Nybroe: »Vi letter foden fra pedalen på dækningen af islam«

Jyllands-Postens islam-dækning er kommet ud af proportioner, mener avisens nye chefredaktør Jacob Nybroe. »Signalet i at have så massiv en dækning i så lang tid bliver, at avisen har et ærinde med sin journalistik. Og det er jeg ikke tilhænger af,« siger han. Nu skal der mere fokus på det nære stof  

I går blev det offentliggjort, at Jacob Nybroe allerede fra i dag er ny ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Posten.

Og han træder ind ad døren med et klart budskab til avisens medarbejdere og læsere: Fremover kan Jyllands-Postens læsere forvente mindre Muhammed og mere nærhed i form af forbruger- og familiestof.

»Vi holder foden solidt på speederen for graverjournalistikken og væsentligheden i vores nyhedsdækning. Men vi øger fokus på relevanskriteriet. Læserne skal i højere grad kunne kende deres eget liv i avisen. Og når jeg vil have mere stof, der er tættere på danskerne, må jeg også prioritere noget andet mindre. Derfor letter vi foden fra pedalen på dækningen af islam og integration,« siger Jacob Nybroe.

Han afløser Jørn Mikkelsen, der har valgt at stoppe som ansvarshavende chefredaktør efter otte år på posten. Tirsdag kom det frem, at også Jyllands-Postens journalistiske chefredaktør, Pierre Collignon, stopper.

’We report, you decide’

Den nye chefredaktør understreger, at han mener, Jyllands-Posten siden Muhammed-krisen har kæmpet en heroisk kamp for ytringsfriheden.

»Men i min optik er det kommet lidt ud af proportioner de seneste år,« siger Jacob Nybroe til Journalisten.

Jørn Mikkelsen sagde i et interview mandag, at mange på avisen havde det skidt med, at avisen blev aktivistisk under Muhammed-krisen. Er det også derfor, du vil skrue ned?

»Det er i hvert fald helt sikkert, at jeg står for en linje, der hedder ’we report, you decide’. Vi fremlægger noget, men folk må selv tage stilling. Det synes jeg også, at Jyllands-Posten har gjort. Men signalet i at have så massiv en dækning i så lang tid bliver, at avisen har et ærinde med sin journalistik. Og det er jeg ikke tilhænger af,« siger Jacob Nybroe.

Det digitale skal fylde mere  

Til gengæld skal Jyllands-Posten være bedre repræsenteret uden for hovedstaden, ligesom det nære stof skal fylde mere og prioriteres højere.

»Det vil sige, at stof om for eksempel familie, bolig og skoleforhold bestemt vil nyde fremme. Det er ikke fladskærmsjournalistik, jeg taler om – det er kritisk forbrugerjournalistik og værdistof om måden, vi er sammen på,« siger Jacob Nybroe.

Men I er 15 færre på redaktionen efter den seneste sparerunde. Hvad skal der ellers laves mindre af?

»Det ved jeg simpelthen ikke endnu. Det, vi snakker om nu, er retninger. De mere konkrete planer skal jeg finde ud af sammen med medarbejderne,« siger han.

Hvad skal der ske på det digitale område?

»Der er ingen tvivl om, at det digitale område har en kolossal vigtig betydning for os. Så uanset hvilken skuffe, du trækker frem, vil det digitale komme til at fylde mere. Men mere vil jeg ikke sige om mine tanker om det digitale område endnu,« siger Jacob Nybroe.