Ny lov kan give fotografer 10 års fængsel

Ny britisk lov gør det muligt at idømme fotografer 10 års fængsel for at fotografere politibetjente og soldater i arbejde. Det strider mod menneskerettighederne, mener mediejurist.

Ny britisk lov gør det muligt at idømme fotografer 10 års fængsel for at fotografere politibetjente og soldater i arbejde. Det strider mod menneskerettighederne, mener mediejurist.

Fremover kan fotografer risikere op til 10 års fængsel for at fotografere britiske soldater, efterretningsfolk eller politibetjente. Det er konsekvensen af en udvidelse af anti-terrorlovgivningen i England, som skal hindre potentielle terrorister i at indsamle oplysninger om terrormål. Loven træder i kraft 16. februar, skriver djfotograferne.dk .

Det britiske fotografforbund, British Journal of Photography, erkender på baggrund af udtalelser fra politimyndigheder og premierminister Gordon Brown, at fotografer fremover i højere grad kan forvente at blive tilbageholdt og afhørt, når de fotograferer på offentlige steder.

Uden at kende nærmere til den specifikke britiske stramning af anti-terrorlovgivningen vurderer mediejuralektor på Journalisthøjskolen Oluf Jørgensen, at en sådan indskærpelse er i klar modstrid med Menneskerettighedskonventionens paragraf 10, fortæller han til Journalisten.dk.

Den nuværende anti-terrorlovgivning giver dog allerede politiet ret til at tilbageholde enhver, som fotograferer politibetjente i arbejde. Således er der i England flere eksempler på fotografer, som er blevet arresteret for at have taget billeder under såvel lovlige demonstrationer som private bryllupper. Senest forsøgte en politibetjent af fraviste kameraet fra en fotograf, da han i London 24. januar dækkede en demonstration mod BBC's dækning af Gaza-konflikten.

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
30. JANUAR 2009
Re: Ny lov kan give fotografer 10 års fængsel
Tja.. det er jo mediernes fornemste opgave, at vogte over demokratiet, og vi må vel bare konstatere, at de engelske medier har snork sovet i timen, for hvis de havde været vågne, og havde presset politikerne hårdt nok, så ville et lovforslag med så vidtrækkende konsekvenser for demokratiet, ytringsfrihedden og nyhedsformidlingen aldrig være nået så langt, at det blev vedtaget, og blev gældende lov.

Konsekvensen er, at engelsk politi vil kunne bruge loven i flæng, det kan f.eks. være en demonstration, hvor politiet har været lidt for håndfaste, her kan de anholde samtlige fotografer og beslaglægge deres kameraer og billeder, og så kan der gå en to - tre år i retssystemet, og når sagerne endelig bliver afgjort, så er billederne desværre slettet, eller de er så gamle og uaktuelle, at de ikke længere har den store betydning.

Det sørgelige er dog, at England også er medlem af EU, der er nemlig en tendens til, at politikerne i EU-landene lærer af hinandens unoder, og det skal nok vise sig, at der også er danske politikere, som mener, at de kan bekæmpe terror ved at begrænse demokratiet, og som derfor godt kan se en fordel i at kopiere den engelske model.

Med venlig hilsen
 
Niels Riis Ebbesen