Ny journalistpris fra Kunstrådet

En helt ny journalistpris er på vej i Danmark. Det er Kunstrådet, som står bag, og fokus er den kritiske kulturjournalistik. Nedskæringer i DR har været med til at skabe behovet, lyder det.   

En helt ny journalistpris er på vej i Danmark. Det er Kunstrådet, som står bag, og fokus er den kritiske kulturjournalistik. Nedskæringer i DR har været med til at skabe behovet, lyder det.   

Det kniber med den kritiske kulturjournalistik i Danmark. Og bedre er det ikke blevet i de senere år, hvor DR har skåret ned på sine kultur- og kunstprogrammer.

Derfor vælger Kunstrådet nu at indstifte en helt ny kulturjournalistisk pris.

Tanken er, at den ny journalistpris skal uddeles hvert år til en journalist eller redaktion, som i "særlig grad har bidraget til den kritiske kulturjournalistik, eller som har præsteret en selvstændig, nyskabende kunstformidling", som det hedder i Kunstrådets nye handlingsplan.

Kunstrådet oplyser samtidig, at man vil afsøge nye muligheder for formidling af kunsten for at gøre den synlig, tilgængelig, debatteret og konstruktivt kritiseret. Og generelt vil Kunstrådet tage skridt til at fremme interessen for og udviklingen af den seriøse kunst- og kulturjournalistik.

Hvornår den ny journalistpris vil blive uddelt første gang, er endnu ikke afklaret, ligesom fundatsen mangler at komme på plads.

»Lige præcis hvem der skal kunne få den, og hvordan den skal uddeles, er ikke afklaret. Heller ikke størrelsen,« siger kommunikationskonsulent i Kunststyrelsen Lene Lund Hansen til Journalisten.dk.

Hun understreger, at det netop er DRs dækning af kunst og kultur – eller mangel på samme – som har fået Kunstrådet med Mads Øvlisen som formand til at tage initiativ til prisen. 

»Kunstrådet har været kritisk over for DRs dækning af kunst, fordi DR har skåret ned på sin dækning af området. Og for netop at fremme den kritiske kulturjournalistik har man altså valgt at oprette denne nye pris," siger Lene Lund Hansen.

 Kunstrådets hovedopgave er i øvrigt at fremme udvikling af kunsten i Danmark og dansk kunst i udlandet inden for primært de fire kunstfaglige områder: Billedkunst, litteratur, musik og scenekunst. Kunstrådet administrerer ordninger for 320 millioner kroner årligt.

 

0 Kommentarer