Nye regler: Nu må DJ-ansatte ikke være kærester

Fremover må ansatte i DJ ikke være i forhold med hinanden. Og enhver form for intim relation til en praktikant, studentermedhjælper eller elev vil medføre advarsel, opsigelse eller bortvisning. ”Dem skal vi passe særlig godt på,” siger HR-chef. Reglerne er en udløber af chikane-sagen
  • Foto: Klaus Holsting
    DJ's hovedkvarter på Gammel Strand i København.
20.11.2018 · 12:30

I morgen er det præcis ét år siden, to tidligere studentermedhjælpere i Dansk Journalistforbund (DJ) stod frem i Journalisten og fortalte, at de var blevet udsat for seksuelle krænkelser som ansat i forbundet.

Siden har der været gennemført en advokatundersøgelse af sexchikaneanklagerne, og DJ har indgået en fratrædelsesaftale med en mellemleder på grund af uhensigtsmæssig adfærd. Forbundet har derudover også lavet en organisationsændring og vedtaget regler mod mobning og chikane.

I sidste uge blev en række nye retningslinjer for forhold mellem ansatte i DJ og a-kassen AJKS desuden præsenteret for medarbejderne. De indebærer, at DJ-ansatte ikke må være i forhold med andre DJ-ansatte, og at enhver form for intim relation til en praktikant, studentermedhjælper eller elev vil medføre advarsel, opsigelse eller bortvisning.

”Vi ser vores studentermedhjælpere, praktikanter og elever som organisationens børn. Dem skal vi passe særlig godt på, fordi de er nye på arbejdsmarkedet. Og derfor har vi valgt, at der skal være særlig beskyttelse af dem,” siger HR-chef Jette Kayerød Christensen.

Vil ikke ansætte familiemedlemmer   

DJ skriver selv i de nye retningslinjer, at formålet med dem er at undgå risiko for ”nepotisme, magtmisbrug, ulige magtforhold, interessekonflikter og medvidende”.

Ud over at slå fast, at DJ ikke ønsker forhold mellem sine ansatte, og at praktikanter, studentermedhjælpere eller elever er særligt beskyttede, så fremgår det af reglerne, at DJ/AJKS fremover ikke vil ansætte eller indgå samarbejdsaftaler med familiemedlemmer eller samlevere til de i forvejen ansatte. Det er der eksempler på i dag.

”Og det laver vi ikke om på – dem, der er ansat, forbliver ansat. Men fremover ansætter vi ikke familiemedlemmer til ansatte,” siger Jette Kayerød Christensen.

Hun fortæller, at de nye retningslinjer er født i DJ’s samarbejdsudvalg mellem medarbejdere og ledelse – det såkaldte STAR-udvalg. Her afholdt man første møde om de nu vedtagede retningslinjer den 22. november sidste år. Det var dagen efter, at historien om de to tidligere studentermedhjælperes anklager kom frem.

”Det var en erfaring, der viste os, at det ville være hensigtsmæssigt at lave nogle retningslinjer,” siger Jette Kayerød Christensen.

Dem i forholdet skal selv fortælle det  

Fremover er det sådan, at ansatte i DJ skal tale med deres nærmeste leder eller HR om det, hvis de indleder et forhold til en anden DJ-ansat.

”En konsekvens vil på sigt være, at en eller begge i det opstående forhold hjælpes til at finde anden beskæftigelse uden for DJ/AJKS. Dette skal ske inden for 12 måneder,” lyder det i retningslinjerne.

Hvis ansvar er det at gøre ledelsen opmærksom på det, hvis to ansatte indleder et forhold?

”Det er jo dem, der har et forhold. Der er et forhold, når to mennesker fortæller, at de har et forhold,” siger Jette Kayerød Christensen.

Så det er ikke nok, hvis en række medarbejdere går til ledelsen og fortæller, at den her person og den her person altså har indledt et forhold?

”I forhold til de her retningslinjer, så skal der komme to og fortælle, at de har et forhold. Og så går processen med at finde en løsning i gang,” siger HR-chefen.

Af reglerne fremgår det desuden, at ”intime relationer og forhold mellem studentermedhjælpere, praktikanter og elever er ikke omfattet af disse retningslinjer, så længe forholdet ikke bygger på et ulige magtforhold og ikke ses at påvirke samarbejdsrelationerne i afdelingen eller i organisationen.”

Kommentar

20/11/2018 - 13:40

Troels Gadegaard Frølich

Hvor mange medarbejdere og forskellige afdelinger er der efterhånden i DJ? Det burde være muligt at lave nogle retningslinjer, hvor man i det mindste lige afsøger muligheden for at løse uhensigtsmæssigheder på andre måder, inden man begynder at skille sig af med folk.

Der var uden diskussion et monumentalt behov for at få indført retningslinjer for "nære relationer", som den slags så upoetisk hedder i jurasprog - både for at beskytte studenter, praktikanter o.lign. og for at beskytte kolleger til kærestepar mod at komme situationer. Men at man samtidig vil indføre nultolerance over for voksne, ligeværdige mennesker, som kommer for skade at forelske sig i kolleger, lyder som en formidabel grobund for rygtedannelse, skjulte forhold, angst og mistillid.

Bare til inspiration kan man i andre organisationer godt finde ud af at begrænse den slags forbud til afdelingskolleger eller mellem en chef og dennes medarbejder. Og hvis den slags alligevel opstår, så undersøger man muligheden for at rokere rundt først. Det virker som en noget bedre løsning, hvis man rent faktisk gerne vil have folk til at fortælle om eventuelle forhold, der kunne være problematiske for organisationen.

20/11/2018 - 16:59

Thomas Schiermacher

Det var dog utroligt ...

”En konsekvens vil på sigt være, at en eller begge i det opstående forhold hjælpes til at finde anden beskæftigelse uden for DJ/AJKS. Dette skal ske inden for 12 måneder,” lyder det i retningslinjerne.

Det må kunne gøres mindre rigidt. Det er trods alt mest voksne mennesker, der arbejder i forbund og a-kasse. Mht. til elever og praktikanter er der noget fornuft i det. Men må to unge praktkanter i DJ ikke blive kærester? Eller to gamle ansatte i a-kassen?

Og det bliver værre.

”... Men fremover ansætter vi ikke familiemedlemmer til ansatte,” siger Jette Kayerød Christensen.

Betyder det, at hvis man er i familie med en sekretær på Journalisten, så kan man ikke blive ansat i bogholderiet?

Gråspurve med kanoner...

22/11/2018 - 15:37

Kaj Spangenberg

Det er formynderi af værste skuffe over for voksne mennesker.

22/11/2018 - 16:12

Ole Carsten Rasmussen

Da jeg så overskriften,troede jeg først, det var et citat fra Politikens At Tænke Sig.

23/11/2018 - 11:39

Morten Laursen

Jeg mener ikke det her tiltag går langt nok i forsøget på at beskytte de stakkels medarbejdere i dj der ikke kan ta' vare på sig selv og deres uansvarlige kærlighedsliv.
Jeg forslår derfor at at forbundet fyrer alle mænd med øjeblikkelig varsel, bare for at være på den sikre side.

23/11/2018 - 17:37

Tage Clausen

Gælder også de politisk valgte? Må de heller ikke?

23/11/2018 - 17:53

Karen Hedegaard

Kære alle
Bemærk lige formuleringen: "De nye retningslinjer er født i DJ’s samarbejdsudvalg mellem medarbejdere og ledelse – det såkaldte STAR-udvalg".
Så det er altså ikke ledelsesformynderi, men samarbejdsudvalget i DJ, der har besluttet reglerne.
Personligt - men som relativt udenforstående, jeg er medlem af Hovedbestyrelsen - synes jeg, at reglerne er lige stramme nok, men jeg respekterer, hvad STAR-udvalget har besluttet.

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04