Holdet bag P3 Nyheder føler sig misforstået. De vil ikke lave dumme popnyheder om Madonnas bryster. De vil fortælle radiofoniske nyheder med konsekvens for lytterne, der gerne må være unge.
"Og så skal du lige se den her!"
Morten Spiegelhauer er vært på P3 Nyheder, der på hverdage har skubbet institutionen Radioavisen ud af P3 på timeslagene 12.00 til 17.00. Selv de ellers uangribelige rådhusklokker har klinget ud i P3-fornyelsens tegn. I stedet får lytterne fem minutters nyheder med beat som underlægning, jingles som adskillere og en form, hvor man kan sige både du og vi til lytterne – "hvis du vil studere i Sverige …".
Morten Spiegelhauer roder let bandende efter onsdagens udgave af Information i redaktionens avisbunker. Han har sammen med redaktionssekretær Thomas Falbe stået for udviklingen af den nyhedsform, der skal forny P3 og sammen med en ny musikflade trække lytterne tilbage til stationen.
Han føler i den grad, at dagspressens ellers massive dækning har misforstået nyskabelsen.
"Hun skriver, at "det lyder som Radioavisen på partydrugs!"" citerer Morten Spiegelhauer Information – og fortsætter:
"Nyhederne er endnu mindre væsentlige end hos gammelfar Radioavis," læser han.
"Hvad fanden mener hun?!" spørger han – og læser videre:
"Dagens hovednyhed var, at ét forældrepar på Frederiksberg parkerer deres dreng på netcafé, mens de selv går i byen. Chokerende? Ja, men en stor nyhed?"
Morten Spiegelhauer smider Information fra sig på hylden.
"Enhver med bare lidt forstand på nyheder kan da se, at det er en god historie, at netcafeer bliver brugt som babysittere. Den strøg i både TV-Avisen og Lorry. Og vi havde sgu ikke bare ringet til én enkelt café, men til cafeer over hele landet," syder Spiegelhauer.
"Måske er det bare sådan, at man ikke må røre Radioavisen. Det er ikke bare Information. Det er hele pressen. De har noget i klemme. Det er ren politik."
Morten Spiegelhauer går tilbage til sin plads, hvor han er ved at redigere udsendelsens telegram-historier.
I er til grin
På den måde har redaktionen bag P3 Nyheder fået en start, der styrker sammenholdet. Allerede inden de gik i æteren, var pressen efter dem. Og redaktionen er rykket tæt sammen i en fælles forståelse af, at de andre er tossede – vi bliver ved. Det gælder også i tolkningen af den kritik, lyttere mailer ind:
"Synes I selv, det er smart at berette om en massevoldtægt med lydeffekter?"
"Hvis jeg ville lytte til lokalradio, behøver det ikke at finansieres over licensen."
"Da jeg er 26, ser jeg mig som ung, men jeg synes ikke, dette er en forbedring."
"P3 er sunket til et utroligt lavt niveau ved at ændre på Radioavisen … I er velkomne til at grine ad dette brev, I skal bare vide, at det er jer, som er til grin."
Den sidste sætning bliver læst højt og udløser en fælles latter.
Morten Spiegelhauer er ikke overrasket over kritikken. I august sidste år spillede folkene bag P3 Nyheder tre forskellige bud på de nye nyheder for seks forskellige grupper af lytterne. Og hver eneste gang var kritikken af det første forslag massivt – mens nummer to altid blev fremhævet som bedre.
"Og det var lige meget hvilken rækkefølge, vi spillede dem i," forklarer Morten Spiegelhauer.
"Folk afviser instinktivt det nye lige meget, hvordan det lyder."
Thomas Falbe, redaktionssekretær:
"Det her er det rene ingenting ved siden af kritikken, da Radioavisen sidst skiftede jingle!"
Ih hvor har vi travlt
Der burde være seks på arbejde i dag, men en syvende har på eget initiativ droppet fridagen og er også mødt op i det knap 30 m2 store redaktionslokale, hvor pionerånden lever i alle sprækker. Menuen står på medbragt fastfood: Pastaskruer, bananer i klaser, salat i plastikbeholdere. Kantinebesøg er der sjældent tid til.
"I går var jeg i løbet af ti timer ikke på toilettet én eneste gang," siger Thomas Falbe.
"Og jeg fik ingenting at spise. Det er altså for dumt. Vi må have gjort op med den der ih-hvor-har-vi-travlt-mentalitet."
"Men vi har meget at bevise. Vi vil vise, at vi kan lave valide nyheder og god journalistik. Vi vil hverken lave pop om Madonnas bryster eller det, de unge vil have," siger Thomas Falbe. Han er på sit første besøg på gangen ved askebægeret, der dagen igennem skal vokse til en pyramide af skodder.
"Vores primære målgruppe er de 20-30-årige. Men vi er ikke alene ungdommens Radioavis," fastslår han.
"Vi arbejder meget mere radiofonisk, end Radioavisen og andre danske radionyheder gør," forklarer Thomas Falbe.
"Vi vil gerne have reportagelyd på, og telefoninterview tæller ikke i den forbindelse. Måske opdager lytterne ikke reportagelyden og cleansounden, men ubevidst skaber den identifikation. Lyden forstærker og understreger budskabet," forklarer han.
"Vores salmonella-historie om, at unge, der flytter hjemmefra, ikke kan finde ud af at gøre rent i et køkken, det er en typisk målgruppe-historie. Men vi skal ikke kun have dem," forklarer Thomas Falbe.
"Vi skal også dække det vigtige i udlandet."
Morten Spiegelhauer supplerer:
"Det handler meget om formen. Radioavisen sagde: "Kulturministeren vil tillade kopier af CD'er". Men vi sagde: "Hvis du har en CD-kopi stående, er det ulovligt. Men fra næste år er det tilladt!". Vi ser mere på konsekvensen for lytterne," fastslår Morten Spiegelhauer.
Fuck ISS-historien
"Hvad synes I om den aflyste rockkoncert i Glastonbury. Jeg synes, vi skal have den. Det er Europas største festival," siger Thomas Falbe fra whiteboarden i redaktionslokalet.
"Hvis nogen skal have den, så er det os," støtter journalist Ninette Ahlstrand.
Thomas Falbe har været til møde på Radioavisen for at koordinere dagens nyhedsstrøm, så de to redaktioner ikke sætter folk af til det samme.
"Radioavisen følger op på LOs lidt porøse tanker om 55 timers arbejdsuge," fortæller Thomas Falbe.
"De har valgt Jubii som eksempel!" lyder det supplerende fra holdet. "Igen igen – hvor fantasifuldt!"
"Radioavisen kører videre med ISS, der går ud af kontrakt i Aalborg," fortsætter Thomas Falbe.
"Vi kørte det ikke i går. Fuck det!"
Holdet bliver enige om at forfølge historier om, at ISDN-forbindelser er uigennemskueligt dyre; den aflyste festival; manglende behandlingsmuligheder til unge hashmisbrugere; studerende der sidder fast i specialesumpen, en 15-årig i Sverige, der er røget for retten for mobning.
"Det er meget vidtgående at rejse anklage mod en 15-årig," siger Thomas Falbe.
"Det er en god historie, en straight nyhed – men den er svær at udvikle videre og lave flere versioner på," fastslår han.
På tavlen står også historien "Overfyldte IC-tog: Hvor farligt er det at rejse om fredagen?!".
I Tyskland har det været diskuteret, at overfyldte tog op imod weekenden øger risikoen for kvæstelser ved sammenstød. En historie, som redaktionen venter sig meget af med dansk vinkel.
"Hvis du får den tyske forsker plus reportagelyd, så har vi en rigtig god historie," opmuntrer Thomas Falbe.
"Men vi kører den ikke, før vi har lyden af overfyldt dansk IC-tog!".
Overdreven Berlingske-artikel
Den aflyste koncert i Glastonbury taler lige ind i målgruppen, men Ninette Ahlstrand har problemer med at give Thomas Falbe den vinkel, han efterlyser: Parallellen til Roskilde Festivalen, hvor ni blev trampet ihjel sidste år.
"Problemet i Glastonbury er ikke det samme som i Roskilde. I Glastonbury kravlede 100.000 ind over et hegn, det sker ikke i Roskilde. Jeg synes, vi taler om et telegram," siger Ninette Ahlstrand.
Dagens hovedhistorie ligner længe den om ISDN-forbindelserne, der koster forbrugerne uforudsete penge. Hvis P3 Nyheder får den hjem, vil Radioavisen måske også køre den – men historien driller.
"… vil det sige, at man ikke kan sige, at det er Tele Danmarks skyld … Nåh, det er forbrugernes egen skyld …" lyder det let resigneret fra journalist Tina Hassing, der er i gang med at interviewe en telefoni-ekspert.
"… det er folk selv, der ikke kan finde ud af det, simpelthen …"
Dermed falder dagens bud på en hovedhistorie. Tina Hassing må erkende, at ISDN-problemet – som en lytter har tippet – skyldes, at forbrugerne piller ved noget, de ikke burde pille ved.
Og bedre går det ikke, da Tina Hassing efterfølgende tjekker op på en historie i Berlingske Tidende om, at Røde Kors vil lave undersøgelse af uranholdige bomber.
"Berlingske har overdrevet, siger Røde Kors," oplyser Tina Hassing.
"Det er bare ikke min dag – men det var det i går," fortsætter hun og går ud til pladsen ved askebægeret.
Tina Hassing har en fortid på blandt andet Københavns Radio.
"Formen er anderledes her. Før skrev jeg en tekst til en oplæser og havde et båndklip på op til 30 sekunder. Her er statement'et kortere. Vi har et hurtigere flow, sådan kan jeg også bedst selv lide at lytte til det," siger hun.
Ros fra Norge
"Det bliver en mærkelig udsendelse det her," udbryder Morten Spiegelhauer, da han og Thomas Falbe klokken 11.30 har linet dagens 12-udsendelse op.
"De andre dage har vi haft en decideret tophistorie, som også var med hos de andre. I dag er det mere vores egne historier."
"Hvordan ser det ud Ninette? Du har det med at komme i tidsnød. Husk dét," formaner Thomas Falbe.
"Jeg er der snart!" lyder det.
12-udsendelsen forløber glat. Redaktionen går i gang med at videreudvikle indslagene. Morten Spiegelhauer snupper en "Alt i én"-kiks – "Et sundt mellemmåltid", som der står på pakken, som hans kæreste har givet ham med, så han dog får noget i maven i løbet af dagen.
Redaktionschef Jens Linde træder ind for at høre, hvilken farve redaktionen ønsker på deres skillevægge. Blå. Og så har han en e-mail med fra norske kolleger, der har lyttet med på P3 Nyheder.
Indholdet er uforbeholden ros. Og selv misforståede pionerer forstår at suge ros til sig.
"Åh, hvor er det bare fedt, Jens!" udbryder Morten Spiegelhauer lettet.
Det er bare så godt!".
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.