilke forretningsmodeller medieverdenen i fremtiden kan læne sig op af.
Indtil videre har arbejdet affødt en forsigtig optimisme, fortæller Schudson, da fagbladet Journalisten kommer på besøg.

»Både Downie og jeg er meget imponerede over pionerånden i det arbejde, der er i gang overalt i medieverdenen. Der er en oprigtig entusiasme blandt journalister på mindre medier,« siger Schudson.

Den berømte forsker nævner sitet Voice of San Diego som nyskabende. Det er kommet til verden ved hjælp af en lokal velgører og har ved flere lejligheder sat dagsordenen i lokalsamfundet via undersøgende journalistik med fokus på blandt andet rådhuset, boligområdet og uddannelse.
Schudsons optimisme omkring de nye initiativer deles af hans prominente samarbejdspartner, Leonard Downie, som påpeger, at der også foregår en del udvikling på de større amerikanske aviser.
På Washington Post slår man nu internet- og avisredaktionen sammen. Samtidig trimmes avisen, så der udelukkende fokuseres på etablerede styrkeområder.
»Vi har skåret aktiekurser, tegneserier og andre ting væk i vores avisudgave. De var rare at have, da vi havde masser af annonceindtægter, men nu fokuserer Washington Post ressourcerne på vores vigtigste journalistik,« siger den tidligere chefredaktør.
Både Schudson og Downie er enige om, at fremtidens journalistik vil bestå af nytænkende digitale medier suppleret med de overlevende hæderkronede aviser i større amerikanske byer.
»Der er ikke kun én løsning på den nuværende krise. Jeg tror, vi bevæger os fra en æra, hvor der har været relativt få økonomiske modeller i medieverdenen, til en tid, hvor der er rigtig mange,« vurderer Downie.

En af de tendenser, der giver håb i USA og herhjemme, er mikrobetaling, hvor man for eksempel via et enkelt klik på mobilen får adgang mod konkret redaktionelt indhold mod betaling. Netop denne betalingsform er i øjeblikket genstand for voldsom opmærksomhed i den danske medieindustri.

Snart er Frank Rasmussen, manden bag Telmore og Bibob, klar med et system, der kan håndtere mikrobetalinger for indhold på netmedier. Det skriver Børsen i dag.

Micropayment.dk er navnet på et nyt udspil, der kan gøre det muligt at håndtere indbetalinger af millioner af små beløb ned til 50 øre for eksempelvis at kunne læse en artikel. Mikrobetaling er håbet for mange store bladhuse, der har svært ved at få økonomi i deres websites på grund af manglende betalingsvilje for bannerreklamer.
"'Transaktionen skal være helt usynlig, hvis bare der er penge nok på kontoen," siger Frank Rasmussen til Dagbladet Børsen.

Han har netop solgt teleselskabet Bibob til TDC for 93 millioner kroner og mener, at han er manden, der kan revolutionere forretningsmodellen for net-avisernes nyheder på nettet.
Systemet skal være passwordfrit, uden gebyrer og kun med behov for oprettelse en enkelt gang, siger Frank Rasmussen endvidere til Børsen. Han har allerede præsenteret projektet for flere mediehuse. Ideen går stik imod den udmelding, Berlingske Medias koncernchef, Lisbeth Knudsen, kom med tidligere på ugen. Her var udgangspunktet, at der ikke kan kræves betaling for nyheder på de brede nyhedssites såsom Berlingske.dk, men kun for særlige "infopakker" og nichenyheder.

Også JP/Politikens adm. direktør, Lars Munch, har åbnet døren på klem for betaling på netavisen.
Samtidig siger teleanalytiker John Strand, at mediehusene ikke behøver lede længe efter en model for mikrobetaling på nettet: "Verdens mest succesfulde løsning for mikro-betaling har vi alle sammen i lommen. Det er mobiltelefonen."

Læs også: De gamle medier gør klar til comeback og magasinartiklen Lys for enden af trykpressen.

0 Kommentarer