Ny lønstatistik: Her er mediebranchens løn og lønstigninger

DJ-medlemmernes løn steg med 1,8 procent i 2015. En lav inflation sikrer en reallønsfremgang på 1,4 procent. Gennemsnitslønnen er nu 41.341 kr. uden pension. Den nye lønstatistik dækker dog over store forskelle. Se lønnen for alle faggrupper og medier i branchen

De historisk lave stigninger i forbrugerpriserne sikrer igen i år, at DJ-medlemmernes samlede lønstigning ikke bliver spist op af inflationen.

DJ’s nye lønstatistik for 2015 viser, at lønnen steg med 1,8 procent i gennemsnit for DJ-medlemmer, der var ansat i samme stilling på samme arbejdsplads.

Da inflationen kun var på 0,4 procent i 2015, sikrer det en reallønsfremgang og dermed øget købekraft på 1,4 procent.

Du kan gå på opdagelse i lønstatistikken og se lønnen for alle faggrupper og arbejdspladser i branchen med mindst 5 DJ-medlemmer her.

Købekraft tilbage på niveau før finanskrisen

Der har nu været 3 år med reallønsfremgang efter 3 år med reallønsnedgang fra 2010 til 2012. Det betyder, at DJ-medlemmernes løn nu har genvundet købekraften fra begyndelsen af finanskrisen i 2009.

Lønniveauet på arbejdspladserne er samlet set kun steget med 0,8 procent, men det skyldes udskiftningen i arbejdsstyrken, hvor tilgangen af relativt lavtlønnede, nyuddannede erstatter ældre, mere vellønnede medarbejdere, som går på pension eller forlader branchen.

Gennemsnitslønnen for et DJ-medlem er nu 41.341 kr. om måneden plus arbejdsgiverens pensionsbidrag. Men både lønstigninger og gennemsnitslønnen dækker over store forskelle.

De to bedst lønnede stillingsgrupper er Producenter med en gennemsnitsløn på 59.885 kr. og Kommunikationschefer/Pressechefer med 51.904 kr. Herefter kommer Redaktionschefer med 48.302 kr. og Studieværter med 47.443 kr.

Den laveste gennemsnitsløn finder man hos fotografer, der laver PR og kommunikation, med 31.639 kr. og hos Researcher/Resumist med 33.550 kr.

Kommunikation trækker lønstigningerne op

Lønfremgangen på 1,8 procent i 2015 er også ganske ujævnt fordelt. Det er igen især kommunikationsfolket i den offentlige og private sektor, som trækker den samlede lønstigning op med stigninger på henholdsvis 2,0 procent og 2,7 procent.

Topscoreren blev ansatte på netmedier med en gennemsnitlig stigning på 3,9 procent, men gruppen er antalsmæssigt for lille til at påvirke det samlede gennemsnit for alvor.

I den anden ende af skalaen finder man privat fotografisk virksomhed med den mindste lønstigning på 0,3 procent. Herfra er der et stykke op til Nyhedsbureauer/Nyhedstjenester med 1,3 procent og Ugeblade/Magasiner med 1,4 procent.

Den store gruppe af dagbladsansatte fik en stigning svarende præcis til gennemsnittet på 1,8 procent.

Mænd og kvinder får samme lønstigninger

Ser man på geografi er der ikke de store forskelle i lønstigningerne. I København steg DJ-medlemmernes løn med 1,9 procent, mens den steg 1,7 procent i resten af landet.

Både mænd og kvinder fik en gennemsnitlig lønstigning på 1,8 procent, dermed er det fortsat ikke lavere lønstigninger til kvinder, der er årsag til den nærmest permanente lønforskel mellem kønnene på 5-6 procent.

Lønstatistikken bliver i år ikke trykt som et indstik i fagbladet Journalisten på grund af meget høje portopriser. Lønstatistikken bliver derimod sendt til medlemmerne på mail med link til den PDF-fil, som altid kan findes på DJ’s hjemmeside. 

0 Kommentarer