Gravercenter

Ny graverchef udpeget på DMJX: Vi leverer ikke en færdig pakke på dørtrinnet

Med et nyt gravercenter vil DMJX sætte fart på den undersøgende journalistik i lokalområderne

DMJX har udpeget Bruno Ingemann til at stå i spidsen for det spritnye gravercenter, der skal bidrage med mere undersøgende journalistik om lokalområderne i Danmark.

Der er tale om en erfaren journalist, der kommer fra en stilling som undersøgende journalist på Kommunen.dk og tidligere har arbejdet som redaktør og leder ved en række medier i Danmark.

Til Journalisten fortæller Bruno Ingemann, at visionen med det nye gravercenter er, at medier kan kontakte det, hvis man vil have hjælp eller sparring til et graverprojekt, der tager udgangspunkt i et lokalområde.

For eksempel kan en lokal ugeavis tage fat i gravercenteret, hvis den vil undersøge et forhold i en konkret kommune. Eneste krav er, at mediet selv investerer ressourcer, da det i sidste ende vil være ansvarshavende for det endelige produkt.

”Der er den barre, at man skal henvende sig med en konkret sag, og at mediet selv skal investere i projektet. Når vi samarbejder, gør vi det med redaktører og journalister på mediet, der forpligter sig til at gå ind i det,” siger Bruno Ingemann.

”Vi er ikke et medie og ikke ansvarshavende redaktører for det, der publiceres. Man kan ikke bestille en vare hos os og få den leveret ved dørtrinnet,” uddyber han.

Skal ansætte yderligere

Med ansættelsen af Bruno Ingemann har DMJX lagt de første sten i fundamentet for gravercenteret, som også er afhængigt af finansiering fra den seneste medieaftale, som endnu ikke er færdigbehandlet politisk.

Alligevel vil DMJX allerede nu gå i gang med at rekruttere redaktører og ansatte til centeret.

En til to gange om året vil centret også selv levere et stort undersøgende projekt, som medier i Danmark kan få adgang til og lave journalistik ud fra. Det skal ses som et supplement til den løbende hjælp til de konkrete medier.

Et lignende center i Norge har omtrent hver måned et samarbejde med et medie om en historie, og det er også ambitionen for det danske center.

Hjælper gerne store medier

Landsdækkende medier med egne undersøgende redaktioner kan også anmode om hjælp, men de samme betingelser gælder:

”Det er afgørende, at det skal være afdækning af lokale sager. Det er ikke en undersøgelse af Lars Findsen eller den type journalistik, vi forestiller os, at vi kan hjælpe med. Men hvis for eksempel Politiken eller et andet landsdækkende medie henvender sig for at undersøge et fænomen i lokalområdet, så tager vi udgangspunkt i det,” siger han.

Her forsikrer Bruno Ingemann også om, at centret vil behandle henvendelser fra medierne med fortrolighed, og at de kontaktende medier ”ejer historien”, hvis de anmoder om hjælp. Og selv om det er lidt hypotetisk, så forsikrer Bruno Ingemann også, at man vil behandle henvendelserne fortroligt og uafhængigt af hinanden, hvis to medier kontakter centret om den samme historie.

Bruno Ingemann starter officielt i jobbet fra 15. februar, hvorefter han skal sammensætte det hold, der skal hjælpe medierne med de lokale historier. Blandt andet skal der ansættes graverredaktører med konkret erfaring inden for undersøgende journalistik samt eksperter og konsulenter, der kan trækkes på.

Gravercenteret arbejder også på at sammensætte et nationalt og et internationalt advisory board.

0 Kommentarer