Nye læsertal: ’Stiften’ og BT mister flest læsere

TNS Gallup har onsdag eftermiddag frigivet januar måneds læsertal for de danske papiraviser. Størst er læserfremgangen til Politiken og Kristeligt Dagblad, mens Århus Stiftstidende og BT mister flest læsere. Online fortsætter dagens.dk med at snige sig op ad top-20-listen (rettet)    

De nyeste læsertal for de danske papiraviser, som TNS Gallup her til eftermiddag har frigivet, rummer omtrent lige så mange gode som dårlige nyheder.

Ser man på betalingsaviserne alene, er der fremgang til syv ud af 14 aviser, hvis man sammenligner det nyeste kvartal – gennemsnittet fra november til januar – med kvartalet inden. Procentvis er fremgangen særligt stor til Politiken og Kristeligt Dagblad. Begge aviser har fået seks procent flere læsere i perioden.

I den modsatte ende af skalaen finder man Århus Stiftstidende, BT og Fyens Stiftstidende. De to regionalaviser har henholdsvis mistet 10 procent og syv procent af læserne i perioden, mens tilbagegangen for BT er på otte procent.

For de fleste andre aviser – herunder også gratisaviserne Metroxpress og Søndagsavisen – er fremgangen eller tilbagegangen relativt beskeden og ligger mellem én og tre procent.

Online udgør dr.dk, eb.dk, tv2.dk stadig top tre. Men det er værd at bemærke, at dagens.dk nu er nummer otte på listen over de største danske netmedier, mens samvirke.dk for første gang længe har sneget sig ind i top-20. 

Rettet 5/2 kl. 09.32: Ved en fejl var mx.dk ikke på listen over de 20 største online-medier. De er nu tilføjet på 9.-pladsen. Det betyder, at aok.dk ryger helt ud af top-20.

7 Kommentarer

Kjeld Poulsen Kürstein
25. FEBRUAR 2015
Kære Andreas Marckmann
Kære Andreas Marckmann Andreassen
Tak for fyldestgørende svar!
Jeg er ikke enig i jeres beslutning. Hvorfor dog ikke måle på hele koncerner? I øvrigt kan man for eksempel bringe tallene for Sjællandske Næstved/Vordingborg/Slagelse (de fremgår tydeligt af statistikken nu jeg har fået min software til at makke ret - tak for hjælpen til det i øvrigt).
Der findes masser af sites (for eksempel Facebook), der automatisk e-mailer til abonnenter, hvis der sker noget i deres tråde (og kun der). Det bør Journalisten også kunne få.
Tak igen - og et velsignet forår til alle på redaktionen! :-)
Andreas Marckmann Andreassen
24. FEBRUAR 2015
Kære Kjeld Poulsen Kürstein

Kære Kjeld Poulsen Kürstein

Vi bringer læsertal for alle de danske dagblade, hvis læsertal fremgår af TNS Gallups månedlige tal. TNS Gallup har oplyst til os, at når nogle enkeltudgivelser mangler - for eksempel under Sjællandske Medier - så skyldes det, at aviserne ikke er store nok til, at Gallup har interviews nok til at måle dem enkeltvis.

Det gælder i øvrigt ikke kun Sjællandske, men også Fyns Amts Avis og de aviser, som er en del af Midtjyske Medier. Derfor opgøres disse ikke af TNS Gallup per titel, men i alt per koncern.

Beslutningen om opgørelsesmetoden er ikke truffet af os på Journalisten, men af TNS Gallup. Det er vores beslutning, at vi ikke i vores visualisering vil sammenligne enkelte aviser med hele koncerners læsertal. Derfor er koncerntal for bl.a. Sjællandske Medier og Midtjyske Medier ikke med i vores visualisering.

I forhold til det software, TNS Gallup benytter, foreligger læsertallene i Excel-format (regneark) og pdf-format.

Og så spørger du, om vi vil sende dig en mail hver gang, nogen deltager i debatten i denne tråd. Den service har vi ikke tid til at yde, hverken for dig eller andre læsere.

Bedste hilsner

Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør
Journalisten
Kjeld Poulsen Kürstein
23. FEBRUAR 2015
Kære Andreas Marckmann
Kære Andreas Marckmann Andreasen
Tak igen - for ingenting...
Jeg konkluderer at I vælger at bringe tal fra hele landet bortset fra Sjælland uden for hovedstadsområdet. Det undrer mig. Det må også undre resten af medlemmerne i Kreds 2 under Dansk Journalistforbund.
Venlig hilsen

PS: Det tilsendte link kan jeg ikke bruge til noget. Gallup benytter sig åbenbart af software, der ikke er tilgængelig for mig

PPS: Jeg har ikke fået svar på spørgsmålet i mit PS fra forrige kommentar
Andreas Marckmann Andreassen
19. FEBRUAR 2015
Kære Kjeld Poulsen Kürstein

Kære Kjeld Poulsen Kürstein

Tak for dit spørgsmål.

Du kan se det samlede antal læsere af de sjællandske udgivelser i TNS Gallups statistik her:
http://www.gallup.dk/statistik/aktualitetstal

Vi har valgt at visualisere de månedlige læsertal fra TNS Gallup. Vi har af flere årsager - ikke mindst et ressourcespørgsmål - valgt ikke også at lave fast månedlig visualisering af oplagstal.

Bedste hilsner

Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten
Kjeld Poulsen Kürstein
10. FEBRUAR 2015
Tak for svaret, Andreas

Tak for svaret, Andreas
Men hvor er så disse opgjorte tal for Sjællandske Medier?
Og hvorfor bruger man ikke tal fra Dansk Oplagskontrol?

PS: Var det muligt at få en notifikation per e-mail, når der skrives noget i denne tråd? Det er en kende besværligt at tjekke journalisten.dk hver dag - især når der ikke er noget at tjekke...

Flere