Ny udstilling vil vise det bedste fotografi – også det kommercielle

”Det kan godt være et sindssygt godt billede, uden at det løser opgaven,” siger Thomas Pries, en af fem kuratorer, der skal udvælge 100 fotografier til DJ:Fotografernes udstilling Status:19

Professionelt fotografi har mange forskellige udtryk, formål og kvalitetskriterier. Det vil man snart kunne se i fotoudstillingen Status:19, der åbner i Viborg 3. maj og efterfølgende skal på turné rundt i Danmark.

Det er DJ:Fotograferne, der står bag udstillingen, som skal bestå af 100 fotos inden for fem kategorier: Journalistisk fotografi, kunstfotografi, portræt, kommercielt fotografi og fotografi til kommunikation.

I kategorien Kommercielt fotografi er det eksempelvis ikke nødvendigvis nok at lave et håndværksmæssigt flot foto. Her er der tale om fotografier, der skal løse en opgave, fortæller kategoriens kurator, Thomas Pries. Når han skal udvælge billederne til kategorien, er han derfor nødt til at kende deres opgave. 

”Det kan godt være et sindssygt godt billede, uden at det løser opgaven. De bedste fotografer inden for den her genre forstår, at der er et budskab, der skal kommunikeres, og de er med på den leg og tilføjer selv noget værdi i processen,” fortæller Thomas Pries, der er stifter og kreativ direktør i bureauet The Unicorn.

Et element, der er særligt vigtigt for billederne i denne kategori, er samspillet med en tekst.

”Der er tale om et art directed billede, der taler sammen og leger med tekstforfatterens overskrift. Det sammenspil er vigtigt på en måde, man ikke ser i andre billedkategorier. Men nogle billeder er så gode, at de kan stå alene og sælge et budskab eller et produkt selv uden en overskrift,” fortæller han.

Mellem pressefoto og kommercielt foto

I kategorien Fotografi til kommunikation er det billedredaktør Pipaluk Balslev, der er kurator. Hun forklarer kategorien som en iscenesættelse af virkeligheden.

”Fotografi til kommunikation ligger mellem pressefoto og det kommercielle fotografi. Pressefotoet registrerer, at noget er sket, men her er det mere planlagt. Det er billeder, der skal understøtte en tekst, og som derfor ikke kan stå alene på samme måde, som pressefotografiet kan,” siger hun.

Eksemplet kunne være et foto taget til et fagblad.

”Det skal gerne kunne fortælle en historie, og det må gerne være lidt iscenesat for at fortælle den historie – for eksempel hvis man sender en person ud i den situation, man taler om i artiklen. Samtidig må det gerne overraske og have lidt kant. Og det kan også være et billede med humor, der skaber noget nysgerrighed om, hvad det her handler om,” siger Pipaluk Balslev.

Åbent for upload 

Ud over Thomas Pries og Pipaluk Balslev er de øvrige kuratorer Søren Pagter fra DMJX i kategorien Journalistisk fotografi; Sarah Giersing fra Det National Fotomuseum i kategorien Kunstfotografi, og Thomas Borberg fra Politiken i kategorien Portræt.

Kuratorerne udvælger de 100 billeder blandt indsendte fotos, der kan uploades her.

Der er åbent for upload frem til mandag den 4. marts klokken 12.

NB. Artiklen fortalte tidligere, at deadline for upload var 2. marts, men DJ:Fotograferne har efterfølgende rykket deadline.

0 Kommentarer