
Freelancegruppens nye forperson, Marianne Bækbøl, forstår vreden. Foto: Foto: Lisbeth Holten
Freelancemedlemmer af Dansk Journalistforbund (DJ) har de seneste døgn rettet kritik mod DJ og den overenskomstaftale, der for nyligt blev indgået på dagbladsområdet.
Ifølge kritikerne viser manglen på en freelanceaftale, at DJ ikke gør nok for forbundets freelancemedlemmer.
Og den kritik er fuldt forståelig, siger Marianne Bækbøl, der i lørdags blev valgt som ny formand for Freelancegruppen i DJ.
Hun er med egne ord havnet midt i orkanens øje:
”Jeg forstår godt vreden, fordi vi freelancere har ventet længe på at få nogle gode freelanceaftaler. Så jeg forstår godt, at man er vred og skuffet,” siger hun.
Fordi Marianne Bækbøl er ny i stolen, har hun endnu ikke været til bestyrelsesmøde i specialforeningen og har stadig brug for at sætte sig ind i den nye rolle.
Freelancegruppe skal styrkes
Men vreden fra forbundets freelancemedlemmer gør indtryk – og det er også hendes vision, at Freelancegruppen skal styrkes og være en aktiv del af de lokalforhandlinger, der nu skal foregå med de enkelte medier under dagbladsoverenskomsten:
”Det er min vision, at vi som freelancere bliver styrket i forhold til overenskomstforhandlinger – og at vi som gruppe fortsætter med at være fagpolitisk stærke,” siger hun.
Ud over at styrke kræfterne internt i Freelancegruppen vil hun også arbejde målrettet på at få mere gang i de forskellige freelanceklubber, så man får organiseret endnu flere freelancere.
Derudover er det aftalt, at DJ-næstformand Allan Boye Thulstrup deltager i Freelancegruppens bestyrelsesmøde i den kommende uge, hvor Freelancegruppen kan give yderligere input i forhold til kritikken fra freelancere rettet mod forbundet.
Stadig håb, siger DJ
Tidligere har DJ-formand Tine Johansen sagt til Journalisten, at det ikke lod sig gøre at tegne en freelanceaftale, fordi arbejdsgiverne var imod.
Hun siger også, at hun forstår skuffelsen:
”Det er der ikke kun hos freelancemedlemmerne. Det er der sådan set hos os alle sammen, og det her har også været noget, der har været rigtig vigtigt for tillidsrepræsentanterne ude på arbejdspladserne. De vil gerne have nogle mere forpligtende og bedre redskaber til at kunne hjælpe freelancemedlemmer i det daglige. Så det her er jo en frustration, vi alle sammen deler.”
Ifølge DJ er håbet dog ikke helt væk. Ved forhandlingen var udgangspunktet en rammeaftale med skitseringen af nogle grundlæggende vilkår, men for eksempel uden egentlige honorartakster.
Efterfølgende skulle rammeaftalen udmøntes konkret på de enkelte medier, der er dækket af overenskomsten.
Forbundet håber stadig, at DJ kan tegne lokalaftaler på freelancernes vegne på flere af medierne i den kommende tid.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.