Nybroe: »Vi letter foden fra pedalen på dækningen af islam«

Jyllands-Postens islam-dækning er kommet ud af proportioner, mener avisens nye chefredaktør Jacob Nybroe. »Signalet i at have så massiv en dækning i så lang tid bliver, at avisen har et ærinde med sin journalistik. Og det er jeg ikke tilhænger af,« siger han. Nu skal der mere fokus på det nære stof  
  • Casper Dalhoff/Polfoto
    »Det er i hvert fald helt sikkert, at jeg står for en linje, der hedder ’we report, you decide’. Vi fremlægger noget, men folk må selv tage stilling,« siger Jacob Nybroe.
07.09.2016 · 11:58

I går blev det offentliggjort, at Jacob Nybroe allerede fra i dag er ny ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten.

Og han træder ind ad døren med et klart budskab til avisens medarbejdere og læsere: Fremover kan Jyllands-Postens læsere forvente mindre Muhammed og mere nærhed i form af forbruger- og familiestof.

»Vi holder foden solidt på speederen for graverjournalistikken og væsentligheden i vores nyhedsdækning. Men vi øger fokus på relevanskriteriet. Læserne skal i højere grad kunne kende deres eget liv i avisen. Og når jeg vil have mere stof, der er tættere på danskerne, må jeg også prioritere noget andet mindre. Derfor letter vi foden fra pedalen på dækningen af islam og integration,« siger Jacob Nybroe.

Han afløser Jørn Mikkelsen, der har valgt at stoppe som ansvarshavende chefredaktør efter otte år på posten. Tirsdag kom det frem, at også Jyllands-Postens journalistiske chefredaktør, Pierre Collignon, stopper.

’We report, you decide’

Den nye chefredaktør understreger, at han mener, Jyllands-Posten siden Muhammed-krisen har kæmpet en heroisk kamp for ytringsfriheden.

»Men i min optik er det kommet lidt ud af proportioner de seneste år,« siger Jacob Nybroe til Journalisten.

Jørn Mikkelsen sagde i et interview mandag, at mange på avisen havde det skidt med, at avisen blev aktivistisk under Muhammed-krisen. Er det også derfor, du vil skrue ned?

»Det er i hvert fald helt sikkert, at jeg står for en linje, der hedder ’we report, you decide’. Vi fremlægger noget, men folk må selv tage stilling. Det synes jeg også, at Jyllands-Posten har gjort. Men signalet i at have så massiv en dækning i så lang tid bliver, at avisen har et ærinde med sin journalistik. Og det er jeg ikke tilhænger af,« siger Jacob Nybroe.

Det digitale skal fylde mere  

Til gengæld skal Jyllands-Posten være bedre repræsenteret uden for hovedstaden, ligesom det nære stof skal fylde mere og prioriteres højere.

»Det vil sige, at stof om for eksempel familie, bolig og skoleforhold bestemt vil nyde fremme. Det er ikke fladskærmsjournalistik, jeg taler om - det er kritisk forbrugerjournalistik og værdistof om måden, vi er sammen på,« siger Jacob Nybroe.

Men I er 15 færre på redaktionen efter den seneste sparerunde. Hvad skal der ellers laves mindre af?

»Det ved jeg simpelthen ikke endnu. Det, vi snakker om nu, er retninger. De mere konkrete planer skal jeg finde ud af sammen med medarbejderne,« siger han.

Hvad skal der ske på det digitale område?

»Der er ingen tvivl om, at det digitale område har en kolossal vigtig betydning for os. Så uanset hvilken skuffe, du trækker frem, vil det digitale komme til at fylde mere. Men mere vil jeg ikke sige om mine tanker om det digitale område endnu,« siger Jacob Nybroe.

 

Kommentar

07/09/2016 - 14:13

Steen Ole Rasmussen

Det ser ud til, at JP har fået nok af den ting, islam-kritik.
DF vandt sidste folketingsvalg, fordi mediernes dagsordenen var partiets linje.
Nu er problematikken gledet ud af kontrol, Trump og Brexit markerer udvikligen mod "de faktaresistentes epoke", mediernes tilgang til produktet af egen praksis.
Globaliseringen og den store metafortælling er anskudt.
Selv om Trump ikke er på valg i EU, så er truslen den samme her.
Merkels "Wir schaffen das" rammer tilbage efter det mislykkede kup mod Erdogan, og og hendes aftale med ham hænger i en tynd tråd, selv om den skulle have reddet hende et år efter at en million flygtninge faldt ind under hendes i sandhed dybt menneskelige erklæring om at "bringe løsningen til veje ved at lade Tyskland tage imod." (delstatsvalget i Vorpommern Mecklebuerg i søndags).
Vi hører ikke mere om terror i EU! (Sker der ikke mere?)
Vi hører ikke om kamp mellem sorte og politi i USA!(er den gået i sig selv?)
Ballonen har fået for meget fart på. De små fugle kan ikke følge med.
Den store fortælling er selvfølgelig ikke død, men den lugter anderledes:
http://arbejdsforskning.dk/visartikel.asp?art=280

