Ny praktikmodel afskaffer Store Match-dag og Åbent Hus

Efter kritik af seneste panikdag præsenterer Danske Mediestuderende nu en ny model for praktiksøgningen. Den afskaffer panikdagen og indfører i stedet praktikmesse og jobsamtaler på medierne. Formand: »Modellen tager panikken ud af panikdag, men der vil altid være nervøsitet«

Under overskriften ”praktiksøgningen skal ligne virkeligheden” har Danske Mediestuderende i dag præsenteret en ny model for praktiksøgningen.

Kort fortalt tager modellen udgangspunkt i et normalt ansøgningsflow, hvor stillingerne slås op, og ansøgerne herefter researcher og skriver ansøgninger. Efterfølgende får medierne mulighed for at læse ansøgningerne, indkalde til samtaler og indgå kontrakt med de praktiksøgende.

Både Store Match-dag på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Åbent Hus-ugen afskaffes.

»Modellen er rigtig god, som den står her. Og hvis alle bruger den og holder sig til de rammer, vi sætter op, så tror jeg, det kommer til at fungere supergodt,« siger formand for Danske Mediestuderende Merete Lindstrøm til Journalisten.

Efter efterårets praktiksøgning viste en undersøgelse fra Danske Mediestuderende, at 82 procent af de studerende vil have ændret systemet.

Starter med praktikmesse 

Den nye model vil allerede blive afprøvet ved forårets praktiksøgning, der bliver skudt i gang 11. april. Her offentliggøres opslag fra praktikstederne og de studerendes hjemmesider.

Dagen efter vil praktikstederne og de studerende samles til en såkaldt praktikmesse i Odense.

»Her kan medierne præsentere sig, tale med de studerende og fortælle, hvad de er for en type redaktion, hvad de forventer osv. Lidt ligesom et åbent hus, men alle er samlet i Odense på én gang,« forklarer Merete Lindstrøm.

Må man ikke holde forsamtaler til Praktikmessen?

»Det er absolut ikke det, der er lagt op til. Det er jo også derfor, det bliver holdt i en stor åben hal. Der er lagt op til en åben messe, hvor man går rundt og taler med folk, og hvor medierne får lov at præsentere sig selv. Det er absolut ikke meningen, at der skal være individuelle samtaler,« siger hun.

Jobsamtaler ude på medierne 

Efter Praktikmessen tirsdag den 12. april skriver de studerende deres ansøgninger, og fredag den 15. må de gøre deres ansøgninger tilgængelige for medierne.

Men som noget nyt vil de studerende fortsat kunne skrive ansøgninger, som løbende tilgår de søgte medier.

»Det positive her er jo, at du kan skrive til dem, du helst vil, de første dage. Og så har du masser af tid til at skrive til de andre resten af ugen. Hvis man nu for eksempel har skrevet til fem store medier, og man finder ud af, at man ikke har fået de pladser, så kan man bare fortsætte med at skrive,« siger Merete Lindstrøm. 

Hele den efterfølgende uge fra mandag den 18. kan de studerende gå til jobsamtaler hos de praktiksteder, der vil se dem til en samtale. Og når en plads er besat, kan praktikstederne og de studerende melde aftaler ind til sekretariatet.

Lille Match-dag for de resterende

Praktiksøgningsforløbet slutter tirsdag 26. april, hvor der vil være en såkaldt Lille Match-dag på DMJX for studerende uden praktikplads og praktiksteder uden praktikanter.

Hvad tænker du om det, at det bliver en panikdag for dem, der ikke var særlig heldige?

»Det kommer an på, hvordan man vinkler den. Det kan også være en mulighed for at se de medier, som man ikke lige har kunnet besøge, fordi de måske ligger langt væk. Og jeg tror, det bliver mere velovervejede match på Lille Match-dag, end det gjorde i matchroom før,« siger Merete Lindstrøm.

»Vi håber, at folk bruger den, som den er tiltænkt«

Hun afviser ikke, at der også er faldgruber ved nye model:

»Svagheden er, hvis folk ikke følger de retningslinjer, der er lagt. Men sådan har det altid været, så det er der ikke noget nyt i. Jeg mener, modellen tager panikken ud af panikdag, men der vil altid være nervøsitet og skræk for ikke at få en plads. Det kan vi jo ikke fjerne,« siger Merete Lindstrøm. 

Risikerer man for eksempel ikke, at praktikstederne begynder at indgå aftaler allerede på Praktikmessen?

»Jeg kan finde på rigtig mange ting, der kan risikere at ske ved den her model. Men vi håber, at folk bruger den, som den er tiltænkt. I brevet, vi har sendt ud til medierne, skriver vi også, at vi håber meget, at de vil give de studerende tid til at undersøge, hvilke medier der er at skrive ansøgninger til,« siger hun.

Hvad taler for, at alle praktikstederne ikke bare i ren panik lægger deres jobsamtaler oven i hinanden om mandagen, så det er umuligt for de studerende at nå rundt til dem?

»Du kan for eksempel få at vide, at du skal komme til samtale mandag klokken 10. Og hvis der så er et andet medie, der ringer, kan du sige, at du kan være hos dem klokken 12. Så det ikke bliver ligesom til Åbent Hus, hvor der står 50 studerende og banker på den samme dør på én gang for at komme ind til en samtale.«

2 Kommentarer

Kerstin Bruun Hansen
3. FEBRUAR 2016
Kære Ingemaje,

Kære Ingemaje,

Jeg forstår dit suk. Fejlen er rettet nu.

Mvh.
Kerstin, Journalisten
Ingemaje Lange
2. FEBRUAR 2016
for hulan da.. tænk at man på
for hulan da.. tænk at man på journalisten.dk skal præsenteres for 'faldgrupper' i stedet for faldgruber. SUK.