Fotografi

Ny kritik af Grarup: Problemer med fakta om folkedrabet i Rwanda

24syv har fundet en række forkerte faktuelle oplysninger i Jan Grarups fortælling om sin rolle under folkedrabet i Rwanda. Hvornår var han for eksempel i landet?

Reporterne på 24syv har lavet en gennemgang af pressefotografen Jan Grarups fortællinger fra dengang, han var til stede under folkedrabet i Rwanda i 1994. Gennemgangen peger på en række upræcise og forkerte faktuelle oplysninger, når Jan Grarup har fortalt om Rwanda i bøger, interviews og podcasts. Det skriver Berlingske.

Efterprøvningen af Jan Grarups fremstilling af sin rolle under folkedrabet i Rwanda sker, efter at det i sidste uge kom frem, at Jan Grarup har talt usandt om sine oplevelser under krigsreportage i Ukraine.

Jan Grarup har ikke ønsket at svare Berlingske på kritikken, og han ønsker heller ikke at udtale sig til Journalisten.

Alene eller sammen med soldater?

Centralt er en massakre i en kirke i byen Nyamata i Rwanda, der fandt sted mellem 14. og 16. april 1994. Hvornår ankom Jan Grarup til kirken, og ankom han alene?

Da Jan Grarup 8. april 2019 var gæst i Politikens nyhedspodcast, understregede han, at han ankom til kirken kun ”fire-fem timer” efter den blodige massakre.

Men i hans egen bog ’Hvor jernkorsene gror’ ankom han ”nogle døgn” efter massakren.

I et essay i Politiken skriver han i 2019, at han ankom alene, men ifølge hans egen bog ankom han sammen med en tutsi-kommandør og fem-otte soldater.

Kirke eller feltlazaret

I kirken finder han en fem-seks-årig overlevende pige og tager med sine egne ord det nok vigtigste billede i sit liv.

24syvs gennemgang af Politiken fra 1994 viser imidlertid, at billedet af pigen ikke er taget ved kirken få timer efter massakren. Der er tale om en forældreløs pige på et feltlazaret i et af de nyerobrede områder i byen Gitarama 2,5 times kørsel fra kirken i Nyamata.

Der er ifølge 24syv også uklarhed om, hvornår Jan Grarup egentlig befandt sig i Rwanda.

Massakren i kirken fandt sted mellem 14. og 16. april 1994 ifølge de officielle arkiver i Rwanda.

17. april er Jan Grarup på Gentofte Stadion for at fotografere football.

Derefter rejste han til Sydafrika for at dække præsidentvalget, hvor han blandt andet er krediteret for at tage billeder 24. april og 2. maj.

Først efter reportagen i Sydafrika ankom han til Rwanda. Det har han tidligere forklaret til Journalisten.

 

0 Kommentarer