Ny kampagne skal redde Arbejderen

Dagbladet Arbejderen må lukke, hvis avisen ikke får 200 nye abonnenter og 200.000 kroner via støtteaktier. Redaktøren holder fast i tilknytningen til Kommunistisk Parti, og hun tror på projektet »Vi er ikke i gang med at pakke dødsboet ned«

Den lille venstreorienterede avis Arbejderen er i krise. I fredags lancerede den en kampagne, der ved hjælp af indsamling, støtteaktier og flere abonnenter skal redde avisen.

»Vi må sige helt alvorligt, at hvis det ikke lykkes for os at komme i hus med de her mål, så må vi lukke,« siger chefredaktør Birthe Sørensen, der tror på projektet:

»Vi er optimistiske, og vi er ikke i gang med at pakke døsboet ned. Vi er sikre på, at det nok skal lykkes for os, og allerede over weekenden har vi haft meget positiv respons,« siger Birthe Sørensen, der fortæller, at der er solgt for cirka 15.000 kroner støtteaktier siden fredag.

Der er dog stadig lidt vej op til målet på 200.000 kroner via støtteaktier, som skal supplere de 1,2 millioner kroner, som arbejderen plejer at samle ind i støttekroner i løbet af et år. Derudover skal de skaffe 200 nye abonnenter inden nytår for at få tingene til at løbe rundt.

Arbejderens problemer skyldes flere faktorer. Som konsekvens af den nye mediestøtteordning får avisen en million kroner mindre over de næste tre år, og ligesom det er tilfældet med andre aviser, mister Arbejderen abonnenter.

Men der er også en del punkter, hvor Arbejderen adskiller sig fra normale dagblade. Den udgives af Kommunistisk Parti og har derfor stadig meget tætte bånd til et politisk parti. Der er næsten ingen indtægter på annoncer, og ud af de 30-40 mennesker, som er fast tilknyttet arbejdet med at få avisen ud, får kun 10-12 medarbejdere løn for det, fortæller chefredaktør Birthe Sørensen.

Hun tror ikke, at konstruktionen med at være så tæt på partiet hæmmer avisen – tværtimod mener hun, at det er grunden til, at den stadig lever:

»Nu er jeg også selv medlem af Kommunistisk Parti, og det er et spørgsmål, jeg hører tit. Men vi ser sådan på det, at tilknytningen til partiet er grunden til, at vi stadig kan eksistere. Det sikrer, at der er et apparat – uden det ville vi ikke kunne samle 1,2 millioner kroner ind hvert år,« siger Birthe Sørensen.

Hun forklarer, at pengene, som avisen er afhængig af, blandt andet kommer ind via støttefester og en støttefond. Avisen så også gerne, at man fik flere annoncer, men det er ikke de helt store virksomheder, de starter med:

»Det er ikke inde i vores univers. Ideen med at udgive Arbejderen er at skabe en alternativ stemme i mediebilledet. Der er nok borgerlige aviser. Men vi har ikke taget stilling til, at vi ikke vil have kommercielle annoncer. Men annoncer for sådan noget som rejser og bøger passer nok bedre ind i vores koncept,« forklarer Birthe Sørensen.

2 Kommentarer

Øjvind Hesselager
1. SEPTEMBER 2014
Kære Jan

Kære Jan

Tak for replik. Hvori består Journalistens blindhed?

Med venlig hilsen
Jan August Hillers
1. SEPTEMBER 2014
Også Journalisten er for
Også Journalisten er for blinde over for Arbejderen (og i øvrigt også DK4).

Jeg er bestemt ikke jævnlig læser, men Arbejderen er selv med sit faste politiske ståsted ikke mindre seriøs end de fleste andre dagblade. Og sidst jeg så efter, var kulturstoffet rigtig godt.
Jeg synes vi skal hjælpe med at lade denne lille alternative avis overleve.