Nye og brugte artikler sælges

 

 

Ny artikelbase skal give professionelle skribenter mulighed for at sælge både nye og gamle artikler. Formand for freelancegruppen advarer mod at lægge sine nye artikler i basen, mens redaktørerne siger, at de ikke vil trykke gamle artikler.

"TextBank – bringer skribenter og redaktører sammen online". En nystartet netbaseret artikelbase giver redaktører mulighed for frit at surfe mellem de artikler, som skribenter har sat til salg. Falder redaktøren over noget, han synes om, skal der blot et par museklik til, før en handel er afsluttet, og artiklen kan trykkes i morgendagens avis eller næste uges dameblad.

"Vi kan lige så godt se i øjnene, at verden er ved at forandre sig for den skrivende journalist. Derfor må man prøve at sælge sig selv på flere forskellige måder. Gennem TextBank kan skribenterne blive eksponeret for en langt større skare af købere end ellers," siger Barbara Zalewski, som sammen med sin bror, Stefan Zalewski, er initiativtager til TextBank.

Barbara Zalewski er uddannet historiker, men har igennem de seneste 20 år lavet informations- og kommunikationsarbejde for blandt andre Røde Kors, skrevet flere bøger og en hel del freelanceartikler, altid på bestilling. Ideen til artikelbasen opstod for flere år tilbage, da Barbara Zalewski for første gang selv skulle sælge en artikel.

"Jeg havde lavet et projekt sammen med en fotograf, som vi skulle prøve at afsætte. Der opdagede jeg virkelig, hvor besværligt og tidsrøvende det kan være at sælge sine artikler," siger Barbara Zalewski og fortæller, at fotografen blot rutinemæssigt lagde sine billeder ud på et billedbureau og dermed tjente penge uden at behøve bruge mere tid på at sælge.

"Det må da være muligt at lave noget tilsvarende for artikler, tænkte jeg."

TextBank lægger også op til en helt ny arbejdsmetode for freelancere.

Hvor de fleste er vant til at sælge en ide eller et udkast til et medie, før man går i gang med at skrive artiklen, er det nu muligt at lægge færdige artikler i artikelbasen.

"Det er meget epokegørende. Skribenterne får mulighed for at gøre noget, som ikke har kunnet betale sig tidligere," siger Stefan Zalewski.

 

Vil ikke købe genbrug
Freelancegruppens formand, Pia Höegh-Nissen, er afvisende over for den arbejdsform, som artikelbasen lægger op til.

"Problemet er, at TextBank opfordrer journalister til at skrive uden at have nogle aftaler. Hvis man skal tjene penge – og det skal man jo – så skal man altid have en aftager på forhånd, og gerne en skriftlig aftale med det medie, som vil købe ens produkt," siger freelancernes formand.

"Hvis man bare skriver ud i det blå, er det umuligt at vinkle og målrette sin artikel. Der er heller ingen garanti for, at den bliver afsat. Det er ikke en professionel måde at arbejde på," mener Pia Höegh-Nissen.

Folkene bag TextBank mener, at det er en fordel for skribenterne, der på denne måde får et ekstra ben at stå på.

"Selvfølgelig skal skribenterne tjene penge. De skal bare ikke bruge deres tid på at sælge. Mange artikler bliver ikke skrevet, fordi den redaktør, man ringer til, ikke lige har brug for noget om det emne. Med TextBank kommer man ud til langt flere medier, som man ikke plejer at kontakte og måske slet ikke kender," siger Stefan Zalewski.

Men TextBank indeholder også artikler, som tidligere har været solgt. Det bliver oplyst i basen, hvor og hvornår artik-len tidligere har været bragt.

Pia Höegh-Nissen er mere positiv over for ideen om at lægge artikler i basen, som allerede har været solgt, som et slags visitkort.

De redaktører, JOURNALISTEN har talt med, siger samstemmende, at de ikke vil bruge artikler, som har været bragt i andre medier.

"Jeg trykker ikke artikler, som har været brugt andre steder. Jeg kan kun huske, at det er sket en enkelt gang, hvor historien var virkelig relevant for vores fagblad," siger Tom Nissen, som er redaktionschef på fagbladet Børn og Unge.
Han mener, den tætte kontakt med freelanceren er vigtig, når artiklen er undervejs.

"Man kan ikke redigere et blad på den måde, at man går ind og shopper artikler i en artikelbase. Man planlægger sit blad ud fra, hvilke redaktionelle mål man vil nå, og hvilke områder der skal dækkes," siger Tom Nissen.

 

Fordel at se artikel
Louise Stenbjerre, som er redaktør på månedsmagasinet SIRENE, er umiddelbart positiv over for ideen om en artikelbase. Louise Stenbjerre fortæller, at hun får tilsendt mange uopfordrede artikler af meget svingende kvalitet. Derfor synes hun, det er en fordel, at hun kan se, hvordan journali-sten skriver på forhånd.

"Hvis det er første gang, jeg bruger en freelancer, betaler jeg ikke, før jeg har set produktet. Nu kan jeg se produktet, før jeg tager stilling til, om jeg vil købe det. Jeg vil lige kunne gå ind og kigge, om der er et emne, der fænger mig, og en vinkel, som vil kunne passe til Sirene," siger hun.

På ALT for damerne har artikelredaktør Kathe Japp til gengæld ikke besvær med at finde dygtige freelancere.

"Jeg vil da gå ind og kigge, når artikelbasen kommer rigtigt i gang. Men vi får så mange tilbud i forvejen, og spørgsmålet er, om jeg overhovedet får tid til at gå ind og se på de artikler, der ligger i basen," siger Kathe Japp.
Det er ærgerligt for skribenterne, mener folkene bag artikelbasen.

"TextBank indeholder ikke nyheder, men udelukkende features. Derfor er der i tusindvis af artikler, der er lige så relevante nu, som de var for et år siden. Det svarer lidt til, at Matador kun blev sendt i tv en eneste gang," siger Stefan Zalewski.

 

FAKTA OM http://www.textbank.dk/
– Henvender sig primært til fagblade, ugeblade, månedsblade og medlemsblade.

– Artikelbasen er ikke tænkt til nyheder, men først og fremmest til feature- og baggrundsartikler.

– Det er gratis for skribenten at lægge artikler i basen, og det er gratis for redaktører/købere at kigge på artik-lerne. Først når en artikel sælges, udløses et honorar. Freelancerne betaler 15 procent af artiklens pris til TextBank, og mediet betaler 10 procent.

– Artiklerne bliver ikke automatisk optaget i TextBank, men bliver læst igennem, før de sættes til salg.

– Freelanceren bestemmer selv prisen på artiklerne.

– Det er også muligt at lægge billeder og grafik på TextBank sammen med artiklerne.

2 Kommentarer

Henning Andersen
14. SEPTEMBER 2017
Ka enhver saa gratis gaa ind
Ka enhver saa gratis gaa ind og læse artikler på Tekstbank? Og er dt gratis at lægge artiklerne derind?
Henning Andersen
14. SEPTEMBER 2017
Ka enhver saa gratis gaa ind
Ka enhver saa gratis gaa ind og læse artikler på Tekstbank? Og er dt gratis at lægge artiklerne derind?