07/09/2016 - 14:43

Mads Hansen

Og velkommen til fladskærms-journalistikken

07/09/2016 - 16:30

Christian H. Paulsen

Det er bemærkelsesværdigt, at Jyllands-Posten har bevæget sig længere og længere væk fra den fremragende kvalitetsjournalistik, som var avisens varemærke i 80'erne og 90'erne. Med valget af Jacob Nybroe kunne man synes at farten væk fra Ejbøls linie er taget til, men jeg vil alligevel vente og se hvad der sker!

08/09/2016 - 15:39

claus kragh

Det er meget trist, at Nybroe på så skammelig vis kaster vrag på den seje publicistiske kamp, Jyllands-Posten førte i kølvandet på ekstremistiske islamisters instrumentalisering af Muhammed-tegningerne. Heldigvis har jeg stor tillid til, at der fortsat findes ildsjæle på JP, som vil teste Nybroes redaktørnosser i den sag.

09/09/2016 - 07:38

Sara Høyrup

Det er sgu da hverken skammeligt eller nosseløst omsider at besinde sig på, at mediernes opgave er en anden end aktivisme, og at så fylder islam altså heller ikke mere i Danmark. Manden begrunder da så udmærket den nye linje, mens du bare himler op om skam og nosser, claus kragh.

09/09/2016 - 13:11

claus kragh

kære Sara Høyrup, Jyllands-Postens Muhammed-tegninger var resultatet et stringent journalistisk projekt, der handlede om at undersøge, om det var et udbredt fænomen, at danske tegnere ikke turde tegne profeten Muhammed. Hvis ikke galsindede islamister havde benyttet tegningerne til at instigere en verdensomspændende voldskampagne, ville historien have været en anden, end den den blev. Nu er det et faktum, at JP er gået over i den globale mediehistorie, uanset hvad Jacob Nybroe måtte mene om den sag. Det er samtidig et faktum, at ni af vore journalistkolleger fra det franske satiriske ugeblad Charlie Hebdo blev myrdet af islamistiske galninge, fordi de brugte deres ytringsfrihed til i satiriske former at kritisere islamiske autoriteter på samme måde, som de har gjort det over for kristne og jødiske autoriteter. Hvis ikke vi i Danmark, Europa og hele det vestlige samfund står fast på demokrati, retsstat, ytringsfrihed og menneskeret, er vi først i deep shit. Jacob Nybroe og hans chef, Stig Ørkov, kan gøre, hvad de vil med Jyllands-Posten. Og jeg ved godt, at mange danske journalister ikke gider at være 'soldater for ytringsfriheden', som Journalistens redaktør en gang formulerede det. Det står folk frit for at vælge, hvad de vil med deres journalistik. Men man har vel lov at bede om, at dem, der vælger mageligheden, i mindste undlader at pisse på de få journalister og redaktører, der tager journalistikkens egentlige nødvendighed alvorligt - også når de mødes af trusler mod deres liv og førlighed.

10/09/2016 - 09:51

Steen Ole Rasmussen

Rune Lykkeberg tager over efter JP: https://www.information.dk/debat/leder/2016/09/jyllands-postens-afsked-muhammed

Den lille søde modstandsavis må sno sig for at overleve, og benytter sig derfor af nyt opståede mulighed i markedet, i tomrummet efter JP.
Kampen for ytringsfriheden kombineres med kampen for fri hash (brugersegmentets hedeste ønsker om fri selv-medicinering kombineret med landbrugets behov for mere indtjening) skaber "sjove" alliancer, Morten Uhrskovs danskernes parti og 24/7 x Jalving...
Jeg håber at disse kræfter kan trække hinanden ned.

18/09/2016 - 12:22

Poul E. Pedersen

Sørgelig at den før så modige og hæderværdige avis nu også har lagt sig på ryggen for Islam og dets uhyrligheder.

Hvordan i alverden kan JP udnævne sådan en kujon som Jacob Nybroe til chefredaktør.

Sørgeligt.

Jeg forventer herefter en medlemsflugt fra avisen.

19/09/2016 - 11:31

Jan Hillers

Nybroe's udmelding lyder fornuftig. Også selv når man som jeg synes Rose's projekt med Muhammed-tegningerne var ok (at det gik helt galt efterfølgende skyldes primært vores empatiløse statsminister).
Hvis Nybroe vil bevise, han har nosser, kunne han flytte fokus til f.eks. Carolineskolen. I mange år er denne jødiske skole sluppet for at blive set efter i kortene. Den er domineret af Mosaisk Trossamfund - nu Det Jødiske Samfund, selv om det kun repræsenterer ca en fjerdel. Hvordan påvirker den sine elever? Hvilken betydning har det senere i deres liv? Og for samfundet?
Jeg ved ikke, om der er noget at komme efter, men hvorfor er det lige, at den friskole, der nok har den største betydning, som en af de få slipper for en kritisk granskning .

05/11/2016 - 10:58

Steen Ole Rasmussen

Ny alliance, Rose/Lykkeberg, farer frem med ekstrem principfasthed, og den lille søde modstandsavis lægger nu ryg til forsvaret for den aldrig mere hellige ytringsfrihed, konkret manifesteret med forsvaret for retten til at pisse de mange ulykkelige mennesker i mellemøsten og nordafrika op og ned ad ryggen: https://www.information.dk/indland/2016/11/pansergeneralen-andre-mediechefer-forbliver-flyverskjul

Roses genopdagede fortælling, nu om, at han i sin tid - hvor han ellers var berømt nok for sin kamp for retten til at håne især en og kun denne minoritet alene under henvisning til ytringsfriheden, altså den principielle frihed til at provokere alene for at gøre det - var bundet på hænder og mund af lede ledere, som nu end ikke gider reagere på Ny alliances heroiske angreb på selv samme, vidner om resterne af værdidebatten, som gik af sporet.

Dansk Folkeparti fik sine mandater, fordi mediernes dagsorden var partiets.

Frygten for de fremmede var Roses kamp for ytringsfriheden iboende.

Morten Uhrskov og Jalving er tilbage på JP, hvor de udfolder sig under eget domæne, ansvar, men til fordel for omsætningen i samme butik.

Ny Alliance vil have del i omsætningen.

Og, som vi ved, den rene principfasthed kan spændes for enhver vogn. Det først det konkrete, som gør en forskel.

Enhver ytring falder som konsekvens af indre nødvendighed, frihed, på bekostning af alt det, som ellers kunne være sagt. (frihed og nødvendighed er i en hvis forstand to sider af det samme)

Alene det, at man ikke kan sige alt og det modsatte samtidigt hele tiden, gør, at enhver manifest anvendelse af ytringsfriheden vidner om fravalget af alle andre.

Søg på "paradoks vs. tautologi"

Søg på "mediernes kroniske uskyld"

Den fundamentale og forpligtende filosofiske afklaring omkring det, som her anvendes i Ny alliances tjeneste, og som hele tiden er blevet brugt, tror jeg ikke på.

Hvis man går søgningerne efter, så tror jeg at man kan forstå det.

Seneste jobopslag

DYRENES BESKYTTELSE SØGER ERFAREN KOMMUNIKATIONSCHEF

Dyrenes Beskyttelse
Ansøgningsfrist: 15.05

Redaktør til kvalitetsforlag med højt til loftet

Kristeligt Dagblads Forlag
Ansøgningsfrist: 15.05

Samvirke søger Danmarks bedste madskribent

COOP
Ansøgningsfrist: 11.06

Press and Communications Consultant

KMD
Ansøgningsfrist: 20.05

Kommunikationsmedarbejdere til Aarhus Universitetshospital

Region Midtjylland
Ansøgningsfrist: 02.05

Journalist til Ugeskrift for Læger

Lægeforeningen
Ansøgningsfrist: 08.05

Redaktør til medlemsmagasinet Frie Skoler

Frie Skolers Lærerforening
Ansøgningsfrist: 14.05

Pressekonsulent

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Ansøgningsfrist: 13.05

Kommunikationsmedarbejder til Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Ansøgningsfrist: 06.05

Studentermedhjælper til SoMe og kommunikation til Danske Mediestuderende

Danske Mediestuderende
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikationsmedarbejder (journalist)

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 10.05

Journalist til kommunikationsopgaver i Helsingør Stift

Helsingør Stift
Ansøgningsfrist: 04.05

Kommunikationsansvarlig

Kunstforeningen GL STRAND
Ansøgningsfrist: 01.05

Information søger korrespondenter

Information A/S
Ansøgningsfrist: 30.04

KOMMUNIKATIONSCHEF

Krifa
Ansøgningsfrist: 14.05

Kommunikationskonsulent med teknisk snilde og politisk flair

FARMAKONOMFORENINGEN
Ansøgningsfrist: 08.05