Politiken er med til at starte den nye tænketank Kraka. Deres politiske kommentator Peter Mogensen skal være direktør, og han garanterer uafhængighed. Den er der ikke mange, der tror på.
Politiken har endnu en gang kastet sig ud i et utraditionelt projekt. Sammen med blandt andre landbrugets interesseorganisation, Landbrug og Fødevarer, og virksomheden Falck starter de tænketanken Kraka. Den "skal styrke debatten om det økonomiske grundlag for fremtidens velfærdssamfund", som Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard, formulerer det.
Han garanterer, at tænketanken skal være uafhængig af avisen:
"Tænketanken Kraka er ikke Politiken, og Politiken er ikke tænketanken Kraka. Men vi støtter initiativet økonomisk, og vi ser frem til samarbejdet med Kraka," skriver Bo Lidegaard.
Uafhængigheden bliver også understreget af tænketankens nye direktør, nu tidligere politisk kommentator og redaktionschef på Politiken Peter Mogensen.
"Jeg er garanten for, at Kraka bliver en uafhængig tænketank. Når vi skal ansætte økonomer vil vi ikke kigge efter politiske holdninger, men efter de fagligt dygtigste folk i landet, og når vi skal lave analyser, vil vi ikke lade os styre af nogen interesser," siger han i et interview på Politiken.dk
Uafhængigheden giver man dog ikke meget for hos konkurrerende tænketanke og mediehuse. Ansvarshavende chefredaktør på Berlingske og koncernchef i Berlingske Media Lisbeth Knudsen skriver i sin blog på b.dk, at selve tænketankens formål er politisk ladet.
"Hvordan i alverden kan man være politisk uafhængig, hvis formålet med tænketanken på forhånd er at redde velfærdssamfundet i generationer fremover. Det er jo ikke ligefrem et apolitisk projekt, hvordan man griber den opgave an," skriver Lisbeth Knudsen.
Direktør i tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen mener, at en neutral tænketank er et umuligt projekt:
"Det der med at have en politisk neutral tænketank er nærmest naturstridigt. Det handler om samfund, politik og værdier, så jeg tror ikke på, at Kraka kan være helt værdipolitisk neutral," siger Lars Andersen til Politiken.dk.
Allerede i december var der kritiske røster, da planerne om tænketanken blev offentligt kendte. Her udtrykte både LO og DI, der oprindeligt var en del af projektet, deres skepsis over for tænketankens uafhængighed. Ingen af dem er med i projektet i dag.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
For mig at se er der grundlæggende problemer med Kraka, udover disse som nævnes her og på de respektive sider der henvises til. Jeg skrev et indlæg om dette i fredags.