Ny Her&Nu-chef: »Journalistik kommer altid til at træde nogle over tæerne«

Her&Nu henter Michael Rasmussen tilbage som chefredaktør. Han skal sikre, at ugebladet ikke går over stregen og må trække saftige forsider tilbage, som det er sket to gange det seneste år. »Man kan sagtens lave et skarpt og underholdende blad inden for lovens rammer,« siger han

Efter to år som chef for Ekstra Bladets underholdningsredaktion Flash vender Michael Rasmussen nu tilbage som chefredaktør på ugebladet Her&Nu.

Her skal han blandt andet sikre sig, at Her&Nu ikke går over stregen igen og må trække saftige forsidehistorier tilbage, sådan som det er sket to gange inden for det seneste år. Michael Rasmussen har tidligere været chefredaktør på Her&Nu i ni år fra 2005 til 2014.

Hvordan vil man kunne se den nye linje i bladet?

»Man kan sagtens lave et skarpt og underholdende blad inden for lovens rammer. Når du laver journalistik, kommer du altid til at træde nogle over tæerne. Men man kan godt gøre det uden at overtræde hverken de presseetiske eller de juridiske regler. Jeg stod i spidsen for bladet i ni år, hvor vi ikke trak nogen forsidehistorier tilbage, og vi tabte kun én sag i Pressenævnet i den tid,« siger Michael Rasmussen.

Måtte trække to saftige historier om kongehuset

I juni måned fik Erling Tind Larsen en fratrædelsesaftale som chefredaktør på Her&Nu efter kun to år i chefredaktørstolen.

Det skete, efter at ugebladet to gange på et år så sig nødsaget til at trække saftige forsider om kongehuset tilbage.

I oktober 2015 trak Her&Nu en forside tilbage om, at prinsesse Marie skulle have fået lavet større bryster på en klinik i Litauen. Det skete, efter at kongehuset truede med en retssag.  

I maj 2016 måtte Her&Nu trække en forside tilbage om, at kronprins Frederik har været utro, fordi bladet ikke havde dokumentation, og en mediejurist betegnede i Journalisten artiklen som klart injurierende. 

”Oven på de to seneste sager er vi nødt til at flytte grænserne for det Her&Nu, som vi i dag udgiver. Vi vil stadig være et kulørt blad, men som en naturlig konsekvens af, at vi er gået ud over kanten i to sager, skal vi længere væk fra den kant, som bladet har haft," sagde Egmont Publishings udgiverdirektør, Marianne Gram, dengang i en pressemeddelelse.

»Jeg skal ikke trække i nogen håndbremse«

Men Michael Rasmussen forventer ikke at lave de store ændringer på redaktionen af den grund.

Hvornår vil du rykke i håndbremsen for at sikre, at I holder jer på afstand af den kant, som jeres ugebladsdirektør vil væk fra?

»Jeg skal ikke trække i nogen håndbremse eller gøre noget anderledes. Vi skal bare lave et journalistisk håndværk, der holder sig inden for de presseetiske og juridiske regler, sådan som man gør med al anden journalistik,« siger Michael Rasmussen.

Om brugen af anonyme kilder siger han:

»Vi vil ligesom alle andre medier fortsat bruge anonyme kilder nu og da. Anonyme kilder kan godt være troværdige, ligesom ikke-anonyme kilder kan være utroværdige. Derfor skal alle kilders troværdighed altid vurderes, ligesom vi altid skal vurdere, om vi juridisk kan stå inde for at trykke det, de siger,« fortæller Michael Rasmussen.

Forsidehistorien om prinsesse Maries angivelige brystoperation i Litauen blev lavet på baggrund af anonyme kilder fra klinikken i Litauen. Her&Nu stolede dengang på kilderne, men valgte alligevel at trække historien tilbage, fordi man ifølge den daværende chefredaktør ikke kunne føre dokumentation for historien uden at afsløre sine kilder.

0 Kommentarer