Chikane

Ny handlingsplan mod chikane og trusler mod journalister skal øge sikkerheden

Bag handlingsplanen står DJ, Danske Medier, IMS, UNESCO Danmark, Justitsministeriet og Kulturministeriet

En ny fælles handlingsplan skal fremover gøre det lettere for journalister at indberette trusler og chikane, samt monitorere og overvåge overgreb mod mediefolk.

Sådan lyder det fra justitsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse om handlingsplanen mod chikane, hadefulde ytringer og trusler.

”Journalister varetager en samfundskritisk opgave og skal naturligvis kunne arbejde uden frygt for chikane og trusler. Desværre har vi netop set eksempler på chikane og sågar trusler mod journalister, og det udfordrer trygheden for journalister og sætter vores ytringsfrihed under pres,” udtaler han.

Bag den fælles handlingsplan står Dansk Journalistforbund, Danske Medier, IMS (International Media Support), UNESCO Danmark, Justitsministeriet og Kulturministeriet.

Skal skabe trygt miljø

Ifølge pressemeddelelsen skal handlingsplanen bidrage til øget sikkerhed og et mere trygt miljø for journalister.

En opgørelse fra Dansk Journalistforbund viste forrige år, at digital chikane er blevet et arbejdsvilkår for alt for mange journalister.

Et konkret eksempel er en sag fra sidste år, hvor en journalist fra Radio4 oplevede at modtage dødstrusler over Mobile Pay. Journalisten anmeldte det til politiet, og den pågældende person modtog en dom på 30 dages fængsel.

Mangler overblik

Men selv om digital chikane er blevet et arbejdsvilkår for mange journalister, har der indtil nu ikke været en systematiseret indsats for at kortlægge problemets omfang.

Monitorering er derfor ét af de fire konkrete punkter i den fælles handlingsplan. De tager blandt andet udgangspunkt i Europarådets anbefalinger til beskyttelse af medier og journalister og lyder sådan her:

  1. Monitorering af overgreb
  2. Opfølgning på indberetninger
  3. Dialog mellem alle relevante parter
  4. Kontakt med øvrige lande om erfaringsudveksling og initiativer

0 Kommentarer