Ny kommunikationschef: »Det er mange år siden, at AGF var et galehus«

Søren Højlund Carlsen er ny kommunikationschef i fodboldklubben AGF. I 2013 skrev han en kritisk bog om klubbens træner, der få måneder senere blev fyret. »Hvis jeg havde være kommunikationschef i AGF dengang, så havde jeg nok håndteret sådan en bog lidt anderledes«

Nordjyden Søren Højlund Carlsen er forelsket i Aarhus og byens fodboldklub AGF. Og fra årsskiftet tiltræder den 42-årige journalist, forfatter og kommunikationsrådgiver som ny kommunikationschef i AGF.

»Som fodboldnørd ser jeg frem til at blive en del af fodboldverdenen. Jeg er meget glad for fodbold, men jeg har aldrig været sportsjournalist på fuld tid. Fodbold har mest været en passion ved siden af mit arbejde. Jeg glæder mig til at blive en del af hele det game og det cirkus, som Superligaen jo er,« siger Søren Højlund Carlsen til Journalisten.   

Han kommer fra en stilling som projektchef i Turbine Forlaget, og tidligere har han blandt andet været tilrettelægger hos DR i Aarhus.

AGF bliver af fodboldinteresserede danskere ofte betegnet som noget af et galehus, hvor der er kort mellem trænerfyringerne og udskiftningen af både den sportslige og administrative ledelse.

Hvordan har du det med at skulle arbejde sådan et sted?

»Det har jeg det rigtig fint med. Det er en myte, at AGF er et galehus. Klubben er blevet drevet utroligt professionelt de seneste år, hvor de seneste trænerfyringer har været basereret på rationel sund fornuft. Det er mange år siden, at AGF var et galehus,« siger Søren Højlund Carlsen.

Ondt blod efter at kritisk bog er væk

Han skrev i 2013 en omstridt portrætbog om og med AGF’s tidligere topangriber og fanikon Peter Graulund, der i bogen kom med meget skarp kritik af den daværende AGF-træner Peter Sørensens person og mandskabsbehandling. Få måneder senere blev Peter Sørensen fyret.

Hvilken betydning har den bog haft for dit forhold til klubben og dens spillere og ledere?   

»Det havde helt sikkert en negativ betydning, da bogen udkom. Det vil være løgn at sige andet. Hos klubbens daværende ledelse blev den meget negativt modtaget. Men det var jo ikke bogens skyld, at Peter Sørensen var dårlig til mandskabsbehandling, og at han havde mistet spillertruppens tillid. Han var jo blevet fyret, uanset om den bog var blevet udgivet eller ej,« siger Søren Højlund Carlsen og fortsætter:

»Jeg har ingen problemer med at gå ind i en klub, som jeg tidligere har skrevet en kritisk bog om. Dengang var ledelsen sur over bogen, men der er ikke mange tilbage i klubben fra dengang, og der er ikke noget ondt blod længere. Men jeg kan da sige så meget, at hvis jeg havde været kommunikationschef i AGF dengang, så havde jeg nok håndteret sådan en bog lidt anderledes.«

Søren Højlund Carlsen i samtale med fodboldkommentator Morten Bruun ved receptionen for bogen 'Superligaen i 25 år', som udkom i sidste måned. Foto: Per Kjærbye

Varmt forhold til AGF og Aarhus

Ud over portrætbogen af AGF-ikonet Peter Graulund har han også skrevet boget 'Århus i hjertet', hvor 15 kendte danskere fortæller om deres forhold til Aarhus og deres favoritsted i byen.  

Hvad er dit personlige forhold til Aarhus og AGF?

»Det er varmt og stærkt. Jeg kom til byen for over 20 år siden fra Vendsyssel og faldt med det samme for byen. Der var både højt til himlen og højt til loftet. Jeg kom fra et sted, hvor der måske nok var højt til himlen, men ofte var der ikke så højt til loftet. Det blev hurtigt en tradition, at jeg sammen med nogle venner tog på stadion søndag eftermiddag og så AGF spille. Siden er både byen og klubben vokset på mig,« siger Søren Højlund Carlsen.

Hvad er AGF’s største kommunikationsmæssige udfordring set med dine øjne?

»Det er nok, at folk stadig tror, at AGF er en klub, der lever i fortiden. AGF bliver tit skudt i skoene, at hvis vi har vundet et par kampe, så tror alle i klubben, at vi både vinder mesterskabet og derefter Champions League året efter. Men det er på ingen måde tilfældet mere. Det er mange år siden, at AGF havde en selvbevidsthed, som ikke var i overensstemmelse med virkeligheden. Der er nu en ny form for ydmyghed i klubben og i byen.«

En del af noget større

Søren Højlund Carlsen skal være kommunikationschef for noget så ustabilt som en fodboldklub. Uanset hvor godt et stykke arbejde der eventuelt bliver lavet af bestyrelsen, administrationen og ungdomstrænerne, så kan det hele være lige meget, hvis førsteholdet taber om søndagen.

Hvilke tanker har du gjort dig om det?

»Det er jeg meget spændt på. En af mine opgaver bliver jo at bidrage til, at så mange folk som muligt kommer på stadion. Men det afhænger jo fuldstændigt af resultaterne på banen. Men det, jeg kan gøre, er at sikre, at der er gode relationer og god kommunikation mellem klubben og byen, fansene og sponsorerne, så vilkårene for at vinde fodboldkampe er så gode som mulige,« siger han.

Hvorfor er det et spændende job for dig?

»Jobbet favner alt det, som jeg har lavet og lært i mit journalistiske liv både i medierne og i kommunikationsbranchen. Og for at bruge DBU’s udtryk, så tiltaler det mig at blive en del af noget, som er større end mig selv. Nu kommer jeg fra et job i et forlag og før det DR. Det er også spændende, men det er noget andet at blive en del af noget, som betyder så ufatteligt meget for mange mennesker og for en hel by,« siger Søren Højlund Carlsen og fortsætter:  

»Og jeg glæder mig til at hjælpe med at styrke den stærke samhørighed, der i forvejen er mellem byen og klubben. At styrke klubbens relation til byen, fansene og sponsorerne, så vi kan sætte en tyk streg under, at AGF er byens hold.«

2 Kommentarer

Mogens Laier
22. DECEMBER 2016
Det er svært det her, når
Det er svært det her, når manden skriver at det ikke er et galehus, så skulle de bare spille noget bold, hvorfor skal de ligge nede i hullet, parat til at blive smidt ud af den bedste række
Kenneth Kristensen
21. DECEMBER 2016
Med udtryk som game og cirkus
Med udtryk som game og cirkus lader det til at Søren passer fint ind i AGF. De sidste 20 år har vi hørt den smøre fra de fleste nytilkomne. Her er så endnu en, der nok kommer til at æde sine ord igen, når han engang har haft en reel arbejdsdag på Fredensvang. Klubben slingrer stadig derudaf, og der skal vel noget varig stabilitet til før man kan udtale sig om slutningen på "galehuset".
Indtil videre glimrer han med de fine kommunikationsfærdigheder - for han ved vel, hvad han snakker om?!