Ny journalistuddannelse godkendt

En ny kandidatuddannelse i journalistik på SDU er netop blevet godkendt. Uddannelsen forventes at starte i september 2015. SDU vil uddanne mere fagstærke journalister, siger centerleder. DJ er glad for mere uddannelse, men så helst, at praktikken var lønnet

Center for Journalistik på Syddansk Universitet har netop fået godkendt en ny kandidatuddannelse i journalistik. Den nye kandidatuddannelse med titlen cand.mag i Journalistik skal erstatte den tidligere kandidatuddannelse cand.public B, som ikke udbydes mere.

Håbet med den nye uddannelse er at uddanne mere fagstærke journalister, fortæller centerleder for Journalistik på SDU Peter Bro.

»Det er vigtigt at slå fast, at det her er en omlægning af vores eksisterende uddannelse, men en omlægning, som vi håber, betyder, at vi kan sende nogle endnu mere fagstærke journalister ud i det danske medielandskab,« siger Peter Bro.

Det nye ved kandidatuddannelsen er, at den er tilgængelig for studerende med en bacheloruddannelse fra universiteterne i alt fra statskundskab til biologi, men også professionsbachelorer som politifolk, sygeplejersker og studerende fra landets tekniske skoler. Det vil uddanne journalister, der allerede har indgående kendskab til et specifikt fagområde, fortæller Peter Bro.

Efterspørgsel i branchen

Peter Bro forklarer, at de på SDU har gennemført en undersøgelse i den danske mediebranche, og den viste, at der var stor efterspørgsel på netop den type fagstærke journalister, som de vil til at uddanne på SDU.

»Vi har rigtig mange dygtige generalister, som bliver uddannet fra landets journalistuddannelser, men i et stadig mere komplekst samfund, hvor flere virksomheder, organisationer og myndigheder ansætter PR-folk, som skal påvirke journalisterne, så er det vigtigt, at journalister har et fagligt beredskab at spille imod med,« siger Peter Bro.

»Mange medieledere kan også se, at der er et behov for, at de redaktionelle medarbejdere kan matche de her PR-folk. Jeg tror, vi har behov for mange forskellige journalister, og det er så det, vi prøver at være med til at afveje på en god måde med denne her omlægning,« tilføjer han.

Ud over interessen fra branchen, der kom til udtryk i den omtalte undersøgelse, ligger der også andre overvejelser til grund for omlægningen af kandidatuddannelserne.

»Vi synes her på SDU, at vi har en forpligtelse til at uddanne andre journalister end generalister, og så har vi fået henvendelser fra flere studerende, der var kede af, at de ikke kunne søge ind på cand.public B. Det fortæller mig, at uddannelsen udfylder et eksisterende behov hos de studerende,« siger Peter Bro.

Universitetspraktik obligatorisk del af uddannelsen

På den nye kandidatuddannelse skal de studerende også i praktik, men det bliver ikke den traditionelle praktik, som man kender det fra Roskilde Universitet, journalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole eller SDU’s egen journalistuddannelse.

»Det bliver en praktikordning, som man kender det fra de mere klassiske universitetsuddannelser, en såkaldt universitetspraktik. Den studerende er altså ikke ude i 12 eller 18 måneder, men i 2, 3, 4 måneder, eller hvad man nu finder ud af med den enkelte arbejdsplads,« forklarer Peter Bro.

Han henviser bl.a. til, at medier som Politiken og DR allerede gør brug af universitetspraktikanter, som f.eks. læser Medievidenskab eller Dansk.

»I vores undersøgelse gav medierne udtryk for, at de savnede nogle universitetspraktikanter, der var lidt skarpere rent journalistisk,« siger Peter Bro.

Han forklarer, at de studerende derfor ikke vil lægge pres på de klassiske journalistpraktikpladser.

»Det bliver mere i forhold til de andre universitetspraktikanter, at der kommer en konkurrencesituation,« siger Peter Bro.

DJ: Udfordring med gratis praktik

Næstformand i Dansk Journalistforbund Lars Werge er som udgangspunkt glad for omlægningen af kandidatuddannelsen.

»På den ene side synes jeg, det er rigtig fint, at SDU forsøger at styrke journalistfaget i en tid, hvor alting bliver mere akademiseret. På den anden side er det en udfordring med universitetspraktikken. Vi arbejder som forbund for, at arbejdet udføres på dækkede vilkår, og jeg ser helst, at de unge mennesker får løn for deres arbejde,« siger Lars Werge.

Selv om Peter Bro understreger, at de studerende på den nye kandidatuddannelse ikke vil konkurrere med den klassiske journalistpraktik, mener Lars Werge stadig, at der i en presset økonomisk tid er chance for, at det er mere attraktivt for medierne at tage en gratis universitetspraktikant fremfor en klassisk journalistpraktikant.

»Men man kan jo håbe, at de nye studerende fra SDU appellerer til nogle andre typer af medier end dem, journalistpraktikanterne går efter. De vil ikke nødvendigvis have de samme kvalifikationer, som alle nyhedsmedier efterspørger. Så når der for eksempel kommer en af de nye kandidater fra SDU med speciale i jura eller medicin, så er det ikke sikkert, at de skal i praktik på Ekstra Bladet eller P3, men man kan selvfølgelig ikke udelukke det. Det er ikke en sort-hvid diskussion,« siger Lars Werge.

Ny uddannelse betyder ikke mere ledighed

Lars Werge er også nervøs for, at der fremover kan komme for mange praktikanter i forhold til færdiguddannede journalister på de danske medier.

»I det lidt større perspektiv så kan man jo sige, at jo flere studerende der kommer, jo flere praktikanter kommer der. Jeg er nervøs for, at man på nyhedsmedierne siger, at når der er så mange praktikanter, behøver vi ikke så mange færdiguddannede. Vi kan forfærdelig godt lide uddannelse, men vi kan også godt lide, at de færdiguddannede medlemmer kan få arbejde,« forklarer Lars Werge.

Han roser dog de færdiguddannede medlemmer for at være gode til at finde beskæftigelse uden for de helt klassiske journalistjobs.

Men når det gælder situationen i dag, viser DJ’s erfaringer indtil nu, at nye uddannelser ikke betyder større ledighed blandt medlemmerne. Det fortæller konsulent i DJ, Jonas Thing.

»Vi kan ikke se, at udbuddet af uddannelser har en negativ effekt på ledigheden blandt DJ-medlemmer. Nye uddannelser betyder ikke flere arbejdsløse. Ledigheden eksploderede f.eks. ikke, da RUC og SDU kom med deres journalistuddannelser, eller da de første cand.public’ere kom ud,« siger Jonas Thing.

»Det er en kompleks størrelse, hvor mange der bliver uddannet, og hvad markedet er i stand til at opsuge. Det er svært at forudse.«

De kommende måneder skal Peter Bro sammen med nogle studieledere rundt i landet og tale med mediechefer og ledere om mulighederne for de nye praktikanter og klarlægge, hvad de kan og ikke kan.

Muligvis optagelsesprøve

SDU venter på de sidste informationer fra Akkrediteringsrådet, som er det råd, der godkender uddannelser herhjemme, men efter planen vil uddannelsen blive udbudt for første gang til september 2015.

Det næste års tid skal derfor gå med at planlægge og udarbejde optagelsesprocessen, markedsføre uddannelsen og finde ud af, hvor mange pladser der skal udbydes i første omgang, forklarer Peter Bro.

Han har før fortalt Journalisten, at SDU forventer at starte med at udbyde 30 pladser. Hvis der er mere end 30 ansøgere, vil de indføre en optagelsesprøve, som man kender det fra bacheloruddannelsen i Journalistik på SDU.

3 Kommentarer

Bodil Rohde
17. APRIL 2014
Kære Mathias Svane Kraft

Kære Mathias Svane Kraft

Tak for et godt og tankevækkende indlæg.

Du har helt ret i, at både freelancere, jobsøgende og fastansatte i mediebranchen skal være alvorligt bekymrede over tendensen. Og det er formentlig ikke kun en tendens.

Men en accepteret praksis.

Som medlemmer af DJ har vi et godt redskab. Det er at få vores fælles fagforening til at stoppe den praksis. Den undergraver både uddannelse og løn.

Venlig hilsen
Bodil Rohde




Per Roholt
17. APRIL 2014
Enig
Enig
Mathias Svane Kraft
17. APRIL 2014
Den nye uddannelse vil ikke
Den nye uddannelse vil ikke konkurrere med den klassiske journalistpraktik, mener Peter Bro. Javel. Jeg undrer mig dog over, hvordan det ikke kan være konkurrenceforvridende, når én praktikant koster 0 kr. om måneden, mens en anden koster ca. 16.000.

Jeg kunne også godt tænke mig at vide, hvor længe de fastansatte, freelancerne og de jobsøgende vil acceptere den eksplosion af ulønnede praktikanter, som langsomt, men sikkert æder sig ind på branchen.

Lige nu er der mindst 80 ulønnede praktikanter i DR, hundredevis i kommunikationbureauer og organisationerne, og både Information, TV2 og Politiken gør også brug af ulønnet arbejdskraft.

Lige nu leder DR efter en praktikant, som kan arbejde i sommerferien. Set med mine øjne ligner det mere et sommervikariat end et uddannelsesforløb, men døm selv: http://www.dr.dk/Om_DR/Job+og+karriere/Aktuelle+jobs/2014/04/07141336.htm

Hvis jeg var freelancer, jobsøgende eller fastansat i mediebranchen, ville jeg være alvorligt bekymret over denne tendens. En ulønnet praktikant er selvfølgelig ikke i nærheden at være så dygtige som en færdiguddannet - men hvem siger nej til gratis arbejdskraft?

Mvh.

Mathias Svane Kraft, journaliststuderende