Portræt

Ny kulturminister har slået sig på medier, men slår også gerne igen

Mediebranchen får en ny kulturminister, der går ind i folk med træsko på og ikke er bange for at ringe journalisterne op. Men han har også selv prøvet at slå sig i medierne

Hvis man som journalist skal skrive et portræt af den nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt, er det ikke utænkeligt, at han selv når at ringe journalisten op inden udgivelse.

”Jeg hører, du er ved at lave et portræt af mig,” sagde Jakob Engel-Schmidt for eksempel i telefonrøret til Altinget-journalist Julie Schønning, der i november var i gang med at skrive et portræt af den tidligere Venstre-profil, der nu for alvor var på vej med et comeback af de store i dansk politik med partiet Moderaterne.

Men skrivefreden er intakt her på Journalistens redaktion, da Jakob Engel-Schmidt i disse timer har travlt med at blive præsenteret for dronning Margrethe, Kulturministeriets medarbejdere og Danmarks befolkning som ny kulturminister.

Han har i hvert fald ikke svaret på vores sms endnu.

Det er dog ikke svært at tegne et billede af en politiker, der både har slået sig på medierne, men også formår at slå hårdt tilbage.

Mest markant slog han sig, da det i begyndelsen af februar 2018 kom frem, at han havde kørt bil med kokain i blodet.

Jeg er utroligt nysgerrig. Det værste, der kan ske for mig, er, at der er noget, andre ved, som jeg ikke ved.

Jakob Engel-Schmidt til Altinget

Det blev afsløret af Ekstra Bladet, som dengang kunne fortælle, at det var usikkert, hvorvidt Jakob Engel-Schmidt nogensinde ville komme tilbage til politik.

Men som talrige andre gange slog han eksempelvis tilbage, da Avisen.dk året før kaldte ham ”Løkkes lakaj” i en rubrik.

”Avisen.dk mener, jeg er en slesk person, der handler i fjendtlige magthaveres tjeneste (definition af begrebet ”lakaj”),” lød det dengang i et Facebook-opslag fra Jakob Engel-Schmidt.

Her skrev den daværende Venstre-politiker også, at han havde taget fat i journalisten bag artiklen:

”Direkte adspurgt begrunder den ansvarlige journalist personangrebet med, at jeg svarer på en kritik, der ikke er rettet til mig,” skriver Jakob Engel-Schmidt om sagen, hvor han forsvarede sin daværende og nuværende chef, Lars Løkke Rasmussen.

Fem politiske mediesager, der venter forude

Medieaftalen

Regeringen er enig om, at medieaftalen skal fastholdes, men vil afsøge muligheden for at erstatte kulturbidraget med en ordning, hvor udbyderne kan vælge mellem en forpligtelse til at investere i dansksproget indhold eller betale en udgift. En genbehandling af kulturbidraget har været et ønske fra Moderaterne.

Offentlighedslov

Regeringen vil nedsætte et fagkyndigt udvalg, der skal skabe grundlag for, at der kan udarbejdes en ny offentlighedslov.

Media Freedom Act

EU vil indføre nye regler på medieområdet, hvilket møder modstand fra blandt andre Danske Medier og Folketingets Europaudvalg.

Digital Services Act

EU er også i gang med at udarbejde en såkaldt Digital Services Act (DSA), der skal modernisere og præcisere EU’s krav til de digitale platforme. Blandt andre Dansk Journalistforbund ønsker øget regulering af techgiganterne.

Medieansvarsudvalget

Under den forrige regering nedsatte Kulturministeriet et Medieansvarsudvalg med Søren Pind i spidsen. Det arbejde skal efter planen finde sted i det nye år.

Om den skarpe opmærksomhed rettet mod pressens bogstaver kommer til at bestå i stillingen som kulturminister, må stå hen i gætværkets uvished.

Med træsko og klør fem

Men han er en type, der går ind i folk med træsko på, som han har sagt til Euroman:

”Og jeg er ikke særligt genert. Det kan man godt slå sig lidt på nogle gange, for det er ikke alle, der nødvendigvis synes, det er fedt at få stukket en klør fem i hovedet: ’Hej, jeg hedder Jakob, hvem er du, og hvordan passer du ind her?’”

Det må journalisten bag Altingets portræt også have fornemmet i telefonen, da Jakob Engel-Schmidt selv ringede hende op:

”Jeg er utroligt nysgerrig. Det værste, der kan ske for mig, er, at der er noget, andre ved, som jeg ikke ved. Det har givet mig alvorlige udfordringer og store problemer i tidens løb, men også viden, som andre ikke har,” sagde han til Altinget.

For første gang skal Jakob Engel-Schmidt nu indtage en ministerpost, hvor kontakten til medierne typisk foregår gennem en presseafdeling.

Og dette portræt er skam også blevet færdigt uden sms’er eller opkald fra Jakob Engel-Schmidt.

Ud over travlhed gemmer en del af svaret sig måske i den nykårede ministers opslag på Facebook:

”Jeg er så glad, stolt og en smule tom for ord.”

Blå Bog: Jakob Engel-Schmidt

  • 39 år
  • Kulturminister, folketingsmedlem og politisk ordfører for Moderaterne.
  • Bliver også medlem af regeringens økonomiudvalg og koordinationsudvalg.
  • Har tidligere siddet i Folketinget for Venstre, men tog i 2017 orlov for at indtage en direktørstilling på Niels Brock.
  • I 2018 afslørede Ekstra Bladet, at Jakob Engel-Schmidt kort tid inden orloven var blevet taget af politiet med kokain i blodet.
  • Er uddannet cand. merc. i International Business fra CBS i København.
  • Har også arbejdet som Public Affairs Director i Rud Pedersen fra 2019 til 2021.
  • Derudover har han været direktør i Dansk Iværksætterforening fra 2012 til 2013 samt landsformand for Venstres Ungdom fra 2009-2011.

 

0 Kommentarer