Ny portal skal evaluere omstridt offentlighedslov

DJ og Danske Medier lancerer offentlighedslov.dk, hvor de i fællesskab vil samle gode og dårlige erfaringer med den kritiserede nye lov. »Vi vil simpelthen have så mange cases som muligt,« siger Danske Medier-direktør Christian Kierkegaard

I dag lancerer Danske Medier og Dansk Journalistforbund det nye website offentlighedslov.dk. Siden skal være en platform, hvor de to organisationer i fællesskab kan samle skyts til at evaluere den nye lov om offentlighed i forvaltningen, som trådte i kraft 1. januar 2014.

Loven har været under hård beskydning fra journalister og mediechefer, som beskylder politikerne for at lukke ned for åbenheden i den politiske proces. Nu vil DJ og Danske Medier via offentlighedslov.dk indsamle gode og dårlige eksempler på, hvordan den nye lov bliver brugt.

»Vi har en fælles interesse i at følge op på, hvordan loven rent faktisk bliver brugt. Det er vigtigt, at vi gør det her i fællesskab,« siger DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård.

Samler skyts til evalueringen

Om to et halvt år skal den nye offentlighedslov evalueres, og både DJ og Danske Medier er blevet lovet, at de vil blive inddraget tæt i den proces.

»Vi har et meget stærkt behov for at indsamle journalister og mediers erfaringer med den nye lov, så vi er klædt godt på til evalueringen. Vi vil simpelthen have så mange cases som muligt,« siger journalistisk direktør i Danske Medier Christian Kierkegaard.

Hvorfor lancerer I sitet nu?

»Det tager jo lidt tid, før der er nogle erfaringer med loven, som vi kan indsamle. Omvendt lancerer vi allerede nu, så vi har god tid til at indsamle eksemplerne,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Vil ikke afsløre gode historier

Offentlighedslov.dk fungerer som en portal, hvor medlemmer af DJ eller Danske Medier kan indberette deres erfaringer. Samtidig skal portalen over tid også blive et værktøj for journalister, der gerne vil rustes til at bruge loven bedst muligt.

Christian Kierkegaard understreger, at Danske Medier og DJ vil overveje nøje, hvilke sager de lægger åbent frem og hvornår.

»Hvis du har søgt aktindsigt og har fået afslag, så kan det godt være, du ikke vil have den sag frem lige her og nu. En aktindsigt hænger jo tit sammen med, at du har fået færten af en god historie. Vi vil være omhyggelige med, at vi får alle sager med, men at vi først offentliggør dem, når det passer. Det skal jo ikke være sådan, at konkurrenterne kan sidde og finde gode historier på den portal,« siger han.

Kan gå i aktion straks

Selv om portalen først og fremmest handler om at samle skyts til evalueringen om to et halvt år, så kan det sagtens være, de stærke eksempler vil blive trukket frem og brugt inden.

»Hvis vi pludselig ser, at der er et særligt problem, som går igen, så kan det godt være, vi går i aktion før eavlueringen. Vi vil selvfølgelig benytte enhver lejlighed til at kæmpe for at genskabe den åbenhed om den politiske beslutningsproces, som offentlighedsloven har fjernet,« siger Christian Kierkegaard.

Journalisten satte i februar i samarbejde med journalist Brigitte Alfter et lignende arbejde i gang. I blogindlægget Afprøv den nye #offentlighedslov kaldte Brigitte Alfter på gode og dårlige erfaringer med den nye offentlighedslov. Hun har siden modtaget – og selv indsamlet – en række eksempler og løbende opdateret blogindlægget. Du kan læse hendes opsamling her.

1 Kommentar

Brigitte Alfter
11. JUNI 2014
Jeps!!

Jeps!!
Tusinde tak for det initiativ, DJ & Danske Medier! Så bliver det midlertidige initiativ fra februar gjort overflødigt. Det er jo bedst, at det bliver gjort systematisk! Til det er portalen et langt bedre format end bloggen